Rescue mode gebruiken voor een OpenStack instance

Het kan gebeuren dat een OpenStack Instance niet meer via de console of andere methoden te benaderen is, bijvoorbeeld als je het root-wachtwoord kwijt bent. In een dergelijk geval is het gebruik van een rescue image noodzakelijk. Hiermee kun je je instance opstarten en bijvoorbeeld het root-wachtwoord resetten, of data veiligstellen.

In deze handleiding laten we zien hoe je een rescue image kunt gebruiken op een OpenStack Instance. Let op: hiervoor is het gebruik van de OpenStack Command Line toolkit vereist.

Stap 1

Om gebruik te maken van een rescue image heb je de ID van de betreffende instance nodig. Met het commando hieronder krijg je een overzicht van je instances inclusief de naam en IDs:

openstack server list

Noteer de ID van de instance die je via een rescue image wil starten.

Stap 2

Zet eerst de instance uit met het onderstaande commando. Vervang hier <InstanceID> door de ID die je in stap 1 noteerde.

openstack server stop <InstanceID>

Start vervolgens de instance opnieuw op met de rescue image.

nova rescue <InstanceID> --image a275f44c-69bd-4c9b-9096-db681f7f68e4

Je krijgt nu een wachtwoord voor de root-user te zien. Deze heb je nodig voor verbindingen via SSH; via de console in Horizon ben je automatisch ingelogd als root-user.

+-----------+--------------+
    | Property  | Value        |
    +-----------+--------------+
    | adminPass | ZwfmR8N7nQbU |
    +-----------+--------------+

Let op: Het kan zijn dat je ook een deprecated waarschuwing krijgt, maar je kunt deze negeren. Wanneer wij het onderliggende platform t.z.t. upgraden naar een versie waarin deze procedure is aangepast, passen wij dit artikel daarop aan.

Wanneer je nu je server controleert, zie je dat de vm_state op 'rescued' staat:

openstack server show 3614d853-0991-4a40-ba2f-9bcee920151b | grep vm_state

Stap 3

Er zijn nu twee manieren om te verbinden met je instance:

• Via de console in de Horizon web-interface. Deze optie heeft twee voordelen:
      • Je wordt automatisch ingelogd als root-user.
      • Bij het starten van de rescue image zie je een aantal boot-opties. Het duurt even voor automatisch de eerste geselecteerd wordt. Via de console kun je direct een optie kiezen en sneller aan de slag met de rescue image.

• Via SSH: Hiervoor maak je gebruik van de root-user en het IP-adres van je instance, bijvoorbeeld:
      ssh root@123.123.123.123

Zoals eerder aangegeven is de rescue image een handige tool om bijvoorbeeld het administrator- (Windows) of root-wachtwoord (Linux) te resetten. Hiervoor kun je de volgende handleidingen gebruiken: