Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Ik wil een SPF-record instellen

Een veel gebruikte toepassing van het TXT record is om dit als 'SPF'-record te gebruiken. SPF staat voor Sender Policy Frame en wordt door bijvoorbeeld Google en Microsoft (gmail/hotmail/outlook.com) gebruikt om te controleren of de verzendende mailserver wel mail mag versturen voor dat domein.

Voorbeeld van een SPF record

Voorbeeld van een SPF-record

In het bovenstaande voorbeeld is de volledige waarde als volgt: v=spf1 include:_spf.transip.email ~all.

De verschillende onderdelen van het SPF record hebben de volgende betekenis:

  • v=spf1: Dit betekent dat SPF versie 1 wordt gebruikt.
  • include:_spf.transip.email: Alles wat door TransIP als legitiem wordt bestempeld, is ook legitiem voor het (sub)domein waar het SPF record voor is ingesteld.
  • ~all: Dit geeft weer dat e-mails worden toegestaan ongeacht of deze overeenkomen met de variabelen in het record, de e-mails worden dan wel gemarkeerd.

Naast de bovenstaande onderdelen, kun je in het SPF record ook instellen welke specifieke IP-ranges, A-records of MX-records toestemming hebben om te mailen vanaf jouw domeinnaam. Dit kun je aangeven met behulp van de volgende onderdelen:

IPv4-adressen: Om een IP-adres toestemming te geven om te mailen vanaf jouw domeinnaam, voeg je het volgende onderdeel toe:
Voor een apart IPv4-adres: ip4:37.97.254.27
Voor een IPv4-range: ip4:37.97.0.1/16

IPv6-adressen: Dit werkt op dezelfde manier als de IPv4 adressen, echter voer je nu een ipv6 adres of range in.
Voor een apart IPv6-adres: ip6:2a01:7c8:3:1337::27
Voor een IPv6-range: ip6:2a01:7c8:3:1337::27/96

A-records: Je kunt ook de A-records van een specifiek domein opgeven binnen het SPF record. Dit doe je op de volgende manier:
Voor een specifiek domein: a:domein.nl
Voor een specifiek subdomein: a:mail.domein.nl
Op deze manier worden álle A records voor respectievelijk domein.nl en mail.domein.nl gecontroleerd. Als het IP-adres van de verzendende partij overeenkomt met één van de IP-adressen van deze A records, slaagt de SPF check en mag men mailen vanaf domein.nl of mail.domein.nl. Als hier geen specifiek domein is opgegeven, wordt het huidige domein gebruikt waar het SPF record voor wordt ingesteld.

MX-records: Op vrijwel dezelfde wijze kunnen ook MX-records worden aangeduid binnen het SPF record. Die doe je op de volgende manier:
Voor een specifiek domein: mx mx:domein.nl
Voor een specifiek subdomein: mx mx:mail.domein.nl
Op deze manier worden álle A records voor álle MX records voor respectievelijk domein.nl en mail.domein.nl gecontroleerd op basis van de volgorde van de MX records. Als het IP-adres van de verzendende partij overeenkomt met één van de IP-adressen van deze A records, slaagt de SPF check en mag men mailen vanaf domein.nl of mail.domein.nl. Als hier geen specifiek domein is opgegeven, wordt het huidige domein gebruikt waar het SPF record voor wordt ingesteld.

Let op! Een SPF record begint de waarde altijd met v=spf1 en wordt afgesloten met -all, ~all of ?all.

Voorbeeld: v=spf1 a:mail.transip.email ip4:192.168.0.1/16 -all

Voor meer informatie over de verschillende onderdelen van SPF records en een tool om zelf een SPF record te genereren, kun je terecht op de volgende website.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op