Een AAAA-record instellen

In dit artikel leggen we uit hoe je een AAAA-record instelt binnen de DNS instellingen van je domeinnaam.

Het AAAA-record is vrijwel gelijk aan een A-record. Met dit type record koppel je ook een (sub)domein door middel van een IP-adres aan een server (denk hierbij aan een webserver of een mailserver). Bij AAAA-records kun je alleen IPv6-adressen invullen. IPv4-adressen kun je met A-records instellen.

Waar voeg ik een AAAA-record toe?

Je kunt al je DNS-records eenvoudig en kosteloos instellen via je controlepaneel. Ga hierbinnen naar het tabblad 'Domein & Hosting' en klik in de linkerkolom op het domein waar je het AAAA-record voor wilt instellen (niet aanvinken).

Scroll nu naar 'Geavanceerd Domeinbeheer', gevolgd door 'DNS'. Zie je dit nog niet terug, zet dan eerst de schakelaar om achter 'TransIP instellingen'. Je ziet daarna een overzicht terug van jouw DNS-records .

cp - geavanceerd domeinbeheer

Hoe stel ik een AAAA-record in?

In het onderstaande voorbeeld zie je een AAAA-record terug voor het domein site-voorbeeld.nl. Dit record is ingesteld voor het hoofddomein (zonder www ervoor) en wijst naar het IPv6-adres 2a01:7c8:3:1337::27.

aaaa record

Dit is het IPv6-adres van onze 'Gereserveerd'-pagina. Als we nu site-voorbeeld.nl invoeren in de adresbalk, zullen we uitkomen op de TransIP 'Gereserveerd'-pagina.

Naam

Een AAAA-record stel je in door met de naam te beginnen. Hier geef je op voor welk deel van het domein het DNS-records moet werken. Een A-record kun je instellen voor zowel je hoofddomein als een subdomein.

• Wil je een A-record voor een hoofddomein instellen, dan vul je als naam een @ in.
  • Wil je een A-record voor een subdomein instellen, vul dan als naam alleen het subdomein in (zonder de domeinnaam erachter te plaatsen). Onze DNS-software voegt hier op de achtergrond jouw domeinnaam aan toe. Hieronder zie je een voorbeeld van een correct AAAA-record voor het subdomein admin.site-voorbeeld.nl.
    subdomein aaaa record

TTL

De 'TTL' van een DNS-record bepaalt hoe lang het record in de cache mag blijven staan. Wij raden aan om de TTL laag te houden, bijvoorbeeld op 1 of 5 minuten.

Type

Omdat je een AAAA-record wilt instellen, kies je onder 'Type' voor 'AAAA'.

Waarde

Als 'Waarde' vul je het IP-adres in van de server waar je je (sub)domein naartoe wilt laten wijzen.

Zodra je jouw AAAA-record hebt toegevoegd, klik je op 'Opslaan'.

Om je hoofddomein met www ervoor bereikbaar te maken, voeg je een DNS-record toe met de naam 'www'. Vervolgens kies je CNAME als type en een '@' als waarde. Op die manier wijst het DNS-record voor het subdomein 'www' altijd naar hetzelfde record als het A- en/of AAAA-record voor je hoofddomein.
Het www record wijst naar het hoofddomein

Hou er rekening mee dat het tot maximaal 24 uur kan duren voordat wijzigingen van DNS-instellingen wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit is in verband met de wijze waarop externe systemen dit verwerken. Hierop hebben wij helaas geen invloed. Overigens zie je de wijzigingen wel al ruim binnen 24 uur.

Dit artikel heeft het instellen van een AAAA-record behandeld. Voor een algemene uitleg over DNS-records en het invoeren hiervan check je het artikel 'Wat is DNS?´.

Wil je weten hoe je onder andere de AAAA-records van jouw webhostingpakket instelt, gebruik dan het artikel 'De DNS instellingen van mijn webhostingpakket'.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze supportafdeling. Zij zijn te benaderen via de knop ´Neem contact op´ aan de onderzijde van deze pagina en via de knop ´Contact´ in je controlepaneel.

Als je dit artikel met andere gebruikers wilt bespreken, laat dan vooral onder 'Reacties' een bericht achter!