Plesk: de VPS mailservice gebruiken

Wanneer je een VPS bij TransIP hebt kun je kosteloos gebruik maken van onze eigen mailservice, ook wel "Zorgeloos mailen" genoemd. Hiermee heb je de mogelijkheid om uitgaand te kunnen mailen na het eenmalig configureren van deze mailoplossing binnen Postfix op jouw VPS. Door het gebruik hiervan hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het in de spamfolder geraken van jouw mails doordat jouw reverse DNS of SPF-record niet correct ingesteld is, of dat een blacklist ervoor zorgt dat jouw mails niet aankomen.

Om dit correct in te stellen op jouw VPS zul je wel altijd enkele handelingen op jouw VPS moeten uitvoeren om er voor te zorgen dat jouw VPS en domeinnamen geauthenticeerd zijn voor het verzenden van mail via ons platform.

Let op! Je kan de mailservice het gemakkelijkst installeren via de installatiewizard in je controlepaneel. Klik hier om naar de installatiewizard te gaan:

VPS Mailservice Installation Wizard

Handmatige instellingen

Handmatig instellen kan uiteraard ook!

Welke gegevens heb ik hiervoor nodig?

VPS Mailservice user wachtwoord
  • De gebruikersnaam en wachtwoord voor jouw account. Deze krijg je te zien tijdens het doorlopen van de configuratie in het controlepaneel, maar kun je ook altijd los terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Gebruikersnaam & wachtwoord'.

VPS Mailservice SPF
  • Het SPF-record dat nodig is om onze mailservers namens jouw domein mail te laten zenden. Mocht je al een SPF-record ingesteld hebben staan voor jouw domein, dan is "include:_spf.transip.email" toevoegen in jouw huidige SPF-record voldoende. Indien je nog geen SPF-record hebt dan kun je bijvoorbeeld "@ 5Min TXT "v=spf1 include:_spf.transip.email ~all" als record toevoegen binnen de DNS van de nameserver(s) die je gebruikt. Mocht je dit record tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).

VPS Mailservice Auth
  • Het TXT-record waarin jouw authenticatie hash in terug te vinden is. Deze zul je moeten toevoegen aan de DNS-instellingen van het domein waar vanaf je wilt gaan mailen. Mocht je het record tijdens de configuratie gemist hebben,dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).

VPS Mailservice DKIM
  • De DKIM-records die als extra verificatielaag dienen voor het vertrouwd verzenden vanaf ons platform. DKIM-records kun je zien als een soort sleutel waarbij de publieke (in het DNS-record) sleutel overeen moet komen met de private sleutel die de mailserver zelf verstuurt. Mocht je deze records tijdens de configuratie gemist hebben, dan kun je deze ook altijd terugvinden in het controlepaneel onder 'Jouw Mailservice beheren' > 'Domeinnamen beheren' > 'Mijn gewenste domeinnaam staat hier niet tussen' (onderaan de dropdown).

Hoe stel ik Plesk op mijn VPS hiervoor in?

De configurator in het controlepaneel zal alle stappen doorlopen via de console, maar mocht je bijvoorbeeld dit via SSH willen instellen dan kun je de onderstaande stappen doorlopen:

1. Log in op de console of via SSH op jouw VPS en zorg ervoor dat je als 'root' bent ingelogd of via 'sudo' de stappen doorloopt. Let er wel op dat root-toegang via SSH standaard uitgeschakeld is en je eerst voor een 'gewone' gebruiker zult moeten instellen dat deze SSH-toegang krijgt (onder Web Hosting Access). Eenmaal met die user ingelogd kun je via su root switchen naar het root-account.
  2. Open het bestand /etc/postfix/main.cf, bijvoorbeeld door het commando nano /etc/postfix/main.cf.
  3. Navigeer in dit bestand naar beneden. Voeg daar het volgende toe:
     relayhost = vps.transip.email:587
     smtp_sasl_auth_enable = yes
     smtp_sasl_security_options = noanonymous
     smtp_sasl_password_maps = hash:/etc/postfix/sasl_passwd
     smtp_use_tls = yes
     smtp_tls_security_level = encrypt
     smtp_tls_note_starttls_offer = yes

4. Let op! De Postfix configuratie van Plesk heeft standaard al 1 of 2 van deze instellingen erin staan met normaliter een # ervoor. Alle vermeldingen voor 'smtpd_' hoef je niets mee te doen.
  5. Maak een /etc/postfix/sasl_passwd bestand aan (nano /etc/postfix/sasl_passwd). Voeg daar het volgende aan toe:
    vps.transip.email:587 username@vps.transip.email:password
    Hierbij vervang je username en password met jouw eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
  6. Je zult mogelijk eerst nog de 'cyrus-sasl-plain package' moeten installeren. Via yum install cyrus-sasl-plain kun je dit bijvoorbeeld doen.
  7. Voer nu het commando 'postmap hash:/etc/postfix/sasl_passwd' uit.
  8. Herlaad Postfix via systemctl restart postfix.
  9. Je bent nu klaar om te gaan mailen via onze mailservice!