Hoe kan ik packet-loss op mijn VPS meten?

Het kan gebeuren dat jouw VPS wel een netwerkverbinding heeft, maar dat deze traag of met haperingen verloopt. Dit hoeft lang niet altijd te betekenen dat er iets mis is met jouw VPS, want de oorzaak kan ook heel goed in een extern netwerk liggen.

Om dit met zekerheid te kunnen zeggen, vragen wij onze klanten om bij een dergelijk probleem een traceroute of MTR te sturen. MTR combineert de latency / packet-loss informatie van een 'ping' met de route-informatie van een 'traceroute' en is dan ook voor diagnostische doeleinden erg handig.

Installatie MTR

MTR is een standalone programma / applicatie en zul je voordat je het kunt gebruiken dan ook eerst moeten installeren op jouw OS.

• Linux:
    Gebruik de package-manager die jouw OS gebruikt en installeer daarmee "MTR". Een voorbeeld voor bijvoorbeeld CentOS is:
    sudo yum install mtr

Voor Ubuntu / Debian is dat:
    sudo apt install mtr

• Mac OS X:
    Je kunt een self-installer downloaden op deze website. Ook kun je via homebrew of macports via het command of "ports install mtr" MTR installeren voor gebruik in de OS X terminal.

• Windows:
    De installer voor gebruik van MTR onder Windows vind je hier terug. Je kunt ook vanuit de 'Command prompt'in Windows het standaard aanwezige tracert gebruiken, probeer bijvoorbeeld het commando:
    tracert google.com

Gebruik MTR

Een traceroute voer je uit vanaf je client computer naar je server. Met het onderstaande commando voer je een MTR traceroute uit. Verander hier 'IP-adres' naar het IP-adres of de hostname van de VPS die je wil testen.

mtr IP-adres

Dit commando zorgt voor een real-time MTR die door blijft gaan totdat je hem stopzet. Alleen door de MTR te pauzeren (met de P-toets) kun je eventueel de output selecteren en vervolgens kopiëren en plakken.

Een goed alternatief is van te voren aan te geven hoe vaak je de MTR wil laten herhalen en de output direct geschikt voor copy paste acties te maken. Dit kun je doen door het volgende commando:

mtr --report-cycles=20 IPADDRESS

Je bent vrij 20 te veranderen naar een ander getal. Het aantal cycles bepaalt hoe vaak het MTR-commando herhaalt wordt. Het eindresultaat laat het gemiddelde zien van de 20 MTR-cycles.

Hieronder zie je een voorbeeld van de output hiervan voor bijvoorbeeld een MTR naar Google.com (mtr --report-cycles=20 google.com):

VPS MTR

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van dit artikel over packet-loss meten. Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.