Wat is een hostname?

Tijdens de bestelling of installatie van je VPS wordt om een hostname gevraagt, maar wat is een hostname?

Wat is een hostname?

Een hostname is de naam / het label dat toegewezen wordt aan een apparaat (i.e. een host) op een netwerk en wordt gebruikt om onderscheid te maken tussen apparaten op een netwerk, of op het internet. De naam van een server (VPS) die e-mail verzendt is bijvoorbeeld een hostname.

Voor je VPS raden wij aan om als hostname een (sub)domeinnaam te gebruiken, bijvoorbeeld server.domeinnaam.nl of vps.domeinnaam.nl. Let wel dat je als hostname een domeinnaam kiest die je zelf in beheer hebt en dat je een DNS record voor je hostname aanmaakt.

Het verschil tussen een hostname en domeinnaam

Zoals je hierboven ziet raden wij een subdomein aan als hostname, maar wat maakt nou het verschil tussen beide?

Een hostname kan in principe van alles zijn, zoals een (sub)domeinnaam, maar ook simpel een naam zoals 'Bob'. Het verschil zit hem vooral in of een hostname bereikbaar is op het internet of niet. Je thuis computer kan bijvoorbeeld 'Bob-pc' als hostname gebruiken, maar is enkel als dusdanig herkenbaar op je eigen netwerk.

Een 'internet hostname' is een hostname die wel vindtbaar is op het internet. Hiervoor wordt een (sub)domein gebruikt. Een (sub)domein kan dus als hostname gebruikt worden, maar het omgekeerde is niet altijd het geval.

DNS instellen

Je hostname stel je ook in in je DNS records. In het screenshot hier onder staat daar een voorbeeld voor. supporttest.nl verwijst naar het IP 185.10.50.51 en met een CNAME record met de waarde @ wordt server.supporttest.nl hier aan gekoppeld.

Hostname DNS voorbeeld