De VPS-Firewall in het controlepaneel

Voor het beveiligen van je VPS kun je gratis gebruik maken van de VPS-Firewall in het controlepaneel.

Zodra je de VPS-Firewall inschakelt worden alle ongebruikte poorten voor inkomend verkeer automatisch gesloten. Hiervoor gebruikt de VPS-Firewall Iptables op de hypervisor die jouw VPS host. Op basis van het operating system van je VPS worden de meestgebruikte poorten automatisch geopend. Uiteraard ben je vrij deze default poorten te sluiten als je die niet gebruikt.

In dit artikel lichten wij nader toe hoe de VPS-Firewall werkt en welke poorten er automatisch geopend worden per besturingssysteem.

• Bij het overdragen van een VPS aan een ander TransIP-account (handover), worden de VPS-firewall instellingen automatisch overgedragen.
  • Bij het klonen van een VPS neemt de gekloonde VPS automatisch alle VPS-Firewall instellingen over van de oorspronkelijke VPS.
  • Bij het terugplaatsen van een back-up, of snapshot op dezelfde VPS, behoud je de VPS-Firewall instellingen van de VPS zoals ze op dat moment zijn; niet zoals ze waren ten tijde van de back-up of snapshot.
  • Bij het terugplaatsen van een snapshot op een andere VPS, wordt de firewall-configuratie van de andere VPS behouden.
  • De firewall blokkeert TCP / UDP poorten en houdt geen ICMP-verkeer tegen.

De VPS-Firewall inschakelen

Standaard is de VPS-Firewall uitgeschakeld, maar vanuit het controlepaneel schakel je hem eenvoudig in voor één VPS en / of al je toekomstige VPS'en (i.e. nieuwe VPS'en én herinstallaties van bestaande VPS'en).

Stap 1

Log in op je controlepaneel en navigeer naar de betreffende VPS.

Stap 2

Klik op het tandwiel achter 'Netwerk' (direct onder de VPS-console) en klik op 'VPS-Firewall'.

vps network firewall options

Stap 3

Schakel de firewall in door achter 'VPS-Firewall inschakelen voor deze VPS' op de schakelaar 'Uit' te klikken.

vps firewall uit

De meestgebruikte poorten worden dan automatisch geopend (binnen een minuut) en de schakelaar zal dan veranderen naar 'Aan'.

vps firewall aan

Je kunt hier ook de VPS-Firewall inschakelen voor alle toekomstige VPS'en, door de schakelaar achter 'VPS-Firewall inschakelen voor alle toekomstige VPS'en' op 'aan' te zetten.

vps firewall default voor alle vpsen aan

De meestgebruikte poorten worden dan ook voor je toekomstige- en geherinstalleerde VPS'en automatisch open gezet.

Poorten openen

Je hebt alle vrijheid om zelf poorten te openen of te sluiten en kunt hiervoor maximaal 50 firewall regels per VPS aanmaken.

Voor het openen van poorten heb je twee opties: een voorgeconfigureerde regel gebruiken, of een custom regel aanmaken.

• Wil je een voorgeconfigureerde regel gebruiken? Klik dan op het drop down menu 'Aangepast' en selecteer de gewenste regel.
    vps firewall dropdown opties
  • Wil je een eigen firewall regel maken? Geef dan onder 'Omschrijving' de naam/omschrijving op, onder 'Poort (range)' de poort(en) die je wilt openen en onder 'Protocol' of je de poort via TCP, UDP, of TCP & UDP bereikbaar wil maken.
    cp vps firewall custom poort

De DirectAdmin, Plesk en cPanel default poorten onder 'Aangepast' schakelen enkel de poorten in die vereist zijn voor deze controlepanelen om de betreffende webinterface te kunnen tonen. Andere poorten, zoals mail, http(s), etc. zijn niet inbegrepen en moeten afzonderlijk ingeschakeld worden.

Poorten sluiten

Poorten sluit je eenvoudig door op het kruis achter een regel te klikken, gevolgd door 'Opslaan'.

cp vps firewall poorten sluiten

Default poorten per OS / controlepaneel

Na het inschakelen van de VPS-Firewall, worden op basis van je besturingssysteem automatisch de meestgebruikte poorten open gezet.

In het onderstaande overzicht vind je per OS / controlepaneel een overzicht van de poorten die automatisch worden geopend bij het inschakelen van de VPS-Firewall. Tenzij anders vermeld gaat het in alle gevallen om TCP-poorten.

Linux en BSD besturingssystemen
  • 22:SSH
  • 80: HTTP
  • 443: HTTPS
Windows 2012, 2016, 2019
  • 68 (UDP): DHCP IPv4
  • 546 (UDP): DHCP IPv6
  • 3389 (TCP & UDP): Remote Desktop (RDP)
  • 5353 (UDP): Multicast DNS
  • 7680: Windows Update Delivery Optimization (snellere Windows updates & store downloads)
DirectAdmin
  • 21:FTPS
  • 22:SSH
  • 25: SMTP
  • 80: HTTP
  • 110: POP3
  • 143: IMAP
  • 443: HTTPS
  • 465: SMTP
  • 993: Secure IMAP
  • 995: Secure POP3
  • 2222: DirectAdmin webinterface
  • 35000 - 35999: FTP passive port range
Plesk
  • 21:FTPS
  • 22:SSH
  • 25: SMTP
  • 80: HTTP
  • 110: POP3
  • 143: IMAP
  • 443: HTTPS
  • 465: SMTP
  • 993: Secure IMAP
  • 995: Secure POP3
  • 8443: Plesk-Webinterface via HTTPS
  • 8447: Plesk-Updates & Upgrades
  • 8880: Plesk-Webinterface via HTTP
  • 49152 - 65535: FTP passive port range
cPanel
  • 21:FTPS
  • 22:SSH
  • 25: SMTP
  • 80: HTTP
  • 110: POP3
  • 143: IMAP
  • 443: HTTPS
  • 993: Secure IMAP
  • 995: Secure POP3
  • 2082: cPanel-webinterface via HTTP
  • 2083: cPanel-webinterface via HTTPS
  • 2086: WHM-webinterface via HTTP
  • 2087: WHM-webinterface via HTTPS
  • 2095: Webmail via HTTP
  • 2096: Webmail via HTTPS
  • 30000 - 35000: FTP passive port range
pfSense

Veel voorkomende vragen

Kan ik logbestanden of statistieken inzien?

Op dit moment is het nog niet mogelijk om logbestanden of statistieken in te zien. Wij hebben deze vraag meegenomen als feature request voor een toekomstige update van de VPS-firewall, maar kunnen nog geen conrete datum geven wanneer dit geïmplementeerd zal worden.

Wordt intern verkeer van mijn privatenetwork / VPS ook tegengehouden?

Intern verkeer wordt niet tegengehouden en kan de VPS-firewall op dit moment niet voor ingezet worden.

Wordt verkeer van andere VPS'en binnen het TransIP netwerk over het publieke IP tegengehouden als ik de VPS-firewall gebruik?

Als je de VPS-firewall gebruikt en een poort blokkeert op je publieke IP-adres, dan is die geblokkeerd voor iedereen die probeert te verbinden met die poort; andere VPS'en binnen het TransIP netwerk kunnen dan dus ook niet met je VPS verbinden over de geblokkeerde poort.