VPS beveiliging

In dit artikel vind je een overzicht van alle security-gerelateerde artikelen voor VPS'en in onze knowledge base. Deze artikelen beschrijven zowel maatregelen die je zelf kunt nemen, als maatregelen die wij voor je nemen (zoals het monitoren op kwetsbaarheden).

Minimale maatregelen

Je kunt zo ver gaan in de beveiliging van je VPS als je zelf wilt, maar om risico's te beperken raden we in ieder geval de volgende veiligheidsmaatregelen aan:

Algemeen

• Gebruik unieke wachtwoorden
    • Wees bewust van de risicos van phishing
    • Schakel 2fa in voor het TransIP-controlepaneel (en elke andere partij waar je het kan gebruiken)
    • Gebruik een password manager
    • Zie je langdurig dat je CPU helemaal belast wordt (let op: de limiet is 100% per CPU core van je VPS) of het netwerk van je VPS in het TransIP-controlepaneel? Dan is de kans groot dat je server geïnfecteerd is met malware of een virus
    • Gebruik zeker bij meerdere VPS'en een VPN-server en private network zodat je toegetaan verkeer kunt beperken tot IP-adressen van je private network en VPN.
    • Begin bij een nieuwe installatie van je VPS met de beveiliging daarvan en niet met de uiteindelijke use case
    • Update je VPS regelmatig, stel liefst geautomatiseerde security updates in
    • Gebruik een firewall

Linux

• Neem alle maatregelen onder het kopje 'Linux - Brutefocre /SSH'
    • Het Fast Installs proces staat je toe om voor een aantal besturingssystemen je VPS kant en klaar op te leveren met een SSH-key geconfigureerd en eventuele configuratiewijzigingen zoals een gewijzigde SSH-poort (via een Cloud-Init file).

Windows

• Verander je Remote Desktop Poort
    • Gebruik een Active Directory wanneer je met meerdere gebruikers werkt die gescheiden rechten nodig hebben

Algemeen

DDoS

Linux - Bruteforce / SSH

Je kunt ook alleen je eigen IP-adressen toegang te geven tot SSH via IP-whitelisting. Zie hiervoor onze firewall-documentatie hieronder.

Linux-VPS updaten

Voor het updaten van een VPS met een controlepaneel, zie de specifieke DirectAdmin, Plesk en cPanel onderdelen van dit artikel.

Linux - Anti-Virus

Firewall

VPN

DirectAdmin

Plesk

cPanel

Windows

SSL

Kwetsbaarheden die wij monitoren

De onderstaande kwetsbaarheden worden automatisch door ons gemonitord. Wanneer wij een VPS aantreffen waarbij een van onderstaande services kwetsbaar is, ontvang je van ons een e-mail met een link naar het relevante artikel. Als na een aangegeven periode de service nog kwetsbaar is, sluiten wij de poort in onze firewall.

Abusemeldingen / Geïnfecteerde VPS

WordPress

Wij voegen gaandeweg meer onderwerpen toe aan dit artikel. Wil jij graag een specifiek beveiligingsonderwerp gedocumenteerd zien? Laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.