Winkelwagen

  Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

  Een active directory opzetten in Windows Server

  Een Active Directory (AD) is een 'directory service' voor Windows-netwerken (ook bekend als 'Windows domein').  Hiermee beheer je bijvoorbeeld wie er toegang hebben tot bepaalde bronnen binnen het domein van een Windows-netwerk, zoals gedeelde mappen of Remote Desktop servers. De server die een Active Directory aanbiedt binnen een Windows-netwerk heet de 'Domain Controller' (DC). De DC authentiseert en autoriseert alle gebruikers en computers binnen een Windows-netwerk.

  Om een server als Domain Controller te kunnen aanwijzen, moet de Active Directory Domain Services (AD DS) role geïnstalleerd zijn op die server. In deze handleiding laten we zien hoe de installatie van de Active Directory Domain Services verloopt en hoe je vervolgens een server aanwijst als Domain Controller.


  De installatie van een Active Directory

   

  Stap 1

  Verbind met je Windows Server via Remote Desktop of de VPS-console.


   

  Stap 2

  Klik op de Windows Start-knop en vervolgens op 'Server Manager'.

  windows search server manager


   

  Stap 3

  Klik op 'Add roles and features'.

  windows server add roles


   

  Stap 4

  Je krijgt nu de 'Before You Begin' pagina te zien. Neem deze door en vink optioneel 'Skip this page by default' aan om deze pagina niet nogmaals ziet wanneer je in de toekomst roles & features toevoegt. Klik op 'Next' nadat je de punten onder 'before you continue' hebt doorgenomen.

  add roles and features wizard before you begin


   

  Stap 5

  Onder 'Installation Type' kun je kiezen uit 'Role-based or feature-based' en 'Remote Desktop Services installation'. Kies voor 'Role-based or feature-based' en ga verder naar de volgende stap.

  windows add role based installation

  Rollen voegen software gericht op specifieke taken zoals het hosten van websites toe aan Windows Servers, features voegen extra functionaliteit toe aan die software.


   

  Stap 6

  Kies vervolgens op welke VPS je de installatie wil uitvoeren en klik op volgende om door te gaan.

  • We raden aan de gekozen server niet voor andere roles te gebruiken, behalve als RD Connection Broker.
  • Standaard zal hier de VPS geselecteerd zijn waarop je de installatie doorloopt. Als je een server pool beheert, selecteer dan de server die je als Domain Controller wil gebruiken.

  windows add roles server selection


   

  Stap 7

  Vink het blokje aan naast 'Active Directory Domain Services'. Er verschijnt een venster met de vraag om vereiste features te installeren. Controleer of de optie 'Include management tools' is aangevinkt en klik daarna op 'Add Features'.

  windows add active directory required features

  De optie 'Active Directory Domain Services' is nu geselecteerd. Klik op 'Next' om verder te gaan.

  add roles active directory domain services


   

  Stap 8

  Er zijn geen extra features vereist voor de normale werking van een Domain Controller. Selecteer daarom geen optionele features en klik op 'Next'.

  add roles and features AD select features


   

  Stap 9

  Je krijgt een scherm te zien met enkele adviezen en de optie om een Azure Active Directory dienst af te nemen. Klik op 'Next' om verder te gaan.

  add roles ad ds azure option


   

  Stap 10

  Je krijgt een overzicht van de opties die je in de vorige stappen hebt geselecteerd te zien. Klik op 'Install' om de installatie te starten.

  ad installation confirm choices

  Je hoeft de optie 'Restart the destination server automatically if required' niet aan te vinken. Voor de installatie van een Active Directory is geen herstart nodig.


   

  Stap 11

  Na de installatie krijg je een scherm zoals hieronder te zien. Zoals het bericht aangeeft is er verdere configuratie vereist. Klik voor nu op 'Close'.

  windows add roles AD finished


   

  Stap 12

   

  Je keert nu terug in de Server Manager. Bovenin rechts vind je een vlag waar meldingen onder verschijnen. Daar staat nu een uitroepteken omdat er aanvullende actie vereist is. Als je hierop klikt, krijg je een melding te zien 'Configuration required for Active Directory Domain Services'. Klik bij deze melding op 'Promote Server to Domain Controller'.

  Daaronder zie je ook dat er een Feature installatie voltooid is (die van de Active Directory) en er aanvullende configuratie vereist is. Deze melding kun je negeren.

  server manager notifications ad configuration


   

  Stap 13

  Selecteer de optie 'Add a new Forest'. In het vakje achter 'Root domain name' vul je de naam van je domein in. Om veiligheidsredenen raden we aan om een lokaal domein te gebruiken (een lokaal domein is alleen via een private network benaderbaar), bijvoorbeeld 'transip.local'. Zo kan een kwaadwillende bijvoorbeeld geen geen informatie over je private netwerk achterhalen omdat de dns-instellingen niet publiek inzichtelijk zijn.

  Klik na het invullen van je domeinnaam op 'Next'.

  ad ds deployment configuration new forest

  Een Active Directory kan meerdere domeinen bevatten. Deze verzameling van domeinen heet een 'forest'.

  Het gebruik van domeinen door een Active Directory is de reden dat men bijvoorbeeld spreekt over een Domain Controller, Active Directory Domain Services en Windows Domain.


   

  Stap 14

  Geef in het scherm 'Domain Controller Options' een wachtwoord op en klik op 'Next'. Dit wachtwoord is bedoeld voor de 'Directory Services Restore Mode'. DSRM is een onderhoudsmodus waarmee back-ups van Active Directory objecten hersteld kunnen worden.

  Het Domain- en Forest functional level hoef je niet aan te passen en zal (bij Server 2016, 2019 en 2022) op 'Windows Server 2016' staan. Voer een DSRM-wachtwoord in en herhaal het (dit wachtwoord wordt gebruikt wanneer je het hele proces wilt terugdraaien).

  adds configuration options


   

  Stap 15

  Je krijgt nu in het scherm 'DNS Options' een DNS-waarschuwing te zien. Deze waarschuwing is het gevolg van dat het om de eerste Domain Controller van je nieuwe Windows Domein gaat en mag je negeren.

  Klik op 'Next' om verder te gaan.

  ad ds deployment configuration dns options


   

  Stap 16

  De NetBIOS-naam zoals die ingevuld is hoef je niet aan te passen. Optioneel kun je de naam veranderen naar een andere naam van maximaal 15 karakters (in hoofdletters).

  adds deployment configuration additional options


   

  Stap 17

  Klik in het 'Paths' scherm op 'Next'. Het is niet nodig om de database, log file of SYSVOL directories aan te passen.

  ad configuration paths


   

  Stap 18

  Je krijgt nu een overzicht te zien van de opties die je in de vorige stappen hebt geselecteerd. Klik op 'Install' om de installatie te starten.

  adds configuration prereq check


   

  Stap 19

  Het systeem controleert of alle vereiste onderdelen voor de installatie (prerequisites) zijn geïnstalleerd op je server. Je zal hier enkele waarschuwingen te zien krijgen die je kunt negeren (geel uitroepteken) en een melding dat de controles goedgekeurd zijn.

  Klik op 'Install' om de installatie te starten.

  ad ds configuration install

  Tijdens de installatie krijg je dezelfde aandachtspunten te zien als in het vorige scherm. Na de installatie zal je server automatisch herstarten.


  Firewall

   

  Tijdens de configuratie van je Active Directory worden automatisch de juiste poorten opengezet. Een van de poorten wordt gebruikt voor de LDAP-service. Simpel gezegd zorgt deze service ervoor dat je toegang kunt krijgen tot een Active Directory / Service. De LDAP-service kan echter misbruikt worden voor DDoS-aanvallen. Het is daarom belangrijk om toegang tot de LDAP-service te beperken tot je private network (als je alleen VPS'en bij TransIP gebruikt) of VPN-verbinding (als bijvoorbeeld ook je laptop toegang moet krijgen tot het Active Directory). Je beperkt de toegang als volgt:

   

  Stap 1

  Klik op de startknop en gebruik de zoekterm 'Firewall'. Je kunt als alternatief ook in de Server Manager onder 'Tools' de firewall terugvinden.

  Klik in de zoekresultaten op 'Windows Firewall with Advanced Security'.

  windows search firewall


   

  Stap 2

  Dubbelklik op de regel 'Active Directory Domain Controller - LDAP (UDP-In)'.

  firewall addc ldap udp


   

  Stap 3

  Klik op het tabblad 'Scope' en klik op 'Add' om de IP-range van je private network of VPN toe te voegen, gevolgd door 'Apply' en 'OK'.

  ad dc ldap udp scope


   

  De installatie van je Active Directory is nu voltooid! Let op: bij het inloggen gebruik je nu niet langer je gebruikersnaam, bijvoorbeeld Administrator, maar de domein- of Netbios-naam uit stap 16 met de toevoeging \gebruikersnaam, bijvoorbeeld: transip.local\Administrator of WINDOWS\Administrator.

  Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

  Kom je er niet uit?

  Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

  Neem contact op