Er zijn recent phishingmails verzonden uit naam van TransIP. Hierin wordt vermeld dat je account en diensten geblokkeerd zouden zijn en je je account moet bevestigen. Klik niet op de link in de e-mail. Heb je dit wel gedaan, wijzig dan direct je wachtwoord. Voor vragen kun je een bericht sturen naar onze supportafdeling. Lees meer over phishing in onze Knowledge Base: https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/205-wat-is-phishing/
Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Wat zijn dedicated en shared CPU cores?

Bij TransIP kun je als virtuele server gebruik maken van een VPS of high-performance VPS. Respectievelijk maken deze gebruik van shared en dedicated CPU cores. Het verschil tussen beide is kort samengevat dat bij shared CPU cores je samen met andere VPS'en gebruik maakt van dezelfde CPU cores van een hypervisor. Bij dedicated CPU cores zijn de cores voor jou gereserveerd, ongeacht of jij die volledig belast of niet.

We lichten dit toe aan de hand van een voorbeeldscenario: We gaan uit van een hypervisor met 50 CPU cores en 100 CPU hyperthreads. Op de hypervisor plaatsen we vervolgens enkel VPS'en met 4 CPU threads per stuk.

• High-performance VPS: CPU cores zijn dedicated, oftewel voor jou gereserveerd. Het aantal VPS'en op een hypervisor is dus het aantal CPU cores van die hypervisor, gedeeld door het aantal beschikbare cores per VPS. In dit voorbeeld, kunnen er 100 (threads) / 4 = 25 VPS'en op deze hypervisor staan.

• Reguliere VPS: CPU cores zijn shared, oftewel je deelt de cores van een hypervisor met andere VPS'en. Stel dat iedere VPS op een hypervisor gemiddeld 50% van zijn beschikbare CPU vermogen gebruikt, dan kunnen er twee keer zoveel VPS'en op één hypervisor staan dan bij een high-performance VPS, oftewel 50 VPS'en.

Aanvullende leestip: Shared cores kunnen een rol spelen in het ontstaan van steal-time en is een van de redenen waarom wij gebruik maken van automatische migraties op ons VPS-platform. Meer informatie over automatische migraties vind je in dit artikel.

Er kunnen hierdoor dus meer reguliere VPS'en op één hypervisor tegelijk staan dan mogelijk is bij high-perfomance VPS'en. Dit speelt bijvoorbeeld een rol in de prijs van Windows Server-licenties, zie dit artikel.

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van dit artikel over dedicated en shared CPU cores.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Probeer BladeVPS een maand gratis

Maak van jouw volgende website of applicatie een succes op BladeVPS PureSSD. Probeer direct of een self-managed VPS iets voor jou is; de eerste maand krijg je van ons :-)!

Start nu je gratis maand