cPanel Tutorial Series 1: Inleiding en bestelproces

Voor het eerst beginnen aan een VPS is een flinke onderneming. In onze cPanel tutorial series leggen wij je uit hoe je van start gaat met een VPS met cPanel & WHM. In de cPanel tutorial series wordt niet alleen het hosten van je website en e-mail meegenomen, maar ook hoe je je VPS veilig inricht en update.

Algemene informatie over cPanel/WHM vind je je in ons artikel 'wat is cPanel / WHM' (of probeer de cPanel demo). Bestel hier een VPS met cPanel als je er nog geen hebt.

Het opzetten van een VPS met cPanel wordt in de volgende delen behandeld:

1. Inleiding, inloggen en SSH-gebruiker
  2. Je VPS beveiligen
  3. cPanel/WHM, PHP en SQL updaten
  4. Domeinen en subdomeinen aan je VPS koppelen
  5. Een website en database uploaden en SSL gebruiken
  6. E-mailadressen aanmaken en gebruiken
  7. Aanvullende artikelen en overige vragen
  • Het opzetten van een gedegen goed functionerende VPS is een uitgebreid en complex proces. Sla vooral geen stappen over in deze tutorial series tenzij uitdrukkelijk aangegeven dat ze optioneel zijn.

• Op het moment van schrijven wordt een cPanel-VPS geleverd met cPanel & WHM 68.0.37 in combinatie met CentOS 7. Deze tutorial maakt hier ook gebruik van.

• Op meerdere plekken in dit artikel wordt er gebruik gemaakt van commandline. De commando's kunnen uitgevoerd worden via SSH of de VPS console in je controlepaneel. Wanneer je geen ervaring hebt met commandline raden wij aan eerst ons artikel over commandline te raadplegen voor algemene informatie over commandline en het gebruik van SSH.

In dit eerste deel van de cPanel tutorial series worden de volgende onderwerpen behandeld:

• Wat voor VPS heb ik nodig?
  • Voor het eerst inloggen in cPanel
  • Een cPanel- en SSH-gebruiker maken
  • Zoeken binnen cPanel
Wat voor VPS heb ik nodig?

Je vraagt je misschien af of je een X1, 4, 8, of nog grotere VPS nodig hebt. Welke VPS geschikt is hangt van een aantal zaken af, zoals het aantal websites en e-mailadressen dat je wil hosten, de inrichting van de website(s), het aantal bezoekers, etc.

Het is dan ook heel lastig / niet te zeggen wat je precies nodig hebt. Bij twijfel kun je met een kleinere VPS beginnen en die later upgraden naar een grotere VPS. Het is niet mogelijk een VPS te downgraden in verband met de toewijzing van de schijfruimte op een VPS.

Host je websites die gebruik maken van een CMS-systeem (zoals WordPress, Joomla, etc.), raadpleeg dan de systeemeisen van het betreffende CMS-systeem. Zo krijg je een beeld van het aantal websites dat je ongeveer op een VPS kunt hosten.

Een VPS met cPanel bestellen

Bij het bestellen van een nieuwe VPS met cPanel, wordt gevraagd om een hostname. De syntax die wij hiervoor aanraden is server.jedomeinnaam.nl.

ordering a cPanel VPS - set hostname

Je VPS installeert na de bestelling cPanel, WHM en CentOS 7 automatisch. Terwijl het installatieproces loopt kun je geen wijzigingen uitvoeren op je VPS, zoals het wijzigen van de naam van je VPS.

Let wel dat je voor je hostname ook bij je domein een DNS record aanmaakt. Een voorbeeld hiervan vind je in de screenshot in deel 4: Domeinen en subdomeinen aan je VPS koppelen onder 'DNS'.

Voor het eerst inloggen in WHM en een SSH / cPanel gebruiker maken

Voor je kunt inloggen in cPanel, of kunt verbinden met SSH, moet je hiervoor een gebruiker aanmaken in WHM. Dit is een beveiligingsmaatregel van cPanel om zo toegang tot cPanel en WHM gescheiden te houden.

Je gebruikt voor het inloggen in WHM het wachtwoord van de root gebruiker. Na de installatie van cPanel sturen wij je automatisch een e-mail met het wachtwoord voor de root gebruiker. Bewaar het wachtwoord goed, want wachtwoorden zijn voor ons niet inzichtelijk en worden niet opgeslagen.

In de mail waar het wachtwoord van de root gebruiker in staat, staat ook het webadres van cPanel en WHM. Dit adres is het IP van je VPS met de toevoeging :2083 voor cPanel en :2087 voor WHM, bijvoorbeeld 123.123.123.123:2087.

In de stappen hieronder lichten wij de stappen toe die komen kijken bij het voor het eerst inloggen in WHM en het aanmaken van een gebruiker voor cPanel.

Stap 1

Ga als eerste naar de inlogpagina van cPanel (e.g. 123.123.123.123:2087). Je krijgt onderstaande melding te zien.

cpanel first login warning

De melding is het gevolg van dat er geen SSL gekoppeld is aan het IP-adres van je VPS. Je krijgt de melding niet meer te zien nadat je verderop in deze tutorial series SSL hebt gecofigureerd en je hostname gebruikt om in te loggen (e.g. server.voorbeeld.nl:2087).

Klik op 'Geavanceerd' en vervolgens 'Doorgaan naar 123.123.123.123 (onveilig)' om verder te gaan.

Je wordt vervolgens gegroet door het scherm in de screenshot hieronder. Log in WHM in door je root gebruikersnaam en wachtwoord te gebruiken die per e-mail zijn gestuurd.

WHM login pagina

Stap 2

Je krijgt de cPanel & WHM overeenkomstpagina te zien. Klik op 'I Agree' nadat je de overeenkomst hebt doorgenomen om verder te gaan.

cpanel & whm agreement

Stap 3

De volgende pagina toont enkele recente features die in cPanel & WHM zijn toegevoegd en bied je de optie om bepaalde features aan en uit te zetten. Hier zitten enkele belangrijke opties bij, die wij in de screenshots hieronder toelichten.

whm feature spotlight

• phpMyAdmin Information Schema Searches Tweak Setting: Dit is een nieuwe optie in 'WHM' > 'Home' > 'Server Configuration' > 'Tweak Settings' en schakel je in als je schijfgebruik van alle MySQL tabellen in de totale schijfgebruik statistieken wil tonen door MySQL's 'INFORMATION_SCHEMA' te gebruiken.

Zonder deze instelling word je schijfruimte berekend op basis van het filesystem van je VPS, wat minder accuraat is. De Tweak Settings lichten wij nader toe verder in deze tutorial series.

• IMAP Full-Text Search Indexing: Simpel gezegt zorgt deze optie ervoor dat bijna alle zoekopdrachten in iMap mailboxen aanzienlijk sneller verlopen. Wij raden dan ook aan deze optie op 'Enabled' te laten staan.

• Daily Outgoing Email Threshold Option: Deze optie configureer je ook in de 'Tweak Settings' en zorgt ervoor dat als een domein op je VPS meer dan het gespecificeerde aantal mails per dag stuurt, de server administrator een e-mail krijgt als waarschuwing.

• Public Contact Information: Dit is een zeer belangrijke optie voor resellers. Door hier je (bedrijfs)naam en contactpagina te definiëren zien je klanten daadwerkelijk jouw gegevens wanneer zij vanuit hun eigen cPanel account contact willen opnemen.

whm recommended features

• AutoSSL: Met AutoSSL koppel je automatisch gratis SSL-certificaten aan je domeinen. Het is mogelijk om dit te combineren met Let's Encrypt en wordt in ons artikel 'een SSL-certificaat in cPanel/WHM installeren' nader toegelicht. Wij raden aan deze optie te gebruiken, tenzij je een eigen certificaat, of een van onze Comodo SSL-certificaten gebruikt.

• Global DCV Passthrough: Voor de Domain Controller Validatie van de SSL-certificaten die je met AutoSSL aanmaakt, gebruikt cPanel & WHM Apache. Je eigen mod_rewrite rules kunnen hiermee conflicteren. Met 'Global DCV Passthrough' is dit risico verholpen. Wij raden deze optie dan ook van harte aan.

• Potential Spammer Notification: Deze optie waarschuwt de administrator van de server als er mogelijk spamv erstuurt wordt vanaf een domein. In onze ervaring wordt spam vanaf een VPS zelden opzettelijk veroorzaakt, maar is meestal het gevolg van een geïnfecteerde site. Wij raden daarom aan deze optie te gebruiken.

whm new features

• Clean Cgiemail: Wij raden sterk af om gebruik te maken van Cgiemail en/of Cgiecho scripts. De Cgiemail scripts zijn door de ontwikkelaar al tien jaar niet geüpdate en cPanel heeft ook de handen afgetrokken van de eigen ondersteuning op Cgiemail. Deze optie kun je dan ook het beste op 'Enable' zetten.

• PHP-FPM Service for cPanel: PHP-FPM is de PHP implementatie van FastCGI en biedt verreweg de snelste performance. Deze optie zorgt ervoor dat PHP-FPM gebruikt wordt voor alle cPanel & WHM PHP applicaties. Wij houden van snelheid en raden deze optie van harte aan.

• Enable SPF and DKIM for all existing domains: Je schakelt SPF- en DKIM-ondersteuning voor je domeinen in met deze optie. Dit draagt bij aan de veiligheid van je e-mail en raden wij zeker aan. Bestaande SPF-records worden geüpdate binnen cPanel, maar niet bestaande DKIM records

Let wel dat het beheer van DNS in cPanel buiten de scope van deze tutorial series valt en op latere termijn in een apart artikel behandelt zal worden. Wij gaan er voor deze tutorial series vanuit dat je de DNS van je domein beheert in je TransIP controlepaneel.

Het gebruik van e-mail lichten wij nader toe in deel 6 van deze tutorial series.

• Allow hosted address in Contact Information: Deze optie staat standaard aan en zorgt ervoor dat mensen met een cPanel / WHM account op je VPS een e-mailadres dat op de VPS zelf gehost wordt als contactadres mogen gebruiken.

• The SSL/TLS Wizard in cPanel: Mensen die een gebruikersaccount hebben op je VPS kunnen met deze optie aan SSL-certificaten bestellen. Voor deze tutorial series gaan wij ervan uit dat je een gratis Let's Encrypt certificaat, gratis AutoSSL-certificaat (zie hierboven), of een van onze Comodo-certificaten gebruikt en zetten wij deze optie op 'Disabled'.

• Maximum Emails per Hour Notification: Aan het begin van stap 3 hebben wij de dagelijkse e-mail limiet aangestipt. In 'WHM' > 'Home' > 'Server Configuration' > 'Tweak Settings' > 'Mail' vind je ook een optie voor het inschakelen van een notificatie bij het overschreiden van een limiet per uur.

Stap 4

Klik tot slot op 'Save Settings' om de instellingen op te slaan. Je komt nu in WHM terecht en krijgt een waarschuwing notificatie te zien die het gevolg is van dat er nog geen diensten aan je VPS zijn gekoppeld. Je mag deze notificatie direct closen.

WHM home screen

Stap 5

Vervolgens maken wij in WHM een nieuwe gebruiker (i.e. een nieuw account) aan die toegang heeft tot cPanel.

Scroll hiervoor in het linker menu naar 'Account Functions' en klik op 'Create a New Account', of type links bovenaan in het zoekveld het woord 'Create' en klik op 'Create a New Account' in de zoekresultaten.

whm account functions create a new account

Stap 6

Je krijgt onderstaand scherm te zien. Vul de velden in zoals in het voorbeeld hieronder (maar dan met je eigen gegevens) en klik onderaan op 'Create'. Een korte toelichting van enkele van de instellingen volgt onder het screenshot.

• Het 'default Package' gebruikt het standaard cPanel thema en biedt onbeperkte mail e.d. Wil je liever dit aanpassen, maak dan een nieuwe package aan door in het linker menu op 'Add a Package' te klikken.
  • Optioneel maak je onder 'Reseller Settings' het nieuwe account een reseller. Het voornaamste verschil tussen een reseller en een normale gebruiker is dat een reseller ook nieuwe gebruikers kan aanmaken en je meer rechten aan resellers kunt toekennen, zoals de mogelijkheid services op je VPS te herstarten (wij raden sterk af om die optie aan een ander dan jezelf / je VPS beheerder voor te behouden).
  • Selecteer onder 'DNS Settings' de optie 'Use the nameservers specified at the Domain's Registrar' om onze nameservers te gebruiken en de DNS van het domein in je TransIP controlepaneel te beheren. Het inschakelen van DKIM en SPF mag je ingeschakeld laten (zie Stap 4 onder 'Enable SPF and DKIM for all existing domains').

Let op: Tijdens onze installatie kregen wij een aantal meldingen te zien met de naam 'A warning occurred while processing this directive'. De meldingen waren het gevolg van dat 'queueprocd' niet gestart was. Dit is een bekend probleem dat per cPanel v68.0.23 nog niet verholpen is.

Krijg je ook deze melding te zien, verwijder dan het zojuist aangemaakte account onder 'Menu' > 'Account Functions' > 'Terminate Accounts' en herstart je VPS vanuit 'Menu' > 'System Reboot' > 'Graceful Server Reboot'.

Stap 7

De gebruiker die je net hebt aangemaakt heeft niet automatisch de rechten om in SSH over te mogen schakelen naar de root user. Je geeft de nieuwe gebruiker deze rechten door de gebruiker aan de Wheel Group Users toe te voegen (wij raden aan deze rechten enkel aan jezelf en eventuele beheerders van je VPS toe te kennen, maar niet aan je klanten).

Zoek in WHM in het zoekveld links boven op 'Wheel' en klik op 'Manage Wheel Group Users'. Selecteer vervolgens je gebruikersnaam in het overzicht onder 'Add a user to the wheel group' en klik op 'Add to Group'.

WHM manage wheel group users

Stap 8

Je kunt nu inloggen in cPanel zelf met de nieuwe gebruiker. Navigeer naar 123.123.123.123:2083 in je browser (vervang 123.123.123.123 door het IP van je VPS) en log in met de gebruiker die je in Stap 7 hebt aangemaakt.

cPanel login screen

Je krijgt een overzicht zoals in het screenshot hieronder te zien na het inloggen. Wanneer je in cPanel aan het werken bent en terug wil keren naar dit overzicht, klik je op het icoon met de negen blokjes links bovenaan.

Vanuit cPanel beheer je alle zaken gerelateerd aan het hosten van je domein. In deel 5 van deze tutorial series 'Website, Database en SSL' gaan wij met cPanel zelf aan de slag.

cpanel home screen

Let op: Bij het schrijven van deze handleiding ontbraken alle icoontjes in cPanel. Ontbreken ze ook op je VPS? Ga dan terug naar WHM en klik bovenaan rechts op het versienummer van cPanel & WHM. Vink vervolgens de optie 'Force a reinstall even if the system is up to date' aan en klik op 'Click to Upgrade'.

whm upgrade to latest version

Wil je meer gebruikers aanmaken? Herhaal dan stap 6 t/m 9 hierboven.

Contactgegevens aanpassen

WHM biedt de optie om automatisch alerts te sturen onder vooraf gespecificeerde omstandigheden. De enige optie die standaard geconfigureerd is zijn e-mail alerts, maar deze worden naar nobody@example.com gestuurd. Dit e-mailadres pas je in WHM aan door onderstaande stappen te doorlopen.

Stap 1

Log in op WHM, of klik als je al ingelogt bent bovenaan links op de naam WHM en daarna op 'Server Contacts'.

WHM server contacts

Stap 2

Open de 'Contact Manager'.

whm contact manager

Stap 3

Klik op 'Edit' achter het mailadres 'nobody@example.com'.

whm contact manager email edit

Stap 4

Pas het e-mailadres aan en klik op 'Save Changes'

whm basic webhost manager setup

Tip: Wil je aanpassen welke notificaties er gestuurd worden naar je e-mailadres? Herhaal dan bovenstaande stappen maar klik bij Stap 3 op 'Notifications'.

Daarmee zijn wij aan het eind van dit inleidende hoofdstuk gekomen. Klik hier om verder te gaan naar Deel 2: Je VPS beveiligen.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.