Winkelwagen

  Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

  CentOS 7 upgraden: herinstallatie of in-place?

  CentOS 7 bereikt 30 juni 2024 een End-of-Life status (EoL). Kort samengevat betekent dit dat CentOS 7 geen ondersteuning meer krijgt in de vorm van patches, bugfixes, etc. Omdat na het bereiken van de EoL-status CentOS 7 potentieel kwetsbaar is raden we aan om te upgraden naar een nieuwer besturingssysteem. Er zijn twee opties: je server herinstalleren, of een in-place upgrade uitvoeren. We lichten deze opties in dit artikel nader toe.

  • Eind 2020 is CentOS overgegaan in CentOS Stream. In ons artikel ‘Wat is CentOS Stream’ lichten we dit nader toe. 
    
  • Ongeacht je keuze is het waarschijnlijk het makkelijkst om een besturingssysteem te kiezen dat zo nauw mogelijk aansluit bij jouw ervaring met CentOS 7. Daarvoor raden we Rocky Linux of AlmaLinux aan, maar je bent vrij om ook andere op Red Hat Enterprise Linux (RHEL) -gebaseerde opties te kiezen, zie ons artikel over op RHEL-gebaseerde systemen bij TransIP.
   

   

  Herinstallatie

   

  Zoals de naam al suggereert installeer je bij een herinstallatie een nieuw besturingssysteem. Tijdens dit proces wordt alle data op je server verwijderd. Hoe je een besturingssysteem herinstalleert vanuit het TransIP-controlepaneel, leggen we uit in onze handleiding ‘Een besturingssysteem (her)installeren op je VPS’.

   

  Voordelen:

  • Je hebt volledige vrijheid in de keuze van een besturingssysteem. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van CentOS 7 zelfs voor iets heel anders gaan, zoals Ubuntu. Let wel dat als je gebruik maakt van DirectAdmin, Plesk of cPanel dat een herinstallatie altijd gebruik maakt van AlmaLinux (voor Plesk kun je ook Debian of Ubuntu kiezen).  
  • Je hebt de zekerheid dat de software die je na de herinstallatie installeert compatibel is met het besturingssysteem.

  Nadelen:

  • Een herinstallatie is  een relatief uitvoerig proces, zeker als je veel software gebruikt en veel data moet overplaatsen: Voor de herinstallatie maak je een back-up van al je data. Na de herinstallatie moet je de software die je gebruikte herinstalleren en de data handmatig terugzetten.

   

  In-place upgrade

   

  Bij een in-place upgrade gebruik je enkele commando's om je besturingssysteem naar een nieuwer besturingssysteem te upgraden, bijvoorbeeld van CentOS 7 naar AlmaLinux 8 of Rocky Linux 8. Voor de in-place upgrade kun je gebruik maken van de door AlmaLinux ontwikkelde Elevate-tool. Hiermee kun je een in-place upgrade uitvoeren van CentOS 7 naar versie 8 en vervolgens naar 9 van een van de volgende besturingssystemen:

    

  Voordelen:

  • Je behoudt al je data.
  • Wanneer je gebruik maakt van CentOS 7 i.c.m. DirectAdmin, Plesk of cPanel kun je gebruik maken van net welk besturingssysteem jouw voorkeur heeft uit de afbeelding hierboven.
  • Er is een zeer goede kans dat je je software niet opnieuw hoeft te herinstalleren.

  Nadelen: 

  • Je bent iets beperkter in de keuze van besturingssystemen.
  • Er is een zeer kleine kans dat er na de upgrade nog software op je VPS geïnstalleerd is van voor de upgrade die niet compatibel is met je nieuwe besturingssysteem. Dit speelt echter vooral bij obscure packages die je zelf compileert en niet zozeer bij packages uit de standaard repositories. In de regel is de kans hierop verwaarloosbaar omdat de Elevate-tool dit goed controleert voor de daadwerkelijke upgrade. 

   

  Wil je een in-place upgrade uitvoeren van je besturingssysteem zoals in deze paragraaf beschreven is? Maak dan gebruik van onze handleiding ‘CentOS 7 upgraden naar AlmaLinux, Rocky Linux, CentOS Stream, Oracle Linux of EuroLinux’.

   

  Kom je er niet uit?

  Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

  Neem contact op