Hoe kan ik packet-loss op mijn VPS meten?

Het kan gebeuren dat jouw VPS wel een netwerkverbinding heeft, maar dat je verbinding naar je VPS traag of met haperingen verloopt, bijvoorbeeld als gevolg van packet loss. Dit kan bijvoorbeeld komen door firewall-instellingen op jouw server, of door een oorzaak in een extern netwerk ligt.

Om meer te kunnen zeggen over een oorzaak, vragen wij onze klanten bij een dergelijk probleem om een traceroute, of MTR (de afkorting van de My TraceRoute software).

Een traceroute combineert de latency / packet-loss informatie van een 'ping' met de route-informatie van een 'traceroute' en is dan ook voor diagnostische doeleinden erg handig.

MTR installeren

MTR is een standalone programma / applicatie dat in de meeste moderne besturingssystemen automatisch aanwezig is. Mocht mtr in jouw OS ontbreken, dan kun je die als volgt installeren:

• Linux:
      CentOS/AlmaLinux/Rocky Linux:
      sudo dnf -y install mtr
      Ubuntu / Debian:
      sudo apt -y install mtr
    • Mac OS X:
      Je kunt een self-installer downloaden op deze website. Ook kun je via homebrew of macports via het command of "ports install mtr" MTR installeren voor gebruik in de OS X terminal.

Een traceroute uitvoeren met MTR

Een traceroute voer je uit vanaf je client computer/laptop naar je server. Met het onderstaande commando voer je een MTR traceroute uit. Verander hier 'IP-adres' naar het IP-adres of de hostname (bijv google.com) van de server die je wil testen.

mtr IP-adres

Dit commando zorgt voor een real-time MTR die door blijft gaan totdat je hem stopzet. Alleen door de MTR te pauzeren (met de P-toets) kun je eventueel de output selecteren en vervolgens kopiëren en plakken.

Een goed alternatief is van te voren aan te geven hoe vaak je de MTR wil laten herhalen en de output direct geschikt voor copy paste acties te maken. Dit kun je doen door het volgende commando:

mtr --report-cycles=20 IPADDRESS

Het getal achter report-cycles geeft aan hoe vaak de test wordt uitgevoerd. Je ziet in het resultaat dan het gemiddelde van de uitgevoerde tests terug. Je bent vrij 20 te veranderen naar een ander getal.

Hieronder zie je een voorbeeld van de output voor bijvoorbeeld een MTR naar Google.com (mtr --report-cycles=20 google.com): In een dergelijke meting is vooral het percentage onder Loss% interessant; dit geeft aan hoeveel procent van de packets er verloren zijn gegaan.

Keys:  Help   Display mode   Restart statistics   Order of fields   quit
                                                              Packets               Pings
     Host                                                   Loss%   Snt   Last   Avg  Best  Wrst StDev
     1. gw.ams4.transip.net                                  0.0%    20    0.6   7.7   0.6  62.6  13.4
     2. l5.f2.ams4.transip.net                               0.0%    20    1.6  17.9   1.6 224.6  48.9
     3. s2.r1.ams0.transip.net                               0.0%    20    0.4   1.0   0.4   5.8   1.3
     4. r1-a0.e1.ams0.transip.net                            0.0%    20    0.8   0.6   0.5   0.8   0.1
     5. core1.ams.net.google.com                             0.0%    20    1.3   2.3   0.9  12.2   2.8
     6. 2001:4860:0:f8a::1                                   0.0%    20    1.2   1.3   1.1   2.3   0.3
     7. 2001:4860:0:1::611b                                  0.0%    20    1.1   1.1   1.0   1.3   0.1
     8. ams15s48-in-x0e.1e100.net                            0.0%    20    1.3   1.2   1.0   1.4   0.1