Wat is HA-IP Pro?

HA-IP Pro is een loadbalancer met automatische failover functionaliteit. Met HA-IP Pro kan je snel schaalbare omgevingen opzetten waar je verkeer automatisch verdeeld wordt over meerdere VPS'en. Indien één van je VPS'en onbereikbaar wordt zal het verkeer hervatten op de nog bereikbare VPS'en.

Jouw HA-IP Pro overzicht

Na je bestelling vind je HA-IP Pro terug in je controlepaneel onder de tab 'VPS & Colocatie'. Hierin zie je direct de toegewezen IP adressen van je HA-IP, hoeveel VPS'en er gekoppeld zijn en welke HA-IP-instellingen zijn geconfigureerd.

Het is ook mogelijk om het verkeer vanaf je domein naar je HA-IP te versleutelen door middel van een SSL certificaat.

Hoe koppel ik mijn VPS'en aan HA-IP Pro?

Het koppelen van je servers gaat gemakkelijk via 'Gekoppelde VPS'en beheren'. Bekijk welke VPS'en beschikbaar zijn, kies de VPS'en die je wenst te koppelen en klik op koppelen.

Kies de VPS'en die je wenst te koppelen en klik op koppelen

Waar kan ik de status zien van mijn verbindingen?

Op de overzichtspagina zie je terug of je servers bereikbaar, deels bereikbaar of niet bereikbaar zijn.

Indien nodig vraag je onder 'Gekoppelde VPS'en' je 'statusrapport' op, om in detail terug te kunnen zien wanneer een VPS onbereikbaar is geworden.

Hoe configureer ik mijn HA-IP Pro?

Onder 'Instellingen aanpassen' kies je een loadbalancing-methode voor je HA-IP. Je hebt keuze tussen:

Round Robin

Dit is een turn-based system waar gekoppelde VPS'en één voor één sessies toegewezen krijgen. Bijvoorbeeld: sessie 1 gaat naar de eerstgekoppelde VPS, sessie 2 naar de als tweede gekoppelde enzovoorts. Als er in totaal twee VPS'en zijn gekoppeld, zal sessie 3 vervolgens weer naar de eerstgekoppelde VPS gaan.

Sticky Sessions

Hier worden inkomende sessies onthouden aan de hand van de unieke code in de cookie die de bezoeker van je site of applicatie krijgt. Als je hiervoor de sessie cookie gebruikt (voor PHP bijvoorbeeld PHPSESSID),
dan komen gebruikers met dezelfde sessie altijd bij dezelfde server uit in jouw load balancing configuratie. Deze methode werkt alleen wanneer de poorten ingesteld zijn met de HTTP of HTTPS modus.

Source IP

Sessies worden op basis van het Source IP naar dezelfde VPS doorgestuurd als in eerdere sessies. Het IP-adres van de bezoeker wordt willekeurig toegewezen aan één van je gekoppelde servers. Wanneer een VPS verwijderd wordt of wegvalt uit je HA-IP-configuratie, wordt het IP-adres opnieuw willekeurig toegewezen.

Verder is het onder 'TCP-poortinstellingen' mogelijk om te specificeren welk verkeer binnenkomt op je HA-IP en naar je VPS wordt doorgestuurd. In dit Knowledge Base-artikel leggen wij de verschillen tussen de doorstuurmodi uit.

Voor de beveiliging van de verbinding tussen je HA-IP en VPS heb je keuze uit één van de drie SSL-methoden:

Uit

Stuurt het verkeer tussen HA-IP en jouw VPS'en onversleuteld door.

Aan

Stuurt het verkeer versleuteld door. SSL moet op de VPS'en geconfigureerd zijn en mag self-signed zijn.

Strict

Stuurt het verkeer versleuteld door. SSL moet op de VPS'en geconfigureerd zijn en je moet gebruikmaken van een certificaat van een vertrouwede CA-autoriteit.

Bij de 'IPv6 configuratie' kan je kiezen of je IPv4 en / of IPv6 verkeer wil doorsturen:

IPv6 ingeschakeld

Stuurt al je IPv6-verkeer door naar het IPv6-adres van je gekoppelde VPS'en.

IPv6 uitgeschakeld

Accepteert enkel IPv4-verkeer op je HA-IP en stuurt dit door naar je gekoppelde VPS'en.

IPv6 naar IPv4 doorsturen

Stuurt IPv6-verkeer door als IPv4-verkeer. Hiermee hoef je jouw VPS niet te configureren voor IPv6-verkeer.

Daarnaast is er de mogelijkheid om je health check te configureren en dit uit te voeren via TCP. Zo wordt gecontroleerd of de poorten van de gekoppelde VPSen verkeer accepteren.

Je kan de check ook via HTTP uitvoeren. Deze check controleert aan de hand van een HTTP status code of de VPS bereikbaar is. Bij een 2XX - 3XX code is de verbinding naar de VPS in orde.

Wij geven je uiteraard ook zelf de mogelijkheid om optioneel een eigen script te gebruiken dat de checks uitvoert. Het pad waar je script opgeslagen staat, geef je dan mee in de kolom (HTTP) uri.

Tot slot is er binnen je instellingen de mogelijkheid om Reverse DNS dan wel PTR record in te stellen. Met Reverse DNS wordt het IP-adres van je HA-IP terugvertaald naar een (sub)domein.

Gebruik bij het invoeren van de Reverse DNS bij voorkeur de hostnaam van een van de VPSen of het domein waarvanaf je mail verzendt, bijvoorbeeld: server.jouwdomeinnaam.nl of mail.jouwdomeinnaam.nl.

Bij de instellingen is het mogelijk om het verkeer tussen je HA-IP en je VPS te versleutelen. Het is ook mogelijk om het verkeer vanaf je domein naar je HA-IP te versleutelen onder ‘SSL-certificaten beheren’.

Je kan kiezen om je domein te voorzien van een gratis Lets Encrypt-certificaat of een certificaat van de certificaatautoriteit COMODO. Eenmaal aangevraagd, (ont)koppel je deze certificaten naar wens.