Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Let's Encrypt voor Webhosting

Het gebruik van SSL-certificaten wordt steeds belangrijker. Zo heeft Google Chrome ondertussen een update doorgevoerd, waardoor websites zonder een SSL-certificaat als 'onveilig' worden aangemerkt. Ook worden websites met een SSL-certificaat hoger getoond in de zoekresultaten van zoekmachines. Lees hier meer over op ons blog.


Let's Encrypt

Via Let's Encrypt bieden wij gratis SSL Certificaten aan voor gebruikers van onze webhostingpakketten. Een SSL-certificaat zorgt er voor dat de verbinding tussen je website en je bezoekers versleuteld is en gegevens beschermd worden verstuurd.

De Let's Encrypt Certificaten die wij voor onze webhostingpakketten gebruiken zijn uitgegeven op basis van domeinvalidatie. Bij dit type SSL-certificaat zul je automatisch een groen slot terug zien in je adresbalk.

Mocht je een eigen website op een andere server willen beveiligen, dan kun je hier een apart SSL certificaat voor gebruiken. Kijk ook op onze SSL productpagina voor een overzicht van onze Comodo SSL Certificaten. Hiermee kun je naast een groen slot, ook de bedrijfsnaam in de adresbalk zichtbaar maken.

Lees ook dit artikel voor meer informatie over het aanvragen en installeren van onze eigen SSL Certificaten op een eigen server.


Hoe schakel ik Let's Encrypt in?

Wanneer je een nieuw webhostingpakket afneemt, zal Let's Encrypt hier automatisch voor je op op zijn ingeschakeld. Dit controleer je door binnen je controlepaneel naar 'Domein & Hosting' te gaan. Selecteer nu links je domein (niet aanvinken) en scrol naar SSL-certificaten. Je ziet dan een overzicht terug zoals in de onderstaande afbeelding te zien is.

SSL-certificaten overzicht

Het is mogelijk dat je dit overzicht niet direct ziet. Op oudere webhostingpakketten is Let's Encrypt namelijk niet automatisch actief. Mocht je Let's Encrypt op een ouder webhostingpakket willen inschakelen, dan ga je als volgt te werk:

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Scrol nu naar 'Extra's bestellen' en klik naast 'Versleutelde verbinding voor je website' op 'Toevoegen'.

Klik naast ssl beveiliging voor je website op toevoegenKlik nu op 'Kies Let's Encrypt'.

Klik op Kies Let's EncryptZet het schuifje naast 'Status' nu van 'Uit' naar 'Aan' en klik op 'Opslaan'.

Klik op Kies Let's Encrypt

Jouw Let's Encrypt SSL-certificaat wordt nu automatisch op jouw website geïnstalleerd. Na enkele minuten zal jouw website nu versleuteld bereikbaar worden via https.Wanneer je nu terug gaat naar 'Domein & Hosting' en links het domein selecteert, vind je onderaan de pagina een overzicht terug van jouw beveiligde (sub)domeinen. Door naast een (sub)domein op 'Beheren' te klikken kun je Let's Encrypt eventueel weer van een specifiek (sub)domein verwijderen.

Let's Encrypt (sub)domeinbeheer


Voorwaarden voor het gebruik van Let's Encrypt

De Let's Encrypt Certificaten worden op het webhostingpakket geïnstalleerd. Daarom is het van belang dat het domein en eventuele subdomeinen ook naar dit webhostingpakket wijzen.

Dit houdt in dat het domein gebruik moet maken van de TransIP nameservers en dat het domein en eventuele subdomeinen middels DNS naar het webhostingpakket wijzen. Wanneer je een webhostingpakket aan een domein hebt gekoppeld, zullen de 'TransIP Instellingen' actief zijn. Deze instellingen zorgen er voor dat je DNS en nameservers automatisch goed staan ingesteld om naar je webhostingpakket te wijzen.

In dit artikel vindt je meer informatie over het inschakelen van de 'TransIP Instellingen', de standaard DNS instellingen van je webhostingpakket en hoe je zelf DNS records kunt toevoegen voor jouw domeinnaam.


Kan ik Let's Encrypt ook uitschakelen?

Mocht je geen gebruik willen maken van Let's Encrypt op jouw webhostingpakket, dan kun je dit eenvoudig in zijn geheel uitschakelen door het schuifje naast 'Status' weer naar 'Uit' te zitten en hierna op 'Opslaan' te klikken.


Werkt Let's Encrypt ook op mijn subdomeinen?

Ieder subdomein die je via je controlepaneel op je webhostingpakket aanmaakt zal gebruik maken van Let's Encrypt, tenzij je Let's Encrypt hebt uitgeschakeld. Let op dat de subdomeinen die je aanmaakt wel middels DNS naar je webhostingpakket moeten wijzen. 


Verloopt mijn Let's Encrypt SSL-certificaat?

Wij zorgen er voor dat jouw Let's Encrypt SSL-certificaat automatisch wordt verlengd, hier hoef je zelf niets voor te doen!


Comodo en Let's Encrypt SSL-certificaten

Zodra je Let's Encrypt inschakelt, zullen je domeinnaam en eventueel aangemaakte subdomeinen automatisch met een Let's Encrypt SSL-certificaat beveiligd worden.

Heb je echter een Comodo SSL-certificaat geïnstalleerd op je domeinnaam of een subdomein, dan zal deze prioriteit hebben op Let's Encrypt. Stel dat je op shop.dekaasfabriek.nl een Comodo SSL-certificaat hebt geïnstalleerd, dan wordt Let's Encrypt alleen actief op dekaasfabriek.nl en eventuele andere subdomeinen zonder Comodo SSL-certificaat.

Mocht je in plaats van een Comodo SSL-certificaat toch gebruik willen maken van Let's Encrypt? Dan hoef je alleen het Comodo-certificaat te deïnstalleren via je controlepaneel. 

Ga hiervoor binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Scrol dan naar 'SSL-certificaten' en klik op het Comodo SSL-certificaat. Klik nu op 'Deïnstalleren'. Hierna wordt het Let's Encrypt SSL-certificaat automatisch actief op het (sub)domein waar voorheen het Comodo-certificaat op actief was.

Is dit nog niet het geval? Schakel dan Let's Encrypt uit en klik op 'Opslaan'. Schakel na enkele minuten Let's Encrypt weer in en klik opnieuw op 'Opslaan'. Dit zorgt er voor dat Let's Encrypt vrijwel direct weer actief is op alle beschikbare (sub)domeinen.


Ik zie de optie voor Let's Encrypt niet terug, terwijl ik wel een webhostingpakket heb

Het is in dat geval mogelijk dat de instellingen voor jouw webhostingpakket nog niet helemaal goed staan. We kijken dit graag samen met je na, benader hiervoor onze supportafdeling met de knop 'Neem contact op' onder dit artikel.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
Nick Brouwer Admin 19 november 2018 (#2236)

@joldnl

Zoals de titel al verklapt, gaat het hier om Let's Encrypt voor onze webhostingpakketten ;-)

Alle gebruikers met een webhostingpakket kunnen kosteloos gebruik maken van onze Let's Encrypt SSL-Certificaten. Wanneer je je websites op een VPS of externe hosting hebt staan, zul je zelf Let's Encrypt hier op moeten installeren. Voor DirectAdmin-gebruikers kan je overigens van dit artikel gebruikmaken.

0
joldnl 16 november 2018 (#2233)

Let's Encrypt staat niet meer als keuze erbij. Alleen betaalde certificaten zijn nog aan te vragen. Hoe zit dit en waarom is Let's Encrypt niet meer beschikbaar?

1
Nick Brouwer Admin 25 juli 2018 (#1657)

@antonkorteweg

Dat is gek! Normaliter is Let's Encrypt met enkele minuten al actief. Ik heb zojuist een kleine aanpassing in ons systeem gemaakt, kun je het over ongeveer 15 minuten nog eens controleren?

Mocht Let's Encrypt na deze periode nog niet actief zijn, dan raad ik je aan om onze supportafdeling te benaderen. Zij kunnen je hier verder inhoudelijk bij helpen.

Je kunt onze supporters bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

3
antonkorteweg 24 juli 2018 (#1655)

Ik heb Lets encrypt aangezet en zie al vier uur "Jouw SSL-certificaat wordt op dit moment opgeleverd (Annuleren)".

Hoe lang duurt dit doorgaans?

2
parareit 13 januari 2018 (#611)

Dank voor jullie snelle reactie en documentatie is goed te volgen.

1
Beau Huisman Admin 3 januari 2018 (#568)

@xantis, Zou je hiervoor een bericht kunnen sturen naar onze specialisten, dan kijken zij met je mee. Dit kan je doen via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

1
xantis 31 december 2017 (#555)

Goeden morgen,

Ik heb een SSL Certificaat gekocht en ik moest na een andere site om een code door te geven nu zie ik gratis SSL Certificaat, als ik dat geweten had maar heb ik nu de goede SSL Certificaat active dus de betaalde?

En wat moet ik doen met dir RAR file die ik ontvangen heb met een key erin etc?

Groetjes, Frans Lupschen

1
Beau Huisman Admin 10 november 2017 (#320)

@4rpi9io6afsbwumluwqz8xd9xkagxfgm We kijken dit graag voor je na. Kan je een bericht sturen naar onze supportafdeling via de knop 'Neem contact op' onder dit bericht?

0
4rpi9io6afsbwumluwqz8xd9xkagxfgm 9 november 2017 (#314)

Ik heb Let's Encrypt net aangezet. Als ik nu weer naar "Kies jou SSL certificaat" ga krijg ik niet de keuze tussen "Let's Encrypt" aen "Comodo SSL", maar kan ik enkel kiezen uit de 3 betaalde opties.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op