CentOS 7 upgraden naar AlmaLinux 8

In 2020 kondigde Red Hat aan dat CentOS 8 geen support meer krijgt na eind 2021 en wordt opgevolgd door CentOS Stream, zie ook ons artikel 'Wat is CentOS Stream'. CentOS 7 wordt langer ondersteund tot 30 juni 2024.

Misschien wil je al voor die tijd upgraden naar een alternatief voor CentOS, maar is een herinstallatie van je VPS geen wenselijke optie. In deze handleiding laten we zien hoe je je VPS upgrade van CentOS 7 naar AlmaLinux 8 (of OracleLinux of Rocky Linux).

• De stappen in deze handleiding zijn succesvol getest op up-to-date installaties van CentOS 7 en DirectAdmin 1.63.0 met CentOS 7.

• Deze handleiding werkt op moment van schrijven (november 2021) niet voor Plesk- en cPanel-installaties i.c.m. CentOS 7.

• Maak een snapshot voor je begint aan het upgrade proces zodat je daar op terug kunt vallen mocht je toch problemen ervaren na het upgraden naar AlmaLinux.

• Voer de stappen in dit artikel uit met sudo, of als gebruiker met root-rechten.

Stap 1

Verbind met je VPS via de VPS console in je controlepaneel of via SSH.

Stap 2 - optioneel bij private networks

Als je VPS is opgenomen in een private network is daar een netwerkadapter voor ingesteld. Het bijbehorende configuratiebestand voorkomt dat je de upgrade naar AlmaLinux kunt uitvoeren.

Controleer eerst de naam van je private network adapter:

ls /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg

De private network adapter heeft een naam zoals ifcfg-eth0:1 of ifcfg-eth1. Hernoem de bijbehorende netwerkadapter (pas de bestandsnaam van de private network adapter aan indien nodig):

mv /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0:1 /etc/sysconfig/backup

Stap 3

Update en herstart je VPS:

yum -y update
reboot

Stap 4

Installeer vervolgens de elevate-release- en leapp-packages en de benodigde migratie data.

leapp-data-almalinux bevat de migratie data. Hiermee geef je in feite aan dat het om een migratie naar almalinux gaat. Je kunt hier ook kiezen voor oraclelinux of rockylinux door leapp-data-almalinux te vervangen door leapp-data-oraclelinux of leapp-data-rocky.

yum -y install http://repo.almalinux.org/elevate/elevate-release-latest-el7.noarch.rpm
yum -y install leapp-upgrade leapp-data-almalinux

Stap 5

Voer nu de preupgrade-controle uit.

leapp preupgrade

Je krijgt de eerste keer dat je die uitvoert altijd een melding aan het eind dat de upgrade niet uitgevoerd kan worden omdat er enkele 'inhibitors' gevonden worden. Je herkent dit aan de melding:

=====================================================
               UPGRADE INHIBITED
=====================================================

Het vinden van 'inhibitors' op dit punt is normaal en nodig om bijvoorbeeld een answer file te genereren (zie de volgende stap) en inzage te krijgen in eventuele kernel mods die verwijdert moeten worden.

Stap 6

Er zijn enkele 'inhibitors' waardoor het upgrade proces nog niet uitgevoerd kunnen worden. De eerste is de pam_pkcs11 module die niet beschikbaar is in RHEL-8. Voor dit issue is er een answer file gegenereerd (/var/log/leapp/answerfile) waarin gevraagd wordt of pam_pkcs11 verwijdert mag worden.

Geef toestemming om pam_pcks11 te verwijderen door de answer file aan te passen, of via het volgende commando:

leapp answer --section remove_pam_pkcs11_module_check.confirm=True

Stap 7

Als onderdeel van het upgrade-proces is SSH root-toegang nodig. Niet zozeer omdat er via SSH als root ingelogd gaat worden, maar omdat anders het upgrade proces de SSH-configuratie aanpast naar enkele standaard waardes waarmee inloggen via SSH met een wachtwoord niet langer mogelijk is.

Geef toestemming voor SSH root-toegang via het volgende commando:

sed -i -e "s/^PermitRootLogin no/PermitRootLogin yes/" /etc/ssh/sshd_config

Stap 8

De laatste 'inhibitor' zijn unsupported kernel modules. Dit gaat om de modules floppy en pata_acpi. Je verwijdert beide met de commando's:

modprobe -r floppy
modprobe -r pata_acpi

Stap 9

Controleer voor de zekerheid of er geen andere inhibitors zichtbaar zijn in het bestand /var/log/leapp/leapp-report.txt.

nano /var/log/leapp/leapp-report.txt

Issues in /var/log/leapp/leapp-report.txt die als high worden weergegeven zonder de toevoeging (inhibitor) mag je negeren.

Stap 10

Voer nogmaals het leapp preupgrade commando uit:

leapp preupgrade

De preupgrade zal nu geen inhibitors meer vinden. Aan het eind van de preupgrade controle herken je dat het proces geslaagd is wanneer je o.a. de volgende output ziet:

============================================================
                           REPORT
============================================================
A report has been generated at /var/log/leapp/leapp-report.json
A report has been generated at /var/log/leapp/leapp-report.txt
============================================================
                       END OF REPORT
============================================================

Stap 11

Voer nu daadwerkelijk de upgrade uit met het commando:

leapp upgrade

Stap 12

Herstart na afloop je VPS. Het 'elevate-upgrade'-proces wordt nu uitgevoerd om CentOS 7 te upgraden naar AlmaLinux 8. Dit zal de nodige tijd in beslag nemen (30-60 min). Als je tot nu toe SSH gebruikte, is het handig om voor deze stap even de console in het TransIP-controlepaneel erbij te pakken om de voortgang in de gaten te houden.

reboot

Stap 13

Wanneer het proces klaar is herken je dit aan de volgende melding:

leapp upgrade complete

Je inlogscherm is niet zichtbaar. Druk op 'Enter' om deze te voorschijn te toveren. Je ziet dan een inlogprompt terug zoals in het screenshot hierboven. Log in als root-gebruiker.

Let op: heb je toch je VPS herstart? Dan wordt waarschijnlijk je console nu volgespamd met IPv6-foutmeldingen. Dit komt doordat de netwerkconfiguratie voor IPv6 van CentOS 7 afwijkt van die van RHEL-8. Deze meldingen kun je voor nu negeren maar zijn wel vervelend omdat ze het lastig maken te zien wat je aan het typen bent. Ons advies als dit je overkomt: kijk zo min mogelijk naar je console terwijl je deze stappen doorloopt (liever naar je toetsenbord), of gebruik SSH.

Stap 14

Schakel de toestemming om als root-gebruiker in te mogen loggen via SSH weer uit en herstart je SSH-server:

sed -i -e "s/^PermitRootLogin yes/PermitRootLogin no" /etc/ssh/sshd_config
systemctl restart sshd

Stap 15

Corrigeer je IPv6-configuratie met de volgende commando's (gebruik 'paste to console' als je de console in het TransIP-controlepaneel gebruikt):

echo IPV6_AUTOCONF=no >> /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
echo IPV6_DEFROUTE=yes >> /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
echo IPV6_FAILURE_FATAL=no >> /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
ifdown eth0 && ifup eth0

Je krijgt een melding dat ifdown en ifup in de toekomst verwijdert worden. Dit is enkel een waarschuwing en geeft verder geen problemen. Op moment van schrijven (november 2021) werkt het networkmanager alternatief ook niet altijd. Mocht ifup en ifdown verwijdert zijn wanneer je dit leest, dan kun je het networkmanager altnernatief proberen als volgt:

nmcli networking off
nmcli networking on

Stap 16 - optioneel bij private networks

Als je gebruik maakt van een private network, hernoem dan nu het netwerkconfiguratiebestand en herstart je interface:

mv /etc/sysconfig/backup /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0:1
ifdown eth0 && ifup eth0

Stap 17

Gefelicteerd! Je CentOS 7 installatie is nu volledig omgezet naar AlmaLinux 8. Controleer dat de upgrade correct is uitgevoerd met het volgende commando en herstart daarna voor de zekerheid je VPS om uit te sluiten dat er geen problemen zijn ontstaan tijdens dit proces:

cat /etc/os-release
reboot

Stap 18 - DirectAdmin

Gebruikte je DirectAdmin icm CentOS 7? Rebuild dan door CustomBuild beheerde software opnieuw, anders is het mogelijk dat sommige software niet werkt. Dit doe je eenvoudig met twee commando's:

cd /usr/local/directadmin/custombuild
./build all d

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van deze handleiding voor het upgraden van CentOS 7 naar AlmaLinux 8.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Probeer BladeVPS drie maanden uit

Maak van jouw volgende website of applicatie een succes op BladeVPS. Probeer direct of een self-managed VPS iets voor jou is; de eerste drie maanden krijg je van ons :-)!

Start nu je 3 gratis maanden