Let's Encrypt voor Webhosting

Het gebruik van SSL-certificaten wordt steeds belangrijker. Zo heeft Google Chrome ondertussen een update doorgevoerd, waardoor websites zonder een SSL-certificaat als 'onveilig' worden aangemerkt. Ook worden websites met een SSL-certificaat hoger getoond in de zoekresultaten van zoekmachines. Lees hier meer over op ons blog.

Let's Encrypt

Via Let's Encrypt bieden wij gratis SSL Certificaten aan voor gebruikers van onze webhostingpakketten. Een SSL-certificaat zorgt er voor dat de verbinding tussen je website en je bezoekers versleuteld is en gegevens beschermd worden verstuurd.

De Let's Encrypt Certificaten die wij voor onze webhostingpakketten gebruiken zijn uitgegeven op basis van domeinvalidatie. Bij dit type SSL-certificaat zul je automatisch een groen slot terug zien in je adresbalk.

Mocht je een eigen website op een andere server willen beveiligen, dan kun je hier een apart SSL certificaat voor gebruiken. Kijk ook op onze SSL productpagina voor een overzicht van onze Comodo SSL Certificaten. Hiermee kun je naast een groen slot, ook de bedrijfsnaam in de adresbalk zichtbaar maken.

Lees ook dit artikel voor meer informatie over het aanvragen en installeren van onze eigen SSL Certificaten op een eigen server.

Hoe schakel ik Let's Encrypt in?

Wanneer je een nieuw webhostingpakket afneemt, zal Let's Encrypt hier automatisch voor je op op zijn ingeschakeld.

Mocht je Let's Encrypt op een reeds bestaand webhostingpakket willen inschakelen, dan ga je als volgt te werk:

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Scrol nu naar 'SSL Beveiliging' en klik op 'Kies jouw SSL-certificaat'.

Klik op Kies jouw SSL-Certificaat

Klik nu op 'Kies Let's Encrypt'.

Klik op Kies Let's Encrypt

Zet het schuifje naast 'Status' nu van 'Uit' naar 'Aan' en klik op 'Opslaan'.

Klik op Kies Let's Encrypt

Jouw Let's Encrypt SSL-certificaat wordt nu automatisch op jouw website geïnstalleerd. Na enkele minuten zal jouw website nu versleuteld bereikbaar worden via https.

Wanneer je nu terug gaat naar 'Domein & Hosting' en links het domein selecteert, kun je onderaan de pagina een overzicht terugvinden van jouw beveiligde (sub)domeinen. Door op een (sub)domein te klikken kun je Let's Encrypt eventueel weer van een specifiek (sub)domein verwijderen.

Let's Encrypt (sub)domeinbeheer

Voorwaarden voor het gebruik van Let's Encrypt

De Let's Encrypt Certificaten worden op het webhostingpakket geïnstalleerd. Daarom is het van belang dat het domein en eventuele subdomeinen ook naar dit webhostingpakket wijzen.

Dit houdt in dat het domein gebruik moet maken van de TransIP nameservers en dat het domein en eventuele subdomeinen middels DNS naar het webhostingpakket wijzen. Wanneer je een webhostingpakket aan een domein hebt gekoppeld, zullen de 'TransIP Instellingen' actief zijn. Deze instellingen zorgen er voor dat je DNS en nameservers automatisch goed staan ingesteld om naar je webhostingpakket te wijzen.

In dit artikel vindt je meer informatie over het inschakelen van de 'TransIP Instellingen', de standaard DNS instellingen van je webhostingpakket en hoe je zelf DNS records kunt toevoegen voor jouw domeinnaam.

Kan ik Let's Encrypt ook uitschakelen?

Mocht je geen gebruik willen maken van Let's Encrypt op jouw webhostingpakket, dan kun je dit eenvoudig in zijn geheel uitschakelen door het schuifje naast 'Status' weer naar 'Uit' te zitten en hierna op 'Opslaan' te klikken.

Werkt Let's Encrypt ook op mijn subdomeinen?

Ieder subdomein die je via je controlepaneel op je webhostingpakket aanmaakt zal gebruik maken van Let's Encrypt, tenzij je Let's Encrypt hebt uitgeschakeld. Let op dat de subdomeinen die je aanmaakt wel middels DNS naar je webhostingpakket moeten wijzen.

Verloopt mijn Let's Encrypt SSL-certificaat?

Wij zorgen er voor dat jouw Let's Encrypt SSL-certificaat automatisch wordt verlengd, hier hoef je zelf niets voor te doen!

Comodo en Let's Encrypt SSL-certificaten

Zodra je Let's Encrypt inschakelt, zullen je domeinnaam en eventueel aangemaakte subdomeinen automatisch met een Let's Encrypt SSL-certificaat beveiligd worden.

Heb je echter een Comodo SSL-certificaat geïnstalleerd op je domeinnaam of een subdomein, dan zal deze prioriteit hebben op Let's Encrypt. Stel dat je op shop.dekaasfabriek.nl een Comodo SSL-certificaat hebt geïnstalleerd, dan wordt Let's Encrypt alleen actief op dekaasfabriek.nl en eventuele andere subdomeinen zonder Comodo SSL-certificaat.

Mocht je in plaats van een Comodo SSL-certificaat toch gebruik willen maken van Let's Encrypt? Dan hoef je alleen het Comodo-certificaat te deïnstalleren via je controlepaneel.

Ga hiervoor binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Scrol dan naar 'SSL-certificaten' en klik op het Comodo SSL-certificaat. Klik nu op 'Deïnstalleren'. Hierna wordt het Let's Encrypt SSL-certificaat automatisch actief op het (sub)domein waar voorheen het Comodo-certificaat op actief was.

Is dit nog niet het geval? Schakel dan Let's Encrypt uit en klik op 'Opslaan'. Schakel na enkele minuten Let's Encrypt weer in en klik opnieuw op 'Opslaan'. Dit zorgt er voor dat Let's Encrypt vrijwel direct weer actief is op alle beschikbare (sub)domeinen.

Ik zie de optie voor Let's Encrypt niet terug, terwijl ik wel een webhostingpakket heb

Het is in dat geval mogelijk dat de instellingen voor jouw webhostingpakket nog niet helemaal goed staan. We kijken dit graag samen met je na, benader hiervoor onze supportafdeling met de knop 'Neem contact op' onder dit artikel.