Je VPS herinstalleren

Je hebt bij TransIP de volledige vrijheid in je keuze van het Operating System (OS) en de services die je op de server wilt installeren. Je server wordt hiervoor 'unmanaged' opgeleverd waarbij je zelf de keuze kan maken voor het gewenste besturingssysteem.

Tijdens de bestelling van je VPS kun je al direct een keuze maken voor een besturingssysteem. Sla je deze stap over, dan kun je dit ook altijd nog op een later tijdstip uitvoeren.

Een OS herinstalleren

Je kunt te allen tijde een OS herinstalleren (met een ander of hetzelfde OS). Je herinstalleert je OS als volgt:

Stap 1

Log in op je controlepaneel, ga naar het tabblad 'BladeVPS' en klik op de naam van je server.

Stap 2

Klik op 'Beheren' bovenaan rechts, gevolg door 'Herinstalleer OS'.

vps beheren herinstalleer os

• Bij een herinstallatie wordt de huidige data op je VPS volledig overschreven. Hou hier rekening mee en maak voor de herinstallatie een back-up van data op de VPS die je zou willen bewaren!
  • Je behoudt bij een herinstallatie je IP-adres(sen). Eventuele secondaire IP-adres(sen) moeten wel opnieuw ingesteld worden op je VPS.
  • Eventuele VPS-firewall instellingen in het controlepaneel worden teruggezet op de default waardes voor het betreffende OS.
  • Bij een herinstallatie van een OS of controlepaneel met licentiekosten (e.g. Windows / DirectAdmin) krijg je geen extra kosten. Je huidige licentie wordt automatisch opnieuw gebruikt tijdens de installatie.

cp vps os overzicht

Wanneer de installatie compleet is, kun je inloggen op je VPS via de console. Normaliter duurt de installatie van een OS niet meer dan 5 minuten, met uitzondering van Windows Server (dat ongeveer 30 minuten in beslag kan nemen).

Kies je voor een 'kaal' OS zoals Ubuntu, CentOS of FreeBSD, dan zul je de configuratie van jouw OS nog wel moeten afmaken via de console. Dat is ook waar je het (root-)wachtwoord van jouw OS instelt. De uitzondering hierop zijn de 'web control panels' (DirectAdmin, Plesk & cPanel). Hiervoor krijg je per mail de benodigde inloggegevens.

Herinstalleer je een VPS met controlepaneel (DirectAdmin, Plesk of cPanel) met een kaal OS zoals Ubuntu, CentOS of FreeBSD? Dan wordt het betreffende controlepaneel automatisch opgezegd.

Wij raden aan om een externe managementtool te installeren (bij voorkeur SSH of RDP in het geval van Windows Server) voor het dagelijkse beheer van de VPS, al kun je uiteraard ook altijd de console gebruiken.