DNS en nameservers aanpassen via het controlepaneel

In dit artikel leggen we uit hoe je de DNS records en nameservers van je domeinnamen in je controlepaneel inziet en beheert.

Lees het artikel 'Wat zijn DNS en nameservers?' voor meer informatie over wat DNS en nameservers doen.

DNS en nameservers in je controlepaneel

Bij TransIP heb je de volledige controle over jouw domeinnaam. Dit betekent ook dat je jouw DNS- en nameserverinstellingen zelf naar wens kan instellen.

Omdat dit een ingewikkeld proces kan zijn, heb je zelf de keuze op welke wijze je jouw domeininstellingen wil beheren. Je kan via je controlepaneel te allen tijde kiezen tussen twee vormen van beheer.

Wanneer je kiest voor de 'TransIP instellingen' zullen wij ervoor zorgen dat jouw DNS en nameserver instellingen altijd naar de standaard waardes voor jouw dienst verwijzen. Hierdoor heb jij geen omkijken meer naar de instellingen van jouw domeinnaam.

Wanneer je kiest voor 'Geavanceerd domeinbeheer', kan je zelf naar wens jouw domeininstellingen aanpassen zodat deze naar jouw webhostingpakket, VPS, externe hosting of externe mailserver verwijzen.

TransIP instellingen en Geavanceerd domeinbeheer

De DNS records en nameservers van je domeinnaam vind je terug in je controlepaneel. Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Scrol nu naar beneden. Standaard zijn de 'TransIP instellingen' ingeschakeld onder 'Jouw webadres instellingen'. De TransIP instellingen zorgen ervoor dat de DNS records en nameservers van je domeinnaam automatisch worden bijgewerkt.

Als je bijvoorbeeld een webhostingpakket op je domeinnaam afneemt, zal je domein met de TransIP instellingen automatisch de juiste DNS records en nameservers voor dat webhostingpakket gebruiken.

Als je zelf de DNS en nameservers wil beheren, bijvoorbeeld om je domein naar je VPS te kunnen wijzen, klik je hier op 'Geavanceerd domeinbeheer inschakelen'. Zodra je hier op geklikt hebt, zie je in plaats van 'Jouw webadres instellingen' de kop 'Geavanceerd domeinbeheer' terug. Daaronder zie je direct de DNS instellingen en nameservers van je domeinnaam terug.

Je kunt op ieder moment weer teruggaan naar de TransIP instellingen door op de knop 'TransIP instellingen inschakelen' te klikken.

DNS - Bulk opties

Onder de kop 'DNS' vind je de huidige actieve DNS records van je domeinnaam terug. Naast de kop 'DNS' vind je de knop 'Bulk opties' terug. Hiermee kun je de volgende acties uitvoeren:

• Kopieer gegevens van: Hier kun je DNS instellingen van een ander domein, eigen standaard instellingen of de TransIP DNS instellingen uitkiezen.
  • Herstel een vorige versie: Hier kun je de DNS records van een eerder tijdstip van het betreffende domeinnaam terugplaatsen.
  • TTL voor alle records: Hier kun je in één oogopslag de TTL van al je DNS records gelijktrekken.

DNS - DNS instellen

De DNS records die je onder 'DNS' ziet, kun je naar wens aanpassen.

DNS instellingen

Een DNS record heeft de volgende onderdelen:

• Naam: Met de naam van een DNS-record geef je aan of je het record voor jouw hoofddomein (jouwdomeinnaam.nl) of voor een subdomein (zoals www.jouwdomeinnaam.nl) wil gebruiken.

• TTL: Hier geef je aan hoe lang het record in de cache mag blijven staan.

• Type: Hier geef je het soort record aan. (bijv. A, AAAA, CNAME, enz).

• Waarde: Hier geef je de waarde van een record in, afhankelijk van het Type.
Tips voor het invoeren van de naam
  • Als je als naam van een DNS record jouw hoofddomein (jouwdomeinnaam.nl) in wil voeren, gebruik je in plaats daarvan het symbool @.
    Let op: Om je website bereikbaar te maken, is het van belang dat er een A record voor het hoofddomein aanwezig is.

• Je kunt een wildcard record gebruiken om alle subdomeinen in te stellen die verder nog niet in je DNS instellingen aanwezig is. Een wildcard record geef je aan met de naam *.

• Wanneer je een subdomein wil instellen, voer je alleen het subdomein als naam in. Onze DNS software voegt automatisch op de achtergrond jouw domeinnaam hier aan toe. Wanneer je dus www.jouwdomeinnaam.nl wil instellen, gebruik je alleen www als naam.
Tips voor het invoeren van de waarde
  • Wanneer je een CNAME of MX naar je hoofddomein wil laten wijzen, gebruik je als waarde een @.

• Wanneer je een CNAME of MX record een waarde wil geven die naar een subdomein moet wijzen, voer je alleen de naam van het subdomein in. Als je bijvoorbeeld mail.jouwdomeinnaam.nl als waarde wil gebruiken, voer je alleen mail als waarde in.

• Wanneer je een CNAME of MX record een waarde geeft die moet eindigen op een andere domeinnaam dan jouw eigen domeinnaam, dan voer je het gehele (sub)domein in en eindig je de waarde met een punt.

Als je bijvoorbeeld mail.externedomeinnaam.nl wil gebruiken, voer je als waarde mail.externedomeinnaam.nl. in. Let goed op de afsluitende punt, deze is belangrijk.

Hou er rekening mee dat het tot maximaal 24 uur kan duren voordat wijzigingen van DNS instellingen wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit is in verband met de wijze waarop externe systemen dit verwerken. Hierop hebben wij helaas geen invloed. Overigens zie je de wijzigingen wel al ruim binnen 24 uur.

Nameservers - Bulk opties

Onder de kop 'Nameservers' vind je de huidige actieve nameservers van je domeinnaam terug. Naast de kop 'Nameservers' vind je de knop 'Bulk opties' terug. Hiermee kun je de volgende acties uitvoeren:

• Kopieer gegevens van: Hier kun je nameservers van een ander domein, eigen standaard instellingen of de TransIP nameservers uitkiezen.

Nameservers - Nameservers instellen

Standaard zijn de TransIP nameservers onder 'Nameservers' ingesteld. Als je eigen nameservers wil gebruiken, verwijder dan eerst de drie TransIP nameservers en voeg de externe nameservers toe. Klik daarna op 'Opslaan'.

Beheer je nameservers

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je de DNS records en nameservers van je domeinnaam in je controlepaneel beheert. Mocht je meer informatie willen over DNS en Nameservers, check dan het artikel 'Wat zijn DNS en nameservers?'.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze supportafdeling. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken? Laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.