WordPress in DirectAdmin installeren

In onze DirectAdmin tutorial series leggen wij uit hoe je een website upload naar je VPS. Voor het doorlopen van de stappen hier onder gaan wij ervan uit dat je de tutorial series doorlopen hebt, of bekend bent met de daarin behandelde materie en een database hebt aangemaakt.

In dit artikel leggen wij uit hoe je WordPress installeert op een VPS met DirectAdmin. Met betaalde opties zoals Installatron of Softaculous kun je de installatie vereenvoudigen en met één klik vanuit DirectAdmin uitvoeren.

Wij gaan ervan uit dat je geen extra kosten wil maken, of extra software wil installeren, en lichten enkel toe hoe je WordPress in DirectAdmin installeert met behulp van de ingebouwde opties in DirectAdmin zelf.

WordPress installeren

Stap 1

Download WordPress vanaf de WordPress homepage en sla het .zip bestand op op je computer.

WordPress downloaden

Stap 2

Log in op DirectAdmin als de gebruiker waarvoor je WordPress wil installeren en klik op 'Files'.

DirectAdmin files knop

Stap 3

Je ziet nu een overzicht van de mappen en bestanden. Klik op 'Domains'

DirectAdmin Files manager

Stap 4

Klik op de naam van je domein. In deze handleiding gebruiken wij supporttest.nl.

DirectAdmin file manager overview

Stap 5

Klik op 'public_html'. Dit is de map waar je site in geplaatst wordt.

DirectAdmin file manager domains overview

Stap 6

Wil je een subdomein gebruiken? Klik dan op de map met de naam van je subdomein. Klik vervolgens op 'Upload files to current directory'.

DirectAdmin ftp root

Stap 7

Klik op 'Choose file' en selecteer het bestand dat je in Stap 1 hebt gedownload. Klik  vervolgens op 'Upload Files' om het bestand te uploaden.

DirectAdmin public html folder

Stap 8

Klik op 'Click here to go back' onder in de bevestiging die verschijnt.

Stap 9

Je komt nu terug in de public_html map en ziet hier 'wordpress-4.9.4.zip' (of net de versie die op moment van lezen current is). Klik op 'Extract'.

DirectAdmin file manager extract

Stap 10

Je krijgt een overzicht te zien van de inhoud die uitgepakt wordt en kunt onder 'Directory' je map aanpassen (doe dat niet). Klik opnieuw op 'Extract' om het uitpak proces te starten.

DirectAdmin extract zip contents

Stap 11

WordPress stopt zijn bestanden in de map 'wordpress' in de .zip file die je gedownload hebt. Als gevolg hiervan is er een nieuwe map in je public_html map genaamd 'wordpress'. Klik op 'wordpress' om de map te openen.

DirectAdmin wordpress folder

Stap 12

Klik achtereenvolgens op 'Select' > 'Add to clipboard' > '../ Up a Level'.

DirectAdmin File Manager multiple files

Je hebt nu alle bestanden en mappen in de WordPress map geselecteerd en klaar gezet om te verplaatsen.

Stap 13

Klik op 'Move Clipboard Files here' onderaan rechts.

Er wordt gevraagd of bestaande bestanden overschreven mogen worden. Klik op 'OK'; zonder alle bestanden zou je WordPress site immers niet werken. Verwijder de Wordpress-map en het .zip bestand door ze aan te vinken en op 'Delete' te klikken.

Stap 14

Open in een browser jedomein.nl/index.php (vervang jedomein.nl door je daadwerkelijke domeinnaam). Je krijgt dan het WordPress setup menu te zien. Selecteer je gewenste taal en klik op 'Continue'.

Stap 15

Je krijgt een waarschuwing dat je je database gegevens voor de installatie nodig hebt. In onze DirectAdmin tutorial series leggen wij uit hoe je een database aanmaakt.

WordPress setup warning

Geef je database gegevens op zoals in het onderstaand voorbeeld en klik op 'Submit'.

WordPress_database_settings

Stap 16

Je wordt enthousiast gegroet door de onderstaande melding van WordPress. Klik op 'Run the installation' om het WordPress five-minut installatie proces te starten.

WordPress run the installation

Stap 17

WordPress vraagt je vervolgens om onderstaande gegevens. Vul de velden in, schrijf je username en wachtwoord op mocht je die kwijtraken, en klik op 'Install WordPress'.

Stap 18

Vijf minuten is een erg ruimte inschatting; op de VPS die wij voor deze handleiding gebruikten was de installatie direct voltooid. Je krijgt als bevestiging onderstaand scherm te zien en kunt direct van start met WordPress!

WordPress installation finished

Op de inrichting en het beheer van een WordPress website kunnen wij zelf geen ondersteuning aanbieden, maar kun je bijvoorbeeld voor terecht bij de support van  WordPress.