Winkelwagen

  Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

  CentOS 7 installeren

  In dit artikel lichten wij de installatie en de vele opties tijdens de installatie van CentOS 7 toe. Wil je weten hoe je je VPS herinstalleert? Neem dan een kijkje in ons artikel 'Een OS (her)installeren op je VPS'.

   

  Stap 1

  Na de bestelling / herinstallatie van je VPS met CentOS 7 word je in de VPS-console gegroet door het taalselectie-menu.

  centos7 installation language selection

  Wij raden aan voor Engels te kiezen: Er is meer documentatie in het Engels dan in welke andere taal dan ook voor CentOS 7, wat het oplossen van problemen / volgen van handleidingen veel makkelijker maakt.


   

  Stap 2

  Je krijgt nu het scherm 'Installation summary' te zien. Het kan een momentje duren voor alle opties beschikbaar zijn. Pas eerst naar wens de localization aan (of ga gelijk naar stap 3 als je deze niet wil wijzigen.

  centos7 installation summary

  Je vindt onder 'Localization' drie opties:

  • Date & Time: Pas je tijdszone aan indien deze niet correct staat. Wanneer je deze optie aan klikt krijg je een  wereldkaart te zien, waar je je (globale) positie kunt aangeven en de datum & tijd automatisch mee wordt ingesteld.
   centos7 installation date and time
    
  • Keyboard: Met deze optie pas je de taal aan van je toetsenbord door op het plusje te klikken en de gewenste layout toe te voegen. Je kunt dit altijd na afloop doen vanuit command-line en wij raden aan tijdens de installatie dit niet te wijzigen (tenzij je bijvoorbeeld een azerty-toetsenbord gebruikt).
   centos7 installation keyboard layout
   In Nederland is de standaard gebruikte layout English (US) en niet Dutch, Flemish (Dutch)
    
  • Language Support: Kies de talen waarin je je installatie kunt weergeven. Wij raden opnieuw Engels aan omdat de CentOS-community ook voornamelijk Engels gebruikt.
   centos7 installation language selection

  Stap 3

  Onder 'Software' vind je twee opties: 'Installation Source' en 'Software Selection'. De Installation Source geeft aan dat je onze mirror gebruikt om CentOS 7 te installeren en hoef je niet aan te passen.

  Klik op 'Software Selection' om te selecteren welke software je wil selecteren. Wij raden een 'Minimal Install' aan: hiermee installeer je enkel de essentiëlen en voorkom je dat er software wordt meegeïnstalleerd die je nooit gebruikt. Het is in Linux eenvoudig om vanuit command-line later specifiek de software toe te voegen die je wil gebruiken.

  centos 7 installation software selection

  • In onze handleidingen verwijzen wij vaak naar de text-editor nano. Deze is onderdeel van het base-package (of installeer het los met yum -y install nano).
  • CentOS 7 komt bij een minimal install met SSH. Je hoeft dit dus niet los te installeren.
  • Wij raden het gebruik van een GUI af. De performance van een desktopomgeving op een virtuele server zal namelijk nooit gelijk zijn aan een fysieke computer en voor het doeleind waarvoor VPS'en doorgaans gebruikt worden (e.g. website, database, applicatie, en/of e-mail hosting) is een GUI binnen Linux niet nodig.

   

  Stap 4

  Klik vervolgens op 'Installation Destination' en selecteer je SSD onder 'Local Standard Disks' en 'Automatically configure partitioning' (je vindt hier meer informatie over wat partities zijn). Dit is de aanbevolen methode voor nieuwe installaties, of herinstallaties waarbij eerdere data overschreven mag worden.

  centos7 installation destination

  Herinstallatie van een bestaande VPS

  Herinstalleer je een bestaande VPS? Je krijgt dan de melding dat er te weinig ruimte vrij is. Klik hier op de optie 'Reclaim space'.

  centos 7 installation reclaim space

  Je krijgt een overzicht te zien van je partities zoals hieronder. Klik onderaan rechts op 'Delete all' gevolgd door 'Reclaim space' om alle schijfruimte vrij te maken voor je nieuwe installatie.

  centos7 installation reclaim disk space

  • Voor de veiligheid kun je hier voor 'Encrypt my data' kiezen. Je krijgt dan een optie om een passphrase in te stellen. Je zult dan wanneer je VPS (her)start altijd eerst de passphrase moeten opgeven. Raak je de passphrase kwijt, dan zul je nooit meer toegang kunnen krijgen tot je VPS en is enkel een herinstallatie de enige optie.
  • Optioneel kun je zelf je partities configureren door de optie 'I will configure partitioning' te kiezen. Je hebt dan de vrijheid om o.a. zelf in te stellen hoeveel ruimte er wordt toegewezen aan de verschillende partities en kunt het type partitie (e.g. Standard, LVM, BTRFS) en bestandssysteem (e.g. xfs, ext4) kiezen. De handmatige configuratie is een geavanceerder onderwerp waar wij in de toekomst een apart artikel aan zullen wijden.

   

  Stap 5

  Klik vervolgens op 'Network & Host name'. De hostname die standaard staat ingesteld is een placeholder. Pas deze aan (gebruik bijvoorbeeld de syntax server.jedomein.nl) en vergeet niet in de DNS-instellingen van je domein een DNS-record aan te maken voor de hostname.

  centos 7 installation network & hostname


   

  Stap 6

  Klik onderaan rechts in het scherm 'Installation Summary' op 'Begin Installation'. Het is niet noodzakelijk een security policy te configureren tenzij je organisatie dit vereist. Dit heeft verder geen negatieve impact op de beveiliging van je VPS.


   

  Stap 7

  Je kunt nu gebruikers aanmaken en een root-wachtwoord instellen terwijl CentOS alvast begint met de installatie van packages.

  centos7 installation configuration

  Klik op 'Root Password' en stel een sterk wachtwoord in.

  centos 7 installation root password


   

  Stap 8

  Klik vervolgens op 'User Creation' en maak in ieder geval één gebruiker aan. Optioneel kun je deze gebruiker administrator maken.

  centos7 installation create user


   

  Stap 9

  Na de installatie word je gevraagd of je alle laatste updates wil installeren van geïnstalleerde packages. Wij juichen het updaten van je VPS om veiligheidsredenen altijd toe, dus kies hier voor 'Y'.

  centos 7 installation install updates


   

  Na de installatie van de updates is je VPS klaar met installeren. Je krijgt nu het inlogscherm van je VPS te zien en kunt direct van start met de verdere configuratie!

  centos 7 login screen

  Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt ons bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

  Kom je er niet uit?

  Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

  Neem contact op