Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil mijn eigen nameservers instellen voor mijn domein met de TransIP nameservers als secondary

Je kunt je eigen nameservers instellen en de TransIP nameservers als secondary invoeren. Dit zorgt ervoor dat onze nameservers je domeinnaam bereikbaar houden als je eigen nameservers om wat voor reden dan ook niet bereikbaar zijn. Dit stel je als volgt in:

 • Ga naar 'Domein & Hosting'
 • Klik op je domeinnaam
 • Scroll omlaag naar 'Geavanceerd domeinbeheer' en ga naar 'Nameservers'
 • Vervang daar de nameservers door je eigen nameservers
 • Vul als laatste nameservers de TransIP nameservers in:
  - ns1.transip.nl
  - ns2.transip.eu
 • Klik op 'Opslaan'

 

Bij het invullen van de nameservers is het volgende van belang:

 

 • Door op de blauwe ‘+’ knop te drukken kan je, afhankelijk van de domein extensie, tot en met 13 nameservers toevoegen.
 • Met de grijze knop met een rode ‘x’ verwijder je een regel.

 

Als je voor een domeinnaam hetzelfde domein als nameserver wilt gebruiken, dan wordt er om een glue-record gevraagd. Bijvoorbeeld als je de nameservers ns0.jedomeinnaam.nl en ns1.jedomeinnaam.nl voor het domein jedomeinnaam.nl instelt. Hierbij verschijnen er automatisch extra velden die je invult:

 

 • Bij "Gluerecord IPv4" vul je het IP-adres van je nameservers in.
 • Bij "Gluerecord IPv6" vul je het IPv6 adres van je nameservers in mits je deze hebt.
  Mocht je geen IPv6-adres hebben voor je nameservers dan laat je deze leeg.

 

Na het opslaan wordt de wijziging verwerkt. De verwerkingstijd bedraagt 4 tot maximaal 24 uur. Meer informatie hierover kan je vinden via "Ik zie mijn DNS wijziging nog niet terug.".

 

 

Voorwaarden

 

Om de TransIP nameservers als secondary te gebruiken moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden zodat de zone (DNS instellingen) worden overgenomen door de TransIP nameservers.

 • Allereerst moet je nameserver de zone transfer (AXFR) toelaten zodat onze nameservers vanaf jouw nameservers kunnen downloaden. Bepaalde nameserver-software blokkeert standaard zone transfers (AXFR). Als jouw nameserver dit standaard blokkeert, moet je de volgende IP-adressen toegang geven tot zone transfers (AXFR) in jouw nameserversoftware:

  80.69.67.44 (dns-import)
  80.69.67.67 (ns0)
  80.69.69.69 (ns1)
  37.97.255.53 (ns2)
  2a01:7c8:a::53 (ns0 IPv6)
  2a01:7c8:b::53 (ns1 IPv6)
  2a01:7c8:c::53 (ns2 IPv6)

 • Wanneer je eerst van de TransIP nameservers gebruik maakte, zullen de nameservers een serial number van het formaat YYYYMMDDXX bevatten, waarbij YYYYMMDD de datum van de laatste wijziging is en XX een volgnummer. Dit betekent dus dat wanneer je je eigen primary nameserver wil gaan gebruiken, een hogere serial gekozen moet worden, om de zone over te laten nemen. Zorg ervoor dat het serial number van het SOA record hoger is dan het huidige serial number in de TransIP nameservers. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat je bij elke DNS wijziging op je eigen nameservers de serial number ophoogt.
 • Wanneer de zone succesvol is overgenomen, kan er in het SOA record nog 1 verschil optreden: bij de TransIP nameservers is het laatste veld van het SOA record (het veld 'minimum') altijd gelijk aan de TTL van het SOA record. Wanneer dit bij je primary nameserver niet het geval is, zijn de nameservers ook na de zonetransfer dus niet identiek. Dit kan ervoor zorgen dat bezoekers van je domeinnaam niet altijd dezelfde respons krijgen. Zorg er dus altijd voor dat het 'minimum' veld en de TTL van het SOA record overeenkomen op je eigen nameservers.

 

Zodra aan deze voorwaarden voldaan is zal de zone correct overgenomen worden.

 

 

Aanvullende informatie

 

 • Hoe vaak onze nameservers de zone automatisch ophalen en verversen hangt af van het 'refresh' veld van je SOA record.
 • De TransIP-nameservers nemen nieuwe DNS records pas over als de serial van je SOA record ook verhoogd is.
 • NOTIFY requests worden niet ondersteund door de TransIP nameservers.

 

Let op:

 

 • De bovenstaande methode zal alleen werken voor domeinen die bij ons ondergebracht zijn. Als je een colocatie hebt dan kan je ook voor domeinen die niet bij ons staan gebruikmaken van onze nameservers als secondary nameservers. Klik hier voor meer informatie daarover.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Beau Huisman Admin 2 november 2017 (#283)

@tjempeng Als je bij onze nameservers een subdomein wilt maken kan je dit doen door deze toe te voegen aan je DNS records. Komt je er niet uit dan kan je onze support afdeling om hulp hierbij vragen. Stuur een bericht vanuit het controlepaneel hiervoor.

0
tjempeng 30 oktober 2017 (#271)

Hoe zit het met subdomeinen die ik wil aanmaken onder mijn domein ? Ik kan deze wel op mijn nameserver aanmaken maar ik kan nergens zien waar ik dat op jullie nameservers kan aanmaken. Dit gaat niet automatisch met een zonetransfer mee helaas. Kunnen jullie die mogelijkheid ook nog bieden ?

0
Nick Brouwer Admin 24 oktober 2017 (#244)

@pes

Dat is lang geen slecht idee! Wat ik je vooral aanraad is om dit als 'Idee' in te schieten via https://www.transip.nl/cp/contact/idee/.

Op die manier komt dit als feature request bij onze developers terecht en kun je dit mogelijk in de nabije toekomst terug zien :-)

-Nick

0
pes 21 oktober 2017 (#215)

Als voor een domein een eigen nameserver gebruikt wordt, dan kan de rest van de DNS-informatie die getoond wordt in het adminpanel van TransIp worden verwijderd? Met uitzondering van eventuele GLUE-records als ik het juist heb?

Indien dit juist is dan zou TransIp dit misschien standaard moeten doen... Of de getoonde records in een andere kleur tonen als "niet actief"....?

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op