Kubernetes quickstart-handleiding

Kubernetes, ook bekend als K8s, is een open-source systeem voor het automatiseren van deployment, schalen en beheer van gecontainerizeerde applicaties.

In deze Kubernetes quickstart-handleiding laten we zien hoe je begint met Kubernetes: waar plaats je je kubeconfig-file en hoe maak je gebruik van Kubectl om met je Kubernetes-cluster te verbinden en de status daarvan te controleren.

Installeer voor je deze handleiding doorloopt Kubectl op je computer of laptop, zie onze Kubectl-installatiehandleiding.

Verbinden met je Kubernetes-cluster vanuit Windows

Stap 1

Start de command prompt CMD door op de Window Start-knop te drukken, te zoeken op 'CMD' en het resultaat aan te klikken.

windows start cmd

Stap 2

De directory waar je configuratie in wordt opgeslagen bestaat zeer waarschijnlijk nog niet. Je maakt deze aan met de volgende commando's:

cd %USERPROFILE%
    mkdir .kube
    cd .kube
    • De cd commando's plaatsen je in respectievelijk de %USERPROFILE% directory (bijv c:\users\gebruiker) en de .kube directory binnen die %USERPROFILE% directory.
    • Het mkdir-commando maakt een directory aan

Stap 3

Sluit de command prompt nog niet af, die heb je bij stap 4 weer nodig.

Na het bestellen van je Kubernetes-cluster ontvang je een e-mail met daarin een linkje naar het overzicht van je Kubernetes-cluster in het (nieuwe) TransIP-controlepaneel.

Open de e-mail en klik op de link.

Je komt nu in het TransIP-controlepaneel en krijgt een overzicht te zien zoals in het voorbeeld hieronder.

cp k8s overview download kubecfg

Klik op 'Download Kubeconfig' om je Kubeconfig-file te downloaden naar de directory die je in stap 2 hebt aangemaakt (bijvoorbeeld c:\username\.kube).

Ga na het downloaden in Windows Verkenner naar de directory waar het bestand is opgeslagen. Wijzig de naam van het bestand zodat die geen extensie meer heeft en enkel nog 'config' heet.

Zie je geen bestandsextensies in Windows Verkenner? Ga dan naar het tabblad 'View' en vink de optie 'File name extensions' aan.

De 'Cluster ID' is ook de naam van jouw Kubernetes-cluster. Je cluster is ook onder deze naam terug te vinden in het overzicht van jouw producten en bij het gebruik van onze API.

Stap 4

Ga terug naar de command prompt en test de bereikbaarheid van je Kubernetes-cluster met het volgende commando:

kubectl get nodes

Je krijgt nu een output te zien die lijkt op:

NAME                                   STATUS   ROLES    AGE   VERSION
    299eb31a-74a0-405a-8478-4b3c351b838d   Ready    <none>   13d   v1.23.2
    849d476c-cf61-4e57-b364-2ef30a462397   Ready    <none>   13d   v1.23.2
    d7ea2186-c226-4111-af30-048c439c778b   Ready    <none>   13d   v1.23.2

Gefeliciteerd! Je kunt nu verder aan de slag met je Kubernetes-cluster. Hieronder vind je een aantal handige handleidingen om een verdere start te maken met Kubernetes:

Neem ook een kijkje op Kubernetes-website voor een uitgebreide cheatsheet met beschikbare commando's voor Kubectl.

Verbinden met je Kubernetes-cluster vanuit Linux/MacOS

Stap 1

Start eerst een Terminal. De directory waar je configuratie in wordt opgeslagen bestaat zeer waarschijnlijk nog niet. Maak deze aan en corrigeer de rechten met de commando's:

mkdir ~/.kube
    chmod 644 ~/.kube

Met het laatste commando geef je respectievelijk je gebruiker, de primaire groep waar die gebruiker onder valt en andere accounts lees & schrijf, lees, en lees rechten.

Stap 2

Sluit de terminal nog niet af, die heb je bij stap 3 weer nodig.

Na het bestellen van je Kubernetes-cluster ontvang je een e-mail met daarin een linkje naar het overzicht van je Kubernetes-cluster in het (nieuwe) TransIP-controlepaneel.

Open de e-mail en klik op de link.

Je komt nu in het TransIP-controlepaneel en krijgt een overzicht te zien zoals in het voorbeeld hieronder.

cp k8s overview download kubecfg

Klik op 'Download Kubeconfig' om je Kubeconfig-file te downloaden naar de directory die je in stap 1 hebt aangemaakt (bijvoorbeeld ~\.kube).

MacOS:

Het bestand heet config en heeft eigenlijk geen extensie, maar MacOS voegt automatisch de .yaml-extensie toe. Hernoem daarom het bestand om de extensie weer te verwijderen, bijvoorbeeld:

mv ~\.kube\config.yaml ~\.kube\config

Stap 3

Test de bereikbaarheid van je Kubernetes-cluster met het volgende commando:

kubectl get nodes

Je krijgt een output te zien die lijkt op:

NAME                                   STATUS   ROLES    AGE   VERSION
    299eb31a-74a0-405a-8478-4b3c351b838d   Ready    <none>   13d   v1.23.2
    849d476c-cf61-4e57-b364-2ef30a462397   Ready    <none>   13d   v1.23.2
    d7ea2186-c226-4111-af30-048c439c778b   Ready    <none>   13d   v1.23.2

Gefeliciteerd! Je kunt nu verder aan de slag met je Kubernetes-cluster. Hieronder vind je een aantal handige handleidingen om een verdere start te maken met Kubernetes:

Neem ook een kijkje op Kubernetes-website voor een uitgebreide cheatsheet met beschikbare commando's voor Kubectl.