Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

De verschillende Office 365 versies

Via onze dochteronderneming VDX bieden wij Office 365 licenties aan voor je Windows-VPS of thuiscomputer. Daarmee kun je Office 365 functionaliteit aan je server of computer toevoegen. Office 365 is een Software as a Service (SaaS) cloud-oplossing: het omvat Microsoft Office en andere diensten zoals Exchange en Skype.

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de verschillende Office 365 versies die VDX aanbiedt. In dit artikel zetten wij deze op een rijtje, zodat je eenvoudiger kunt bepalen welke versie je nodig hebt.

Om Office 365 op een server waar de Remote Desktop Server role op geïnstalleerd is te mogen gebruiken is de Office 365 ProPlus licentie nodig. Op dit moment bieden wij deze versie (nog) niet aan.


De verschillende licenties

 

In het overzicht hieronder vind je een overzicht van de verschillende Office 365 licenties die je bij VDX kunt afnemen. Alle pakketten bevatten de online versie van de bekende Office producten zoals Word, Exchange en Powerpoint.

Afhankelijk van je licentie-keuze krijg je er de volgende extra features bij: Office Desktop, Exchange Online, Onedrive Business, een 50 GB E-mail postvak, Teams (HD-videovergaderen in de eerdere screenshot) en Sharepoint. De daadwerkelijke  verschillen tussen deze licenties lichten wij in de rest van dit artikel toe.

office 365 versions


Office 365 Online vs Office Online gratis

 

Naast de betaalde licenties van Office 365 Online is er ook een gratis versie van Office Online via Office.com. In het gebruik zijn beide identiek aan elkaar. Het verschil zit hem echter in de aanvullende features:

 • De betaalde versie geeft 1TB opslag in OneDrive, de gratis versie 15 GB
 • Met gratis versie van Office 365 kun je via Skype gratis bellen naar andere Skype gebruikers. Voor bellen naar andere mensen (bijvoorbeeld mobiele nummers) betaal je apart. Met betaalde versie krijg je 60 belminuten gratis er bij.
 • Je krijgt extra features bij de betaalde versie, zie het onderdeel hieronder

Office Online vs Desktop

 

De Online versie van Office kun je rechtstreeks vanuit bijna iedere browser (Chrome, Safari, Firefox) gebruiken, Office Online heeft enkele unieke voordelen en daarnaast veel overeenkomsten met de desktop versie, maar ook enkele belangrijke verschillen.

 

Office Online voordelen

 • Geen extra software nodig. Bij de Desktop-versie uiteraard wel. Je kunt de desktop software op maximaal 5 apparaten installeren.
 • Office Online ondersteunt de voornaamste bestandsformaten van de desktop applicaties: DOCM, DOCX, PPTM, PPTX, XLSM, XLSX
 • Je kunt tegelijk samen aan een bestand werken. Dit geldt ook voor de desktop versie.
 • Zo goed als maandelijks komen er updates uit om de features van de Online versie in lijn te brengen met de Desktop versie. Een overzicht van de laatste en recente updates vind je hier.

Office Online verschillen / nadelen

 • Het bestand waar je aan werkt moet in OneDrive bestaan of aangemaakt worden, voor je het kunt gebruiken. Je kan het bestand wel later downloaden naar je computer.
 • Enkel de Business-licenties komen met de mobiele apps
 • Diverse features ontbreken in de Online-versie, bijvoorbeeld het maken van macro's (uitvoeren kan wel) en geavanceerdere tools om met objecten te werken.
 • Er is geen spellingscontrole voor Excel of Powerpoint.
 • Office online ondersteunt minder bestandsformaten.

Microsoft update doorlopend Office Online. Het is goed mogelijk dat wanneer je dit leest de scheidingslijn tussen Office Online en Desktop kleiner is geworden. Bekijk de recentste Office Online updates op deze pagina.

De totale lijst met verschillen en overeenkomsten tussen de Online-, Desktop- en waar van toepassing Android/iOS-versies heeft Microsoft op een rijtje gezet in de volgende artikelen:


exchange icon

  Exchange Online

 

Exchange Online geeft je de features van een Microsoft Exchange Server als een cloud-based dienst. Je krijgt hiermee toegang tot e-mail, kalender, contacten, en taken vanaf computers, het web en mobiele apparaten. Het laat zich volledig integreren met een Active Directory zodat je group policies kunt gebruiken.

Het Exchange Online platform is een shared hosting platform en je deelt de servers in Microsoft's datacenters met andere gebruikers (uiteraard wel gescheiden ingericht).

Exchange Online kent een zeer grote lijst met features. De verschillen zijn vaak niet groot, maar het is afhankelijk van de versie welke van deze features je tot je beschikking hebt. Een volledig overzicht vind je op deze pagina.

Exchange Online is beschikbaar in Office 365 Business Essentials en Business Premium.


onedrive icon

  Onedrive Business

 

Onedrive onderscheidt zich in de Personal en Business-versies. Deze laatste krijg je bij Office 365. Het voornaamste verschil is dat je bij de Business-versie enkele zakelijke features krijgt, namelijk:

 • Versiebeheer van bestanden
 • Auditing, reporting en compliance
 • Custom views aanmaken, zoals filters
 • SSO/ADFS/Directory sync support, oftewel synchronisatie tussen systemen als Azure, Active Directory e.d.

micorosoft outlook icon

  50GB Mailbox

 

De 50GB Mailbox betekent simpelweg dat je voor Exchange Online 50GB per licentie (i.e. per gebruiker) tot je beschikking hebt. Om hier gebruik van te maken moet je een domein aan Office 365 koppelen.


micorosoft teams icon

  Teams

 

Office 365 Essentials en Business-Premium komen met features voor videovergaderingen en chat genaamd Teams. Alle functies die je van professionele videovergaderingssoftware en chatsoftware verwacht is aanwezig, zoals @mentions, bot assistentie, group chat, API, meetings plannen, etc.

De business-licentie bevat geen Teams, maar er is een gratis versie beschikbaar, die wel enkele interessante business features mist, zie deze pagina voor meer informatie over Teams en de verschillende versies.


micorosoft Sharepoint icon

  SharePoint (Online)

 

Office 365 Business Essentials en Business Premium komen met SharePoint Online. SharePoint Online is een web-based cloud-dienst om content, kennis en applicaties te delen en beheren.

Naast SharePoint Online bestaat er ook een SharePoint server applicatie voor on-premise hosting, die niet is inbegrepen in de Office 365-licenties.

Een overzicht van de vele features die aanwezig zijn in Sharepoint voor Office 365 Business Essentials en Business Premium vind je hier.


 

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van dit artikel over de verschillende features van de Office 365-licenties die je via VDX kunt afnemen en gebruiken op een server bij TransIP. Een overzicht van veelgestelde vragen over Office 365 vind je op deze pagina.

Mocht je aan de hand van deze handleiding nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op