Let's Encrypt voor Webhosting

Het gebruik van SSL-certificaten wordt steeds belangrijker. Zo heeft Google Chrome ondertussen een update doorgevoerd, waardoor websites zonder een SSL-certificaat als 'onveilig' worden aangemerkt. Ook worden websites met een SSL-certificaat hoger getoond in de zoekresultaten van zoekmachines. Lees hier meer over op ons blog.

Via Let's Encrypt bieden wij gratis SSL-Certificaten aan voor gebruikers van onze webhostingpakketten. Een SSL-certificaat zorgt er voor dat de verbinding tussen je website en je bezoekers versleuteld is en gegevens beschermd worden verstuurd. Een actief SSL-certificaat op je website is te herkennen aan het slot in de adresbalk van je browser.

De Let's Encrypt SSL-Certificaten die wij voor onze webhostingpakketten gebruiken zijn Wildcard SSL-certificaten en beveiligen zowel je root domein als alle subdomeinen die je op je webhostingpakket aanmaakt. Hou er wel rekening mee dat deze certificaten niet voor subdomeinen van subdomeinen werkt (zoals voorbeeld.sub.domein.nl).

Gebruik je een bedrijfswebsite / webshop of is je website op een VPS gehost? In dat geval raden we aan om één van onze Sectigo SSL-certificaten (voorheen bekend als Comodo) te gebruiken.

In het artikel 'Een Sectigo SSL-certificaat aanvragen' lees je meer over de voordelen van de SSL-certificaten van Sectigo. Daarnaast vertellen we je hoe je deze certificaten valideert en op je website installeert.

Hoe schakel ik Let's Encrypt in?

Wanneer je een nieuw webhostingpakket afneemt, zal Let's Encrypt hier automatisch voor je op zijn ingeschakeld. Dit controleer je door binnen je controlepaneel naar 'Domein & Hosting' te gaan. Selecteer nu links je domein (niet aanvinken) en scrol naar 'SSL-certificaten'. Je ziet dan een overzicht terug zoals in de onderstaande afbeelding te zien is.

SSL-certificaten overzicht

Het is mogelijk dat je dit overzicht niet direct ziet. Op oudere webhostingpakketten is Let's Encrypt namelijk niet automatisch actief. Mocht je Let's Encrypt op een ouder webhostingpakket willen inschakelen, dan ga je als volgt te werk:

Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Scrol nu naar 'Extra's bestellen' en klik naast 'Versleutelde verbinding voor je website' op 'Toevoegen'.

Klik naast ssl beveiliging voor je website op toevoegen

Klik nu op 'Kies Let's Encrypt'.

Klik op Kies Let's Encrypt

Zet het schuifje naast 'Status' nu van 'Uit' naar 'Aan' en klik op 'Opslaan'.

Klik op Kies Let's Encrypt

Jouw Let's Encrypt SSL-certificaat wordt nu automatisch op jouw website geïnstalleerd. Na enkele minuten is jouw website versleuteld bereikbaar.

Wanneer je nu terug gaat naar 'Domein & Hosting' en links het domein selecteert, vind je onderaan de pagina een overzicht terug van jouw beveiligde (sub)domeinen. Door naast een (sub)domein op 'Beheren' te klikken kun je Let's Encrypt eventueel weer van een specifiek (sub)domein verwijderen.

Let's Encrypt (sub)domeinbeheer

Voorwaarden voor het gebruik van Let's Encrypt

De Let's Encrypt Certificaten worden op het webhostingpakket geïnstalleerd. Daarom is het van belang dat het domein en eventuele subdomeinen ook naar dit webhostingpakket wijzen.

Wanneer je een webhostingpakket aan een domein hebt gekoppeld, zullen de 'TransIP Instellingen' actief zijn. Deze instellingen zorgen er voor dat je DNS en nameservers automatisch goed staan ingesteld om naar je webhostingpakket te wijzen.

Beheer je zelf de DNS via je controlepaneel? Zorg er dan voor dat je domeinnaam de DNS-instellingen van je webhostingpakket gebruiken.

In het artikel 'De DNS-instellingen van mijn webhostingpakket' vindt je meer informatie over de DNS-instellingen van je webhostingpakket, het inschakelen van de 'TransIP Instellingen' en hoe je in je controlepaneel DNS-records toevoegt voor jouw domeinnaam.

Ik gebruik andere nameservers dan de TransIP-nameservers

Wanneer je niet de TransIP-nameservers gebruikt, kun je ook gebruik maken van Let's Encrypt voor webhosting.

Zorg er in dat geval voor dat je huidige nameservers de DNS-instellingen van je webhostingpakket bevatten, alvorens je Let's Encrypt inschakelt.

Zodra je hierna Let's Encrypt inschakelt, ontvang je van ons een e-mail met een DNS-record die óók aan je nameservers moet worden toegevoegd. Zorg er voor dat je dit DNS-record binnen 20 uur na het activeren van Let's Encrypt aan je nameservers toevoegt.

Hou er daarnaast rekening mee dat dit DNS-record na 3 maanden door Let's Encrypt wordt veranderd; zodra dit het geval is, stellen we je hier per e-mail van op de hoogte. Omdat wij geen inzicht hebben in jouw nameservers, is het dan ook je eigen verantwoordelijkheid om dit DNS-record periodiek én op tijd in je nameservers te wijzigen.

Wanneer je de TransIP-nameservers gebruikt, zorgen wij er voor dat dit DNS-record automatisch wordt toegevoegd.

Kan ik Let's Encrypt ook uitschakelen?

Mocht je geen gebruik willen maken van Let's Encrypt op jouw webhostingpakket, dan schakel je dit eenvoudig uit door het schuifje naast 'Status' weer naar 'Uit' te zitten en daarna op 'Opslaan' te klikken.

Werkt Let's Encrypt ook op mijn subdomeinen?

Als je Let's Encrypt hebt ingeschakelt, maakt ieder subdomein die je op je webhostingpakket hier gebruik van. Let op dat de subdomeinen die je aanmaakt wel middels DNS naar je webhostingpakket moeten wijzen.

Verloopt mijn Let's Encrypt SSL-certificaat?

Wij zorgen er voor dat jouw Let's Encrypt SSL-certificaat automatisch wordt verlengd, hier hoef je zelf niets voor te doen!

Sectigo en Let's Encrypt SSL-certificaten

Als Let's Encrypt is ingeschakeld, worden je domeinnaam en eventueel aangemaakte subdomeinen automatisch met een Let's Encrypt SSL-certificaat beveiligd. Heb je echter ook een Sectigo SSL-certificaat op je domeinnaam of een subdomein geïnstalleerd, dan heeft dit type SSL-certificaat prioriteit op Let's Encrypt.

Stel dat je op shop.dekaasfabriek.nl een Sectigo SSL-certificaat hebt geïnstalleerd, dan wordt Let's Encrypt alleen actief op dekaasfabriek.nl en eventuele andere subdomeinen zonder Sectigo SSL-certificaat.

Gebruik je in plaats van een Sectigo SSL-certificaat liever Let's Encrypt? Dan hoef je alleen het Sectigo-certificaat te deïnstalleren via je controlepaneel.

Ga hiervoor binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Scrol dan naar 'SSL-certificaten' en klik naast het Sectigo SSL-certificaat op 'Beheren'.

Klik op deinstalleren

Klik nu op 'Deïnstalleren'. Hierna wordt het Let's Encrypt SSL-certificaat automatisch actief op het (sub)domein waar voorheen het Sectigo-certificaat op actief was.

Is dit nog niet het geval? Schakel dan Let's Encrypt uit en aan en klik vervolgens op 'Opslaan'. Dit zorgt er voor dat Let's Encrypt vrijwel direct weer actief is op alle beschikbare (sub)domeinen.

Mijn Let's Encrypt SSL-certificaat is nog niet actief

Controleer dan goed of je domeinnaam de TransIP-nameservers en DNS-instellingen van je webhostingpakket gebruikt.

Is dit al het geval? Schakel dan Let's Encrypt uit en aan en klik vervolgens op 'Opslaan'. Hierna wordt Let's Encrypt vrijwel direct actief op alle beschikbare (sub)domeinen.

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je Let's Encrypt op je webhostingpakket gebruikt.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met onze supportafdeling. Je bereikt hen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.