Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Plesk Tutorial Series 1: Inleiding en voor het eerst inloggen

Voor het eerst beginnen aan een VPS is een flinke onderneming. In onze Plesk tutorial series leggen wij je uit hoe je van start gaat met een VPS met Plesk. Hierin wordt niet alleen het hosten van je website en e-mail meegenomen, maar ook hoe je je VPS veilig inricht en update.

Algemene informatie over Plesk vind je je in ons artikel 'wat is Plesk' (of probeer de demo). Bestel hier een VPS met Plesk als je er nog geen hebt.

Het opzetten van een VPS met Plesk wordt in de volgende delen behandeld:

 1. Inleiding, de eerste login en een gebruiker aanmaken
 2. Je VPS beveiligen
 3. Plesk, PHP en SQL updates
 4. Domeinen en subdomeinen aan je VPS koppelen
 5. Een website en database uploaden en SSL gebruiken
 6. E-mailadressen aanmaken en gebruiken
 7. Aanvullende artikelen en overige vragen
 • In de tutorial series gebruiken wij de Power User View van Plesk tenzij anders aangegeven.
   
 • De laatste update van deze tutorial is getest met Plesk 18.0.27 en AlmaLinux 8.
   
 • Het grootste deel van Plesk en het onderliggende systeem (AlmaLinux 8) kun je vanuit Plesk beheren, maar er zijn enkele uitzonderingen waarvoor je command-line nodig hebt.

  De commando's die hiervoor worden beschreven, kun je uitvoeren via SSH of de VPS-console in je controlepaneel. Wanneer je geen ervaring hebt met command-line raden wij aan eerst ons artikel over command-line te raadplegen voor algemene informatie over commandline en het gebruik van SSH.

In dit eerste deel van de Plesk tutorial series worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Wat voor VPS heb ik nodig?
 • Voor het eerst inloggen in Plesk
 • Je hostname instellen
 • Een extra Plesk gebruiker maken
 • Software packages toevoegen aan Plesk
Wat voor VPS heb ik nodig?

Je vraagt je misschien af of je een X1, 4, 8, of nog grotere VPS nodig hebt. Welke VPS geschikt is hangt van een aantal zaken af, zoals het aantal websites en e-mailadressen dat je wil hosten, de inrichting van de website(s), het aantal bezoekers, etc. Als globale rule of thumb kun je aanhouden dat je 256MB RAM nodig hebt per domein (dit is een voorzichtige indicatie, hoe groter de VPS, hoe minder RAM je doorgaans hoeft te reserveren).

Bij twijfel kun je met een kleinere VPS beginnen en die later upgraden naar een grotere VPS. Het is niet mogelijk een VPS te downgraden in verband met de toewijzing van de schijfruimte op een VPS.

Host je websites die gebruik maken van een CMS systeem (zoals WordPress, Joomla, etc.), raadpleeg dan de systeemeisen van het betreffende CMS systeem. Zo krijg je een beeld van het aantal websites dat je ongeveer op een VPS kunt hosten.

Voor het eerst inloggen in Plesk

Na de installatie van Plesk sturen wij je automatisch een e-mail met het wachtwoord voor de root-gebruiker. Dit wachtwoord gebruik je voor de eerste keer inloggen in Plesk en voor het schakelen naar de root gebruiker in SSH. Bewaar het wachtwoord goed, want wachtwoorden zijn voor ons niet inzichtelijk en worden niet opgeslagen.

In de mail staat ook het webadres van Plesk. Dit adres is het IP van je VPS met de toevoeging :8443, bijvoorbeeld 123.123.123.123:8443. Wanneer je voor het eerst inlogt in Plesk komen er enkele stappen kijken bij de initiële setup die wij hieronder toelichten.

Stap 1

Ga als eerste naar de inlogpagina van Plesk (e.g. 123.123.123.123:8443). Je krijgt een melding te zien die lijkt op de onderstaande (afhankelijk van je browser / OS).

plesk first login insecure message

De melding is het gevolg van dat er geen SSL-certificaat gekoppeld is aan het IP-adres van je VPS. Je krijgt de melding niet meer te zien nadat je verderop in deze tutorial series een SSL-certificaat hebt geconfigureerd en je hostname gebruikt om in te loggen (e.g. via server.voorbeeld.nl:8443).

Klik op 'Geavanceerd'/'Advanced' en vervolgens 'Doorgaan naar 123.123.123.123 (onveilig)'/'Accept the Risk and Continue' om verder te gaan.

Log nu in in Plesk door je Plesk root gebruikersnaam en wachtwoord te gebruiken dat per e-mail is gestuurd. Een voorbeeld zie je in de screenshot hieronder.

Plesk login pagina


 

Stap 2

Je wordt gegroet door het onderstaand scherm. Geef een Contact Name, Email en Password op, en bevestigt de License Agreement. Klik na het invullen van deze gegevens op 'Enter Plesk'.

plesk 18 first login


 

Stap 3

Je krijgt nu een initialisatie-scherm te zien. Dit duurt een paar seconden voor je automatisch verder gaat naar stap 4.

plesk initialisation screen


 

Stap 4

Plesk bied je nu aan om een sample website te maken. We willen nu echter alleen een domein toevoegen (vereist om een SSH-gebruiker aan te kunnen maken) en niet een sample website. Klik daarom nu op 'Explore Plesk'.

plesk welcome skip create website

Je komt nu in het 'Home'-menu terecht. De layout van Plesk is automatisch ingesteld in de Power User view ten tijde van de laatste update van dit artikel. Mocht je toch merken dat jouw interface er anders uit ziet dan in deze handleiding, controleer dan of je installatie op de Power User view staat ingesteld. Klik op 'Tools & Settings' en daarna onderaan links op 'Change View' en klik op 'Switch to Power User view'.

plesk change view to power user


 

Stap 5

Inloggen via SSH is om veiligheidsredenen uitgeschakeld voor de root-gebruiker. Er zijn dan ook enkele stappen nodig om van SSH gebruik te kunnen maken. Om dit te bereiken voeg je eerst een domein toe aan je VPS.

Na het wisselen naar de Power User view krijg je automatisch onderstaand scherm te zien. Klik op 'Add Domain'.

plesk add first domain


 

Stap 6

Vul de velden in zoals in de screenshot hieronder maar dan met je eigen gegevens. Houdt daarbij rekening met de volgende punten en klik daarna op 'Add domain' om je domein toe te voegen.

 • Je bent vrij om te kiezen voor 'Registered domain name' of 'Temporary domain name'. In dit geval heb je die enkel nodig om een SSH-gebruiker aan te maken.
 • Selecteer een IPv6-adres.
 • De 'Username' wordt automatisch ingevuld. Je bent vrij dit aan te passen.
 • De 'Username' en 'Password' die je opgeeft gebruik je voor FTP en SSH. Zorg dat het wachtwoord veilig is (i.e. Strong) en bewaar het goed. 

plesk add new domain


 

Stap 7

In de vorige stap heb je een FTP- en SSH-gebruiker aangemaakt. SSH-toegang is standaard uitgeschakeld voor nieuwe gebruikers. Om via SSH te kunnen verbinden met deze nieuwe gebruiker, klik je in Plesk op 'Websites & Domains' > de naam van je domein > 'FTP Access'.

plesk webhosting and domains - ftp access


 

Stap 8

Je krijgt een overzicht van de FTP-accounts voor je domein. Klik op de zojuist aangemaakte gebruiker.

 


 

Stap 9

Geef het wachtwoord van de gebruiker op en verander 'Access to server over SSH' van 'forbidden' naar /bin/sh/.

plesk web hosting access

Klik vervolgens op 'Apply' en daarna op 'Ok'. De gebruiker heeft nu SSH- en FTP-toegang. Eenmaal over SSH verbonden schakel je over op de root-gebruiker met het commando:

su root

Let op: geef om veiligheidsredenen enkel het gebruikersaccount dat je zelf gebruikt toegang tot SSH, maar bijvoorbeeld niet je klanten op je VPS.

Je hostname instellen

Je VPS komt met een tijdelijke hostname. Om gebruik te kunnen maken van functies zoals 'Updates' is het aan te raden een geldige hostname te gebruiken. Je stelt je hostname in Plesk in als volgt:

 

Stap 1

Log in op Plesk en klik op 'Tools & Settings' in het linker menu.


 

Stap 2

Klik op 'Server Settings' onder 'General Settings' (bovenaan rechts).

plesk general settings server settings


 

Stap 3

Pas je hostname aan achter het veld 'Full hostname' en klik op 'OK'. Wij raden een syntax aan zoals server.jedomein.nl.

plesk server settings

Een extra Plesk-gebruiker aanmaken

Plesk maakt een onderscheid tussen FTPS/SSH toegang, een Plesk User, Plesk Customer, User Roles en Plesk Subscriptions. In bovenstaande stappen vijf tot en met zeven (onder Voor het eerst inloggen in Plesk) en in deel 4: Een domein in Plesk toevoegen laten wij zien hoe je een gebruiker toevoegt die FTPS/SSH toegang heeft.

De verschillen tussen users, customers, roles en subscriptions, en hoe je deze aanmaakt, worden uitgelegd in ons artikel 'Wat zijn Plesk users, customers, roles en subscriptions?' dat hier specifiek op in gaat.
IPv6 gebruiken

Plesk gebruikt automatisch het primaire IPv6-adres van je VPS. Deze is als 'dedicated' ingesteld, wat betekent dat hij gebruikt wordt voor alle domeinen in één specifiek account, in dit geval de root/administrator-user.

Andere Plesk-accounts die je IPv6-adres instellen voor een domein, zullen merken dat bezoekers via IPv6 op het primaire domein uitkomen van je VPS.

Om ook het IPv6-adres bruikbaar te maken voor andere Plesk-accounts, maak je het IPv6-adres 'shared' als volgt:

 

Stap 1

Klik in Plesk op 'Tools & Settings' > 'IP addresses'.

plesk tools and settings ip addresses


 

Stap 2

Klik op het IPv6-adres dat je wil delen (aan de rechter kant zie je al of het adres shared of dedicated is).

plesk ip addresses

Wil je het primaire IPv6-adres dedicated houden? Alternatief kun je hier ook een extra IPv6-adres aanmaken met de 'Add IP Adddress'-knop bovenaan links en die shared maken.


 

Stap 3

Pas het IPv6-adres aan van 'Dedicated' naar 'Shared' en klik op 'OK'.

plesk ip addresses ipv6 shared

Alle gebruikers op je VPS kunnen nu gebruik maken van je IPv6-adres voor hun domeinen.

Componenten toevoegen aan Plesk (optioneel)

Plesk bied je de mogelijkheid om een breed assortiment aan software te installeren vanuit Plesk zelf. Wij raden aan om deze methode van installatie te gebruiken en niet bijvoorbeeld vanuit SSH de installatie uit te voeren, tenzij de software die je wil installeren niet via Plesk beschikbaar is.

Plesk bevat namelijk veel packages (software) die een configuratie bevatten die door Plesk zelf is verzorgt. Hiermee is de optimale werking in combinatie met Plesk gegarandeerd. Installeer je packages vanuit SSH in plaats van Plesk, dan vergroot je de kans op problemen met de configuratie van je VPS.

Nieuwe componenten installeer je vanuit Plesk als volgt:

 

Stap 1

Log in op Plesk en ga naar 'Tools & Settings' > 'Updates'.

plesk tools and settings updates


 

Stap 2

Klik op 'Add/Remove components' in de pagina die verschijnt.

Als je via je IP-adres verbindt met je Plesk-server, in plaats van via je hostname beveiligd met een SSL-certificaat, krijg je een waarschuwingspagina te zien zoals onder 'Voor het eerst inloggen in Plesk'. Accepteer het risico en ga verder naar onderstaande pagina.

plesk add or remove components


 

Stap 3

Je krijgt een overzicht te zien van componenten die je vanuit Plesk kunt installeren. Om een component te installeren hoef je enkel op het dropdown-pijltje achter het rode kruis te klikken, 'Install' te selecteren, en vervolgens op 'Continue' te klikken.

plesk add or remove product components


 

Daarmee zijn wij aan het eind van dit inleidende hoofdstuk gekomen. Klik hier om verder te gaan naar Deel 2: Je VPS beveiligen.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Matthijs van Beek Admin 20 november 2018 (#2246)

@micpoint

Goed punt! Gezien hoe belangrijk het instellen van je hostname is hebben wij hier een apart stukje over opgenomen in dit artikel.

1
micpoint 19 november 2018 (#2240)

Het gedeelte Updates & Upgrades is niet te gebruiken totdat je een geldige hostname configureert in Server Settings. De foutmeldingen zijn:

Trying to resolve hostname 'example.com' and validate its IP address... Can not bind a socket to address example.com:715 - Cannot assign requested address Please, check your network configuration problem report ERROR while trying to check the hostname

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op