Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Een MX-record instellen

In dit artikel leggen we uit hoe je een MX-record instelt binnen de DNS-instellingen van je domeinnaam.

MX staat voor Mail Exchanger. Een MX-record geeft aan welke mailserver verantwoordelijk is voor het ontvangen en sturen van e-mail vanaf je domeinnaam.

Wanneer je meerdere mailservers wilt gebruiken om e-mails te sturen, geef je met een MX-record op welke mailserver prioriteit heeft over de andere mailserver(s).


Waar voeg ik een MX-record toe?

Je kunt DNS-records eenvoudig en kosteloos toevoegen via je controlepaneel. Ga hier naar het tabblad 'Domein & Hosting' en klik in de linkerkolom op het domein waar je het MX-record voor wilt instellen (niet aanvinken).

Scroll nu naar 'Geavanceerd Domeinbeheer', gevolgd door 'DNS'. Zie je dit nog niet terug, zet dan eerst de schakelaar om achter 'TransIP instellingen'. Je ziet daarna een overzicht terug van jouw DNS-records .

geavanceerd domeinbeheer


Hoe stel ik een MX-record in?

Wanneer je een webhostingpakket voor je domeinnaam hebt besteld, kun je naar wens e-mailadressen aanmaken en hier e-mail mee versturen en ontvangen. Hiervoor is het wel belangrijk dat het MX-record van het webhostingpakket in de DNS-instellingen van je domeinnaam aanwezig is.

In het onderstaande voorbeeld zie je het MX-record en het zogenaamde SPF-record van onze webhostingpakketten terug voor het domein site-voorbeeld.nl. Het MX-record is nodig om e-mails te kunnen verzenden en ontvangen.

Voorbeeld van MX en SPF records

Je ziet dat onder 'Naam' een @ ingevuld is, wat aangeeft dat het MX-record voor het hoofddomein site-voorbeeld.nl geldt.

Onder 'Waarde' zie je 10 mx.transip.email. terug. Hier is 10 de prioriteit van de opgegeven mailserver mx.transip.email. De prioriteit van MX-records geef je aan op een schaal van 0 tot 100, waar 0 de hoogste prioriteit is en 100 de laagste prioriteit.

Het SPF-record bevat informatie over de hostnames en de IP-adressen die vanaf jouw domein e-mails mogen verzenden. Lees dit artikel voor meer informatie over het SPF-record.


Naam

Een MX-record stel je in door met de naam te beginnen. Hier geef je op voor welk deel van het domein het DNS-record moet werken. Een MX-record kun je instellen voor zowel je hoofddomein als een subdomein.

 • Wil je een MX-record voor een hoofddomein instellen, dan vul je als naam een @ in.
 • Wil je een MX-record voor een subdomein instellen, vul dan als naam alleen het subdomein in (zonder de domeinnaam erachter te plaatsen). Onze DNS-software voegt hier op de achtergrond jouw domeinnaam aan toe.

  TTL

  De 'TTL' van een DNS-record bepaalt hoe lang het record in de cache mag blijven staan. Wij raden aan om de TTL laag te houden, bijvoorbeeld op 5 minuten.


  Type

  Omdat je een MX-record wilt instellen, kies je onder 'Type' voor 'MX'.


  Waarde

  De waarde van een MX-record begin je altijd met een prioriteit voor de hierop volgende mailserver. Zoals vermeld gebruik je hier een prioriteit van 0 tot 100, waar 0 de hoogste prioriteit heeft en 100 de laagste prioriteit.

  Na de prioriteit geef je de mailserver op, die je vervolgens afsluit met een punt, ook wel 'trailing dot' genoemd. De trailing dot zorgt ervoor dat onze DNS-software niet ook nog eens jouw domeinnaam achter de waarde plaatst. In ons voorbeeld van het webhostingpakket is 10 mx.transip.email. de volledige waarde. Let hierbij op de afsluitende punt.

  Let op: De trailing dot is alleen te gebruiken voor de waarde van een CNAME, MX- en SRV-record.

  Omdat je voor de naam van een DNS-record alleen een subdomein of het hoofddomein van jouw eigen domeinnaam kunt opgeven, is het gebruik van de trailing dot voor de naam niet nodig. Dit is dan ook standaard uitgeschakeld binnen onze DNS-software.

  Hou er rekening mee dat het tot maximaal 24 uur kan duren voordat wijzigingen van DNS-records wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit is in verband met de wijze waarop externe systemen dit verwerken. Hierop hebben wij helaas geen invloed. Overigens zie je de wijzigingen wel al ruim binnen 24 uur.  Dit artikel heeft het instellen van een MX-record behandeld. Voor een algemene uitleg over DNS-records en het invoeren hiervan check je het artikel 'Wat is DNS?'.

  Wil je weten hoe je onder andere de MX-records van jouw webhostingpakket instelt, gebruik dan het artikel 'De DNS-instellingen van mijn webhostingpakket'.

  Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze supportafdeling. Zij zijn te benaderen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina en via de knop 'Contact' in je controlepaneel.

  Als je dit artikel met andere gebruikers wilt bespreken, laat dan vooral onder 'Reacties'!

  Heb je ook een goed idee?

  Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

  Heeft dit artikel je geholpen?

  Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

  Reacties

  Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

  0
  Nick Brouwer Admin 16 oktober 2017 (#197)

  Wij hebben inderdaad een relay-service die je kunt gebruiken als je -niet- van ons webhostingplatform gebruik maakt.

  Zie ook het volgende artikel voor meer informatie: https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/90-hebben-jullie-relay-server-tijdelijk-opvangen/

  De reden dat we dit niet op webhostingpakketten ondersteunen of inschakelen is als volgt.

  Wanneer wij een fallback-server zouden gebruiken hebben onze spamfilters op het primaire MX-platform (waar de mail uiteindelijk moet worden afgeleverd) geen direct contact met spammers. Hierdoor zouden een aantal spamchecks verminderd effectief zijn.

  Daarnaast bestaat ons mail-platform niet uit 1 server maar is dit een Highly Available (HA) cluster waarbij we bij onderhoud doorgaans geen downtime hebben. Het gebruik van onze primaire MX-servers met onze webhostingpakketten is dus meer dan genoeg om je e-mail te kunnen blijven ontvangen :-)

  Fun fact: Hoewel nog veel gebruikt, komt het concept van secundaire MX-servers uit de tijd van inbelverbindingen, waarin mail servers slechts periodiek online waren. Deze tijd zijn we gelukkig al lange tijd voorbij ;-)

  Mocht je hier verder nog vragen over hebben, benader dan onze supportafdeling door de knop 'Neem contact op' onderaan dit artikel te gebruiken.

  -Nick

  0
  edelpils 14 oktober 2017 (#186)

  Biedt Transip een (Gratis) fallback aan voor domein namen die bij TransIP lopen? Bijvoorbeeld, max 100MB en Max 14 dagen.

  Kom je er niet uit?

  Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

  Neem contact op