DirectAdmin Tutorial Series 5: Website, Database en SSL

Dit is het vijfde deel van onze DirectAdmin Tutorial Series. Ben je een nieuwe VPS aan het inrichten, dan raden wij aan om bij deel 1 te beginnen.

Je website uploaden naar je VPS

In dit hoofdstuk laten wij zien hoe je je website upload naar je VPS. Voor het uploaden van je site kun je FTPS, of de DirectAdmin File Manager gebruiken. Wij geven de voorkeur aan FTPS aangezien de DirectAdmin File Manager geen eenvoudige optie biedt om bestanden in bulk te uploaden.

Gebruik na het lezen van dit deel de volgende handleidingen als je WordPress, Joomla, of Drupal wil installeren op je VPS met DirectAdmin. Deze handleidingen kun je pas gebruiken nadat je een database hebt aangemaakt (zie de uitleg in dit artikel)!

Een database aanmaken en importeren

Websites maken vaak gebruik van een SQL-database. In dit deel laten wij je zien hoe je naast het uploaden van je website ook een database aanmaakt (zie verder naar onderen in dit artikel) en eventueel je bestaande database hier in importeert. Gebruik je geen database voor je website? Ga dan na het uploaden van je website direct door naar hoofdstuk 6 om je mail in te stellen.

DirectAdmin gebruikt voor het beheer van databases phpMyAdmin. Voordat je van phpMyAdmin gebruik kan maken en je je database kunt importeren moet je eerst een database aanmaken.

SSL gebruiken op je website

Verwerkt je website vertrouwelijke gegevens van klanten (bijvoorbeeld bij een webwinkel) en in het kader van de AVG, is het belangrijk om je website te beveiligen met SSL. SSL schakel je in nadat je je website online hebt geplaatst. DirectAdmin biedt twee SSL-opties:

• Een eigen SSL-certificaat gebruiken
    • Een gratis Let's Encrypt SSL certificaten

In dit artikel leggen wij uit hoe je een Sectigo (voorheen Comodo) SSL-certificaat of Let's Encrypt in DirectAdmin installeert. Heb je nog geen Sectigo SSL-certificaat? Gebruik dan de onderstaande artikelen om er direct één aan te vragen:

Heb je al een Sectigo SSL-certificaat? Download dan eerst het SSL-certificaat voor je met de installatie in DirectAdmin begint.

FTPS

DirectAdmin is automatisch geconfigureerd om van FTPS gebruik te maken. Je hoeft dan ook geen configuratieaanpassingen te maken en kunt direct met FTPS aan de slag. Mocht je toch een probleem ervaren, controleer dan in je firewall of poort 21 nog open staat (die staat standaard open).

FTPS is veiliger dan FTP en maakt gebruik van een SSL verbinding. DirectAdmin gebruikt voor deze FTPS verbinding automatisch self-signed certificaten. Een nadere toelichting over FTP, FTPS, SFTP en aanverwante termen vind je in ons artikel over de verschillen tussen FTP, FTPS en SFTP.

Stap 1

Je kunt met DirectAdmin out-of-the-box FTPS gebruiken voor je 'admin'-account. Als je enkel zelf gebruik maakt van DirectAdmin, ga dan door naar stap 4.

Resellers en reguliere gebruikers hebben een eigen of gedeeld FTP-account nodig indien je ze toegang wil geven om via FTPS een website te bewerken. Log eerst in DirectAdmin in op 'User Level' en klik op 'FTP Management' om een FTP-account hiervoor aan te maken .

DirectAdmin FTP management

Stap 2

Een overzicht van je FTP-gebruikers verschijnt. Klik op 'Create FTP account' om een FTP-gebruikersaccount te maken.

DirectAdmin create FTP account

Stap 3

Je nieuwe FTP-account zal als naam altijd de toevoeging @jedomeinnaam.nl gebruiken. Vul de velden in en selecteer Domain als mate van toegang. Domain heeft doorgaans de voorkeur, omdat de FTP-gebruiker daarmee toegang heeft tot voor het domein belangrijke gegevens:

• logs: Handig voor het achterhalen van foutmeldingen e.d.
    • htpasswd: Voor het beveiligen van elementen van je site (dit valt buiten de scope van deze handleiding).
    • public_ftp: Deze folder wordt gebruikt voor anonieme FTP-toegang. Om veilighedisredenen staat anonieme toegang standaard uit.
    • public_html: Dit is de map waar je je site in plaatst.
    • stats: In deze map worden gebruiksstatistieken van je site bijgehouden.

DirectAdmin create FTP account

Stap 4

Je upload nu daadwerkelijk je website naar je VPS. Wij gebruiken in deze handleiding het programma FileZilla en raden aan ook FileZilla te gebruiken om deze stappen één op één te kunnen volgen.

Start FileZilla en klik op 'File' > 'Site Manager' > 'New Site' en geef vervolgens de gegevens op zoals in het voorbeeld hier onder en klik 'vervolgens op 'Connect'.

FileZilla site manager

• Host: Dit is de naam van je domein. In bovenstaand voorbeeld is dit supporttest.nl
    • Port: Gebruik hiervoor poort 21. DirectAdmin is geconfigureerd om FTPS over poort 21 te gebruiken.
    • Protocol: Selecteer het 'FTP - File Transfer Protocol'.
    • Encryption: Verander deze optie naar 'Require explicit FTP over TLS'. Voor optimale veiligheid is dit verplicht en niet optioneel.
    • Logon Type: Verander 'Logon Type' naar 'Normal'. Je geeft hiermee op dat een gebruikersnaam en wachtwoord vereist is voor het verbinden met je VPS via FTPS.
    • User: De gebruikersnaam die je onder stap 3 hebt aangemaakt, of je 'admin'-gebruiker. In dit laatste geval vul je onder 'User' als naam enkel 'admin' in.
    • Password: Vul het wachtwoord in van de betreffende gebruiker. Voor de 'admin'-gebruiker is dit het wachtwoord dat in de leveringsmail is gestuurd en die je ook gebruikt om in DirectAdmin als admin in te loggen.

Stap 5

Je wordt gegroet door de melding in het screenshot hieronder. Je krijgt deze melding te zien omdat de certificaten die DirectAdmin automatisch genereert voor je TLS-verbinding, gebruik maken van de bijbehorende domeinnaam (in dit voorbeeld supporttest.nl).

FileZilla verwacht dat onder 'Host' daadwerkelijk de hostnaam van je VPS staat die je bij de bestelling en installatie van je VPS hebt opgegeven. Voor het gebruik van FTPS is dit echter geen bezwaar.

Selecteer 'Always trust certificate in future sessions' en klik op 'Ok'.

Stap 6

In FileZilla navigeer je onder 'Local site' naar de map op je computer waar je website staat en onder 'Remote site' klik je op 'public_html'.

FileZilla folder navigatie

Stap 7

Je ziet bij een nieuwe VPS dat er al een aantal bestanden in de map public_html staan. De 400-, 401-, 403-, 404- en 500.shtml-bestanden worden gebruikt wanneer je site een van deze error codes (400, 401, etc.) zou triggeren.

• Selecteer de index.html- en logo.png-bestanden en druk op delete om ze te verwijderen. Deze bestanden zijn namelijk enkel placeholders tot je je eigen site online zet.
    • Selecteer vervolgens op je computer de bestanden en mappen die je wil uploaden naar je website en sleep ze naar rechts naar de public_html map.

FileZilla site uploaden

Je website staat nu online! Als je geen database voor je website nodig hebt, is hij direct online zichtbaar.

De DirectAdmin File Manager

De DirectAdmin File Manager is vooral geschikt wanneer je enkele bestanden wil uploaden, of bijvoorbeeld bestanden wil verwijderen of verplaatsen. De File Manager heeft geen optie om in bulk bestanden te uploaden. Wil je meer dan +- tien bestanden per keer kunnen uploaden dan raden wij aan om FTPS te gebruiken.

Stap 1

Log in op DirectAdmin en klik op de 'Files'-knop. Host je enkel één domein? Klik dan op 'public_html' en ga door naar Stap 4.

Stap 2

Je ziet nu een overzicht van de mappen en bestanden. Klik op 'Domains'

DirectAdmin Files manager

Stap 3

Klik op de naam van je domein. In deze handleiding gebruiken wij supporttest.nl.

DirectAdmin file manager overview

Stap 4

Klik op 'public_html'. Dit is de map waarin je je site plaatst.

DirectAdmin file manager domains overview

Je ziet bij een nieuwe VPS dat er al een aantal bestanden in de map 'public_html' staan. De 400-, 401-, 403-, 404- en 500.shtml-bestanden worden gebruikt wanneer je site een van deze error codes (400, 401, etc.) zou triggeren. Verwijder de index.html en logo.png bestanden; dit zijn namelijk enkel placeholders tot je je eigen site online zet.

DirectAdmin ftp root

Klik vervolgens op 'Upload files to current directory'.

Stap 5

Klik op 'Choose file' om een bestand te selecteren en vervolgens op 'Upload Files' om je geselecteerde bestanden te uploaden.

DirectAdmin public html folder

Je geüploade bestanden zijn nu direct zichtbaar op je site.

Een SQL-database aanmaken

In onderstaande stappen maak je een SQL-database aan. De meeste websites gebruiken een database, bijvoorbeeld om klantgegevens op te slaan.

Stap 1

Log in DirectAdmin in op 'User Level' en klik op 'MySQL Management'.

DirectAdmin SQL management

Stap 2

Klik op 'Create new Database' om een database aan te maken.

DirectAdmin database aanmaken

Stap 3

Geef vervolgens de database naam, gebruikersnaam en het wachtwoord op en klik op 'create'.

DirectAdmin database settings

DirectAdmin gebruikt de naam van de gebruiker waarmee je bent ingelogd met de toevoeging _ voor de database naam en gebruikersnaam. In bovenstaand voorbeeld is dit admin_

Stap 4

Je krijgt nu een bevestiging te zien. Klik op 'Here' om terug te keren naar het overzicht van je databases.

Je database importeren

Heb je reeds een bestaande website die je op je VPS wil hosten, dan heb je allicht een bijbehorende database. Onderstaande stappen tonen je hoe je je bestaande database importeert.

Stap 1

Nu je een database hebt aangemaakt in de vorige stappen, kun je je bestaande database importeren. Keer terug naar 'User Level' en klik onder 'Advanced Features' op 'phpMyAdmin'.

DirectAdmin phpMyAdmin

Stap 2

Er verschijnt vervolgens een inlogscherm. Gebruik om in te loggen de gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord die je eerder hebt ingesteld bij het aanmaken van je database hierboven.

DirectAdmin phpMyAdmin inloggen

Stap 3

Je komt nu in het hoofdscherm van phpMyAdmin. Klik links bovenaan op de naam van je database en vervolgens op 'Import'. In het voorbeeld hieronder is dit 'admin_supporttest'.

phpMyAdmin Database importeren

Stap 4

Klik op 'Choose file' en selecteer je database op je computer.

phpMyAdmin select import file

Stap 5

Klik op 'Go' onderaan links om je database vervolgens te uploaden naar je VPS.

go button in phpmyadmin

Je krijgt een succesmelding te zien en ziet direct in het linker overzicht de tabellen binnen je database terug.

phpMyAdmin database import succeeded

Let wel: maakt je site gebruik van een database, vergeet dan niet te controleren in het configuratiebestand op je site dat je de correcte database-naam, -gebruiker, -server, en bijbehorend wachtwoord insteld.

In de setup die wij hanteren voor deze handleiding ziet dat er bijvoorbeeld als volgt uit:

$servername = "localhost";
    $username = "admin_supporttest";
    $password = "**********";
    $db = "admin_supporttest";

PHP-versie per domein aanpassen

In deel 3 van deze tutorial series heb je twee verschillende versies van PHP geïnstalleerd. Per domein kun je aanpassen welke versie je gebruikt door onderstaande stappen te doorlopen.

Stap 1

Log in op DirectAdmin op 'User Level'. Er zijn 2 opties afhankelijk van of je één of meerdere domeinen host op je VPS.

• Meerdere domeinen: Klik op 'Domain Administration'.
      directadmin domain administration
    • Één domein: Klik op 'Domain Setup'.
      directadmin domain setup

Stap 2

Klik op de naam van je domein. Je krijgt vervolgens een overzicht te zien van de algemene instellingen van je domein.

directadmin domain overview

Stap 3

Pas onderaan onder het kopje 'PHP Version Selector' de waarde van 'First PHP' en 'Second PHP' aan, waarbij je als 'First PHP' het versienummer selecteert dat je wil gebruiken. Klik tot slot op 'Save' om de wijziging op te slaan.

directadmin php version selector

Je website is nu voor de hele wereld bereikbaar! Ga door naar het volgende deel 'Deel 6: E-mailadressen aanmaken en gebruiken' om o.a. e-mailadressen voor je domein aan te maken en de e-mail instellingen voor je domein te achterhalen, of ga door naar Deel 7: Aanvullende artikelen en overige vragen wanneer je geen e-mail voor je domein gebruikt.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.