DirectAdmin Tutorial Series 3: Je VPS updaten

Dit is het derde deel van onze DirectAdmin Tutorial Series. Als je een nieuwe VPS aan het inrichten bent raden wij aan om bij deel 1 te beginnen.

Onze voorgeïnstalleerde versie van DirectAdmin komt standaard met CentOS als onderliggend besturingssysteem. CentOS gebruikt standaard vaak oudere versies van software (wel met recente security-updates) omdat het stabiliteit verkiest boven nieuwe features.

Niet alle software op je VPS is om die reden up-to-date. Zo komt de laatste versie van DirectAdmin (1.52.1) op moment van schrijven met PHP 5.6.32 en MariaDB (MySQL) 5.5.41. Je kunt de actuele versies op je VPS controleren door in DirectAdmin op 'Admin Level' > 'Admin Tools' > 'System Information' te klikken. Je krijgt dan een overzicht te zien zoals in onderstaand  screenshot.

Met name CMS systemen zoals WordPress vereisen vaak nieuwere versies van PHP en MariaDB (MySQL) om te functioneren. Het is dan ook raadzaam om je VPS te updaten.

Dit is relatief complexe materie. Als je onderstaande stappen gebruikt om een bestaande (i.p.v. nieuwe) VPS te updaten, maak dan altijd eerst een snapshot van je VPS voordat je een update uitvoert. Zo heb je altijd een snapshot om op terug te vallen als blijkt dat er door een update een probleem ontstaat.

CentOS updaten

CentOS update je afzonderlijk van je DirectAdmin installatie. Verbindt met je VPS via de VPS console in je controlepaneel of via SSH.

Stap 1

Om te controleren of er nieuwe updates voor CentOS beschikbaar zijn voer je het volgende commando uit:

sudo yum check-update

Stap 2

Vervolgens kun je eventuele updates installeren met:

sudo yum update

Klik wanneer om toestemming wordt gevraagd op 'y' gevolgd door 'Enter'. CentOS zal nu alle updates  downloaden en installeren.

DirectAdmin updaten

DirectAdmin update je afzonderlijk van CentOS vanuit het 'custombuild' proces. Verbindt met je VPS via de VPS console in je controlepaneel of via SSH.

Stap 1

Voer onderstaande commando's uit via SSH of je VPS console:

cd /usr/local/directadmin/custombuild
./build update
./build set php1_release 5.6

Let op: ./build set php1_release staat standaard op 5.5, vandaar deze extra toevoeging (./build set php1_release 5.6) om aan te geven dat je PHP 5.6 wil gebruiken. Je bent echter vrij dit aan te passen naar 5.3/5.4/5.5/5.6/7.0/7.1.

Stap 2

Controleer vervolgens eerst of er nieuwe updates beschikbaar zijn:

./build versions

Dit commando geeft een overzicht van huidig geïnstalleerde en mogelijk te installeren updates weer.

Stap 3

./build update_versions

Hiermee installeer je eventuele updates van software binnen DirectAdmin. Het custombuild commando is een proces dat de software compileert. Het update-proces kan enige tijd in beslag nemen.

PHP updaten

In dit deel laten wij je zien hoe je je PHP update. Voor deze handleiding gaan wij ervan uit dat je PHP 7.1 en 5.6 allebei op je VPS wil kunnen gebruiken.

Stap 1

Log in via de console in het controlepaneel of via SSH als root. En voer de volgende commando's uit:

cd /usr/local/directadmin/custombuild
./build update
./build set php1_release 5.6
./build set php2_release 7.1
./build set php1_mode php-fpm
./build set php2_mode php-fpm
./build set mod_ruid2 no

/build set php1_release staat standaard op 5.5. Hier passen wij de versie aan naar 5.6. Je bent echter vrij dit aan te passen naar 5.3/5.4/5.5/5.6/7.0/7.1 en php2_release ook naar een van deze willekeurige versies aan te passen.

Let op: In DirectAdmin onder 'Admin Level' > 'Server Information' en in commandline met het commando 'php -v' zie je enkel het versienummer terug dat voor php1 is ingesteld, maar beide zijn beschikbaar.

Stap 2

Verwerk vervolgens de wijzigingen als volgt:

./build php n
./build rewrite_confs

Stap 3

Apache hoort na het updaten automatisch te herstarten, maar mocht dit niet gebeuren dan kun je Apache herstarten met:

sudo systemctl restart httpd

of

/sbin/service httpd restart
In deel 5 van de DirectAdmin tutorial zien laten wij je zien hoe je per domein wisselt van PHP versies.
SQL updaten

DirectAdmin gebruikt standaard MariaDB (5.5.59) als MySQL server. In deze handleiding zullen wij MariaDB updaten naar 10.1. MariaDB 10.1 komt grotendeels overeen met MySQL 5.7 (zie deze pagina voor overeenkomsten en verschillen). Er zijn nieuwere versies maar die worden op moment van schrijven nog niet officieel door DirectAdmin ondersteund.

Stap 1

Log in via de console in het controlepaneel of via SSH als root. En voer de volgende commando's uit:

cd /usr/local/directadmin/custombuild
./build set mariadb 10.1
./build set mysql_inst mariadb
./build set mysql_backup yes
./build update
./build mariadb

De optie ./build set mysql_backup yes is optioneel: bij een nieuwe VPS is er nog geen database waar je een back-up van nodig hebt dus hoef je dit niet te doen.

Stap 2

Na een mysql update moet je altijd PHP opnieuw compilen met:

./build php n

Je MariaDB installatie is nu geüpdatet naar versie 10.1.31.

Je VPS is naast veilig nu ook helemaal up to date en klaar om een domein te koppelen. Klik hier om verder te gaan naar Deel 4: Domeinen en subdomeinen koppelen.