Ik wil mijn domeinnaam aan mijn webhostingpakket koppelen

Bij TransIP kun je eenvoudig een webhostingpakket op je domeinnaam afnemen. Hiermee bouw je met gemak een eigen website en kun je e-mailadressen voor jouw domeinnaam aanmaken.

In dit artikel leggen we uit hoe je een domeinnaam bij TransIP koppelt met onze webhostingpakketten. Het is van belang dat je hier al een domeinnaam voor in je bezit hebt.

Wanneer je een webhostingpakket voor een domein hebt afgenomen, wordt eerst gekeken of je de DNS-instellingen van dit domein eerder al eens hebt aangepast. Is dit niet het geval of heb je zelf de 'TransIP Instellingen' ervoor ingeschakeld, dan hoef je zelf niets meer te doen.

Dit laatste controleer je eenvoudig in je controlepaneel. Ga hier naar 'Domein & Hosting' en selecteer links de domeinnaam waar je het webhostingpakket op hebt afgenomen (niet aanvinken).

Scrol nu naar beneden. Zie je hier 'Jouw webadres instellingen' terug? Wij koppelen je domeinnaam dan automatisch aan het webhostingpakket.

jouw webadres instellingen

Heb je de DNS-instellingen van je domeinnaam wel eerder aangepast? Dan vind je hier in plaats van 'Jouw webadres instellingen' het kopje 'Geavanceerd Domeinbeheer'.

Geavanceerd domeinbeheer

Ga in dat geval na of je je domeinnaam volledig of gedeeltelijk met het webhostingpakket wilt koppelen. Dit laatste is aan te raden als je bijvoorbeeld alleen de website of de e-mail via het webhostingpakket wil laten lopen.

Het domeinnaam volledig koppelen aan het webhostingpakket

Wanneer je je domeinnaam volledig naar je webhostingpakket wil laten wijzen, heb je twee keuzes. Je kan er voor kiezen om de 'TransIP Instellingen' weer in te schakelen of handmatig de 'Standaard TransIP DNS-instellingen' te configureren.

Ik wil de TransIP Instellingen gebruiken

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Transip instellingen inschakelen

Scrol nu naar 'TransIP instellingen inschakelen' en klik hier op.  Wij zorgen er nu voor dat je domeinnaam binnen 24 uur automatisch de juiste DNS-instellingen voor het bijbehorende pakket gebruikt.

Ik wil handmatig de TransIP DNS-instellingen invoeren

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Scrol nu naar 'DNS' en klik ernaast op 'Bulk opties'. Kies nu naast 'Kopieer gegevens van' voor 'Standaard TransIP DNS-instellingen'.

Klik vervolgens onder de DNS-instellingen op 'Opslaan' om direct de DNS-instellingen van je webhostingpakket op te slaan.

Standaard TransIP DNS-instellingen

Hou er rekening mee dat het tot maximaal 24 uur kan duren voordat wijzigingen van DNS instellingen wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit is in verband met de wijze waarop externe systemen dit verwerken. Hierop hebben wij helaas geen invloed. Overigens zie je de wijzigingen wel al ruim binnen 24 uur.

Het domeinnaam gedeeltelijk koppelen aan het webhostingpakket

Het kan voorkomen dat je je domein al via DNS hebt ingesteld om naar een externe website of e-mailprovider te wijzen. Om vervolgens alleen de e-mail- of websitefunctie van je webhostingpakket te gebruiken, is het van belang dat je de DNS-instellingen van je domeinnaam handmatig aanpast.

Ik wil mijn webhostingpakket voor een website gebruiken

Dit houdt in dat je de DNS-instellingen van je domein hebt ingesteld om e-mail via een andere partij te gebruiken. Specifiek gaat het hier om de MX en SPF records.

Om je webhostingpakket voor een website te gebruiken, is het van belang dat je de huidge A en AAAA records van je domeinnaam vervangt met de A en AAAA records van je webhostingpakket. Dit zijn de records die je domein koppelen aan een webserver.

Na het inschakelen van 'Geavanceerd domeinbeheer' heb je van ons een e-mail ontvangen met hierin alle DNS records van je webhostingpakket. Zoek nu eerst deze e-mail op, deze heeft de titel 'DNS instellingen voor [domeinnaam.extensie]'. In deze e-mail vind je de A en AAAA records van je webhostingpakket, zoals in het onderstaande voorbeeld te zien is.

A en AAAA records webhostingpakket

Let op: Dit is een voorbeeld van de records van een webhostingpakket. Gebruik alleen de IP-adressen die in jouw e-mail staan.

Ga nu in je controlepaneel naar 'Domein & Hosting' en selecteer links het domein waar het webhostingpakket op staat (niet aanvinken). Scrol vervolgens naar 'DNS' en verwijder de bestaande A en AAAA records die voor je domeinnaam staan ingesteld. Dit doe je door op het kruis naast de records te klikken.

Voeg nu in een lege regel de A en AAAA records van je webhostingpakket in. Klik hierna op 'Opslaan'.

Bezoekers van je domeinnaam zullen nu binnen 24 uur op de website terecht komen die je op je webhostingpakket hebt aangemaakt. Ondertussen blijf je van de e-maildiensten van je externe provider gebruik maken. In het artikel 'Ik wil een eigen website beginnen' lees je hoe je een website op je webhostingpakket kunt bouwen.

Ik wil mijn webhostingpakket voor e-mail gebruiken

Dit betekent dat je de DNS-instellingen van je domeinnaam hebt ingesteld om naar een website bij een externe provider te wijzen. Specifiek gaat het hier om de A en AAAA records.

Om je webhostingpakket voor e-mail te gebruiken, is het van belang dat je de huidge MX en SPF records van je domeinnaam vervangt met de MX en SPF records van je webhostingpakket. Deze records stellen je in staat om via je domeinnaam e-mails te verzenden en te ontvangen. Daarnaast heb je de zogenaamde DKIM records nodig.

Na het inschakelen van 'Geavanceerd domeinbeheer' heb je van ons een e-mail ontvangen met hierin alle DNS records van je webhostingpakket. Zoek nu eerst deze e-mail op, deze heeft de titel 'DNS instellingen voor [domein.extensie]'. In deze e-mail vind je de MX, SPF en DKIM records van je webhostingpakket, zoals in het onderstaande voorbeeld te zien is.

dns instellingen e-mail webhostingpakket

Ga nu in je controlepaneel naar 'Domein & Hosting' en selecteer links het domein waar het webhostingpakket op staat (niet aanvinken). Scrol vervolgens naar 'DNS' en verwijder de bestaande MX en SPF records die voor je domeinnaam staan ingesteld. Dit doe je door op het kruis naast de records te klikken.

Voeg nu in een lege regel de MX, SPF en DKIM records van je webhostingpakket in. Klik hierna op 'Opslaan'.

Je kunt nu binnen 24 uur gebruik maken van e-mail via je webhostingpakket, terwijl je externe website bereikbaar blijft via je domeinnaam. In het artikel 'Ik wil een nieuw e-mailadres aanmaken' lees je hoe je aan de slag gaat met e-mail bij TransIP.

Hou er rekening mee dat het tot maximaal 24 uur kan duren voordat wijzigingen van DNS instellingen wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit is in verband met de wijze waarop externe systemen dit verwerken. Hierop hebben wij helaas geen invloed. Overigens zie je de wijzigingen wel al ruim binnen 24 uur.

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je je domeinnaam koppelt aan een webhostingpakket.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.