DirectAdmin Tutorial Series 3: Je VPS updaten

Dit is het derde deel van onze DirectAdmin Tutorial Series. Ben je een nieuwe VPS aan het inrichten. dan raden wij aan om bij deel 1 te beginnen.

Onze voorgeïnstalleerde versie van DirectAdmin komt standaard met CentOS als onderliggend besturingssysteem. CentOS gebruikt standaard vaak oudere versies van software (wel met recente security-updates) omdat het stabiliteit verkiest boven nieuwe features.

Niet alle software op je VPS is om die reden up-to-date. De actuele versies op je VPS controleer je door in DirectAdmin op 'Admin Level' > 'Admin Tools' > 'System Information' te klikken. Je krijgt dan een overzicht te zien zoals in onderstaand  screenshot.

Met name CMS-systemen zoals WordPress vereisen vaak nieuwere versies van PHP en MariaDB (MySQL) om te functioneren. Het is dan ook raadzaam om je VPS te updaten.

Dit is relatief complexe materie. Als je onderstaande stappen gebruikt om een bestaande (i.p.v. nieuwe) VPS te updaten, maak dan altijd eerst een snapshot van je VPS voordat je een update uitvoert. Zo heb je altijd een snapshot om op terug te vallen als blijkt dat er door een wijziging een probleem ontstaat.

CentOS updaten

CentOS update je afzonderlijk van je DirectAdmin-installatie. Verbind met je VPS via de VPS-console in je controlepaneel of via SSH.

Controleer vervolgens of er nieuwe updates voor CentOS beschikbaar zijn, en installeer ze direct met het commando:

sudo yum update

Klik wanneer om toestemming wordt gevraagd op 'y' gevolgd door 'Enter' (alternatief gebruik je het commando sudo yum -y update). CentOS zal nu alle updates downloaden en installeren.

Bij VPS'en zonder DirectAdmin met enkel CentOS, zou dit commando ook je software updaten. Bij DirectAdmin

DirectAdmin updaten

DirectAdmin update je afzonderlijk van CentOS vanuit het 'custombuild' proces. Verbind met je VPS via de VPS console in je controlepaneel of via SSH.

Stap 1

Voer onderstaande commando's uit via SSH of je VPS-console:

cd /usr/local/directadmin/custombuild
./build update

Stap 2

Controleer vervolgens of er nieuwe updates beschikbaar zijn:

./build versions

Dit commando geeft een overzicht van huidig geïnstalleerde en mogelijk te installeren updates weer.

Stap 3

./build update_versions

Hiermee installeer je eventuele updates van software binnen DirectAdmin. Het custombuild-commando is een proces dat de software compileert. Dit update-proces kan enige tijd in beslag nemen.

PHP updaten

In dit onderdeel laten wij je zien hoe je je PHP update. Voor deze handleiding gaan wij ervan uit dat je PHP 7.2 en 7.1 allebei op je VPS wil kunnen gebruiken.

Voor deze stappen is minimaal 512MB vrije RAM op je VPS nodig. Controleer eventueel met het top-commando of je genoeg vrij geheugen hebt.

Stap 1

Log in via de console in het controlepaneel of via SSH als root. En voer de volgende commando's uit:

cd /usr/local/directadmin/custombuild
./build update
./build set php1_release 7.2
./build set php2_release 7.1
./build set php1_mode php-fpm
./build set php2_mode php-fpm
./build set mod_ruid2 no

Er worden geen beveiligingsupdates meer uitgebracht voor 7.0 en ouder sinds november 2018. Wij raden dan ook sterk af om oudere versies te gebruiken, maar je bent uiteraard vrij in je keuze.

Stap 2

Verwerk vervolgens de wijzigingen als volgt:

./build php n
./build rewrite_confs

Stap 3

Apache hoort na het updaten automatisch te herstarten, maar mocht dit niet gebeuren, herstart dan Apache handmatig:

sudo systemctl restart httpd

of

/sbin/service httpd restart
Verder op in deze tutorials laten wij je zien hoe je wisselt tussen de PHP-versies in DirectAdmin.
SQL updaten

Onze DirectAdmin-installaties gebruiken standaard MariaDB (10.1) als MySQL-server. In deze handleiding zullen wij MariaDB updaten naar 10.3. MariaDB 10.3 komt grotendeels overeen met MySQL 5.7 (zie deze pagina voor overeenkomsten en verschillen). Er zijn nieuwere versies maar die worden op moment van schrijven nog niet officieel door DirectAdmin ondersteund.

Stap 1

Log in via de console in het controlepaneel of via SSH als root. En voer de volgende commando's uit:

cd /usr/local/directadmin/custombuild
./build set mariadb 10.3
./build set mysql_inst mariadb
./build set mysql_backup yes
./build update
./build mariadb

De optie ./build set mysql_backup yes is optioneel: bij een nieuwe VPS is er nog geen database waar je een back-up van nodig hebt dus hoef je dit niet te doen.

Stap 2

Na een mysql-update moet je altijd PHP opnieuw compilen met:

./build php n

Je MariaDB-installatie is nu geüpdatet naar versie 10.3.

Je VPS is naast veilig nu ook helemaal up to date en klaar om een domein te koppelen. Klik hier om verder te gaan naar Deel 4: Domeinen en subdomeinen koppelen.