CentOS 8 upgraden naar AlmaLinux

In 2020 kondigde Red Hat aan dat CentOS 8 geen support meer krijgt na eind 2021 en vervangen wordt door CentOS Stream.

Er zijn na deze aankondiging een aantal nieuwe projecten gestart met als doel een opvolger voor CentOS te ontwikkelen. Twee projecten zijn hier als grootste uit naar voren gekomen: AlmaLinux (ontwikkeld door CloudLinux) en Rocky Linux (o.a. ontwikkeld door de oorspronkelijke ontwikkelaars van CentOS). Op moment van schrijven ondersteunen zowel cPanel, Plesk als DirectAdmin AlmaLinux.

AlmaLinux heeft een handige migratietool uitgebracht waarmee je je CentOS 8 installatie kunt migreren naar AlmaLinux zonder herinstallatie van je VPS. We raden daarom aan om je CentOS 8 VPS (al dan niet met controlepaneel) te upgraden naar AlmaLinux via de onderstaande stappen.

• Voer de stappen in dit artikel uit als root, of als gebruiker met root-rechten.
  • Voor de End of Life van CentOS 8 gaan wij AlmaLinux aanbieden als los besturingssysteem en als basis voor nieuwe Plesk-, DirectAdmin- en cPanel-installaties.

Stap 1

Verbind via SSH of de VPS-console in het TransIP-controlepaneel met je VPS.

Stap 2

Maak een snapshot van je VPS zodat je bij eventuele problemen kunt terugvallen op je eerdere installatie.

Stap 3

Download het AlmaLinux migratiescript:

curl -O https://raw.githubusercontent.com/AlmaLinux/almalinux-deploy/master/almalinux-deploy.sh

Stap 4

Voer het script uit:

bash almalinux-deploy.sh

Stap 5

Als de installatie goed is gegaan zie je de volgende melding:

Migration to AlmaLinux is completed

Controleer tot slot de installatie met de commando's:

cat /etc/redhat-release
grubby --info DEFAULT | grep AlmaLinux

Als er geen problemen zijn gevonden, zie je in de resultaten van beide commando's AlmaLinux en het bijbehorende versienummer terug.

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van deze handleiding voor het migreren van CentOS 8 naar AlmaLinux.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Probeer BladeVPS drie maanden uit

Maak van jouw volgende website of applicatie een succes op BladeVPS. Probeer direct of een self-managed VPS iets voor jou is; de eerste drie maanden krijg je van ons :-)!

Start nu je 3 gratis maanden