Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

DNS en nameservers aanpassen via het controlepaneel

In dit artikel leggen we uit hoe je de DNS records en nameservers van je domeinnamen in je controlepaneel inziet en beheert.

Lees het artikel 'Wat zijn DNS en nameservers?' voor meer informatie over wat DNS en nameservers doen.


DNS en nameservers in je controlepaneel

Bij TransIP heb je de volledige controle over jouw domeinnaam. Dit betekent ook dat je jouw DNS- en nameserverinstellingen zelf naar wens kan instellen.

Omdat dit een ingewikkeld proces kan zijn, heb je de keuze om de 'TransIP instellingen' in of uit te schakelen.


TransIP instellingen

Wanneer de 'TransIP instellingen' zijn ingeschakeld, zorgen wij ervoor dat jouw DNS- en nameserverinstellingen altijd naar de standaard waardes voor jouw dienst verwijzen.

Hierdoor heb jij geen omkijken meer naar de instellingen van jouw domeinnaam. Als je bijvoorbeeld een webhostingpakket op je domeinnaam afneemt, zal je domein met de TransIP-instellingen automatisch de juiste DNS records en nameservers voor dat webhostingpakket gebruiken.

Wanneer de 'TransIP instellingen' zijn uitgeschakeld, is 'Geavanceerd domeinbeheer' actief. Je kunt dan naar wens jouw DNS-records en nameservers aanpassen zodat deze naar jouw webhostingpakket, VPS, externe hosting of externe mailserver verwijzen.

Je vindt de DNS-records en nameservers van je domeinnaam terug in je controlepaneel. Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken). Scrol nu naar '(Geavanceerd) domeinbeheer'

Zie je hier 'Domeinbeheer'? Dan zie je ook dat de 'TransIP instellingen' zijn ingeschakeld.

TransIP instellingen staan aan

Zie je hier 'Geavanceerd domeinbeheer'? Dan zie je ook dat de 'TransIP instellingen' zijn uitgeschakeld.

TransIP instellingen staan uit

Je kunt op ieder moment de TransIP instellingen beheren door op de knop 'Aan' of 'Uit' te klikken.


  DNS - DNS instellen

  Als je 'Geavanceerd domeinbeheer' gebruikt, kun je de DNS-records die je onder 'DNS' ziet naar wens aanpassen.

  DNS instellingen

  Een DNS record heeft de volgende onderdelen:

  • Naam: Met de naam van een DNS-record geef je aan of je het record voor jouw hoofddomein (jouwdomeinnaam.nl) of voor een subdomein (zoals www.jouwdomeinnaam.nl) wil gebruiken.
    
  • TTL: Hier geef je aan hoe lang het record in de cache mag blijven staan.
    
  • Type: Hier geef je het soort record aan.
    
  • Waarde: Hier geef je de waarde van een record in, afhankelijk van het Type.
  Tips voor het invoeren van de naam
  • Als je als naam van een DNS record jouw hoofddomein (jouwdomeinnaam.nl) in wil voeren, gebruik je in plaats daarvan het symbool @.
   Let op: Om je website bereikbaar te maken, is het van belang dat er een A record voor het hoofddomein aanwezig is.
    
  • Je kunt een wildcard record gebruiken om alle subdomeinen in te stellen die verder nog niet in je DNS instellingen aanwezig is. Een wildcard record geef je aan met de naam *.
    
  • Wanneer je een subdomein wil instellen, voer je alleen het subdomein als naam in. Onze DNS software voegt automatisch op de achtergrond jouw domeinnaam hier aan toe. Wanneer je dus www.jouwdomeinnaam.nl wil instellen, gebruik je alleen www als naam.
  Tips voor het invoeren van de waarde
  • Wanneer je een CNAME of MX naar je hoofddomein wil laten wijzen, gebruik je als waarde een @.
    
  • Wanneer je een CNAME of MX record een waarde wil geven die naar een subdomein moet wijzen, voer je alleen de naam van het subdomein in. Als je bijvoorbeeld mail.jouwdomeinnaam.nl als waarde wil gebruiken, voer je alleen mail als waarde in.
    
  • Wanneer je een CNAME of MX record een waarde geeft die moet eindigen op een andere domeinnaam dan jouw eigen domeinnaam, dan voer je het gehele (sub)domein in en eindig je de waarde met een punt.

   Als je bijvoorbeeld mail.externedomeinnaam.nl wil gebruiken, voer je als waarde mail.externedomeinnaam.nl. in. Let goed op de afsluitende punt, deze is belangrijk.
   
   Hou er rekening mee dat het tot maximaal 24 uur kan duren voordat wijzigingen van DNS instellingen wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit is in verband met de wijze waarop externe systemen dit verwerken. Hierop hebben wij helaas geen invloed. Overigens zie je de wijzigingen wel al ruim binnen 24 uur. 

   DNS - Bulk opties

   Naast de kop 'DNS' vind je de knop 'Bulk opties' terug. Hiermee kun je de volgende acties uitvoeren:

   • Kopieer gegevens van: Hier kun je DNS instellingen van een ander domein, eigen standaard instellingen of de TransIP DNS instellingen uitkiezen.
   • Herstel een vorige versie: Hier kun je de DNS records van een eerder tijdstip van het betreffende domeinnaam terugplaatsen.
   • TTL voor alle records: Hier kun je in één oogopslag de TTL van al je DNS records gelijktrekken.

   Nameservers - Nameservers instellen

   Standaard zijn de TransIP nameservers onder 'Nameservers' ingesteld. Als je eigen nameservers wil gebruiken, verwijder dan eerst de drie TransIP nameservers en voeg de externe nameservers toe. Klik daarna op 'Opslaan'.

   Beheer je nameservers


   Nameservers - Bulk opties

   Onder de kop 'Nameservers' vind je de huidige actieve nameservers van je domeinnaam terug. Naast de kop 'Nameservers' vind je de knop 'Bulk opties' terug. Hiermee kun je de volgende acties uitvoeren:

   • Kopieer gegevens van: Hier kun je nameservers van een ander domein, eigen standaard instellingen of de TransIP nameservers uitkiezen.


   In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je de DNS records en nameservers van je domeinnaam in je controlepaneel beheert. Mocht je meer informatie willen over DNS en Nameservers, check dan het artikel 'Wat zijn DNS en nameservers?'.

   Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze supportafdeling. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

   Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken? Laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

   Heb je ook een goed idee?

   Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

   Heeft dit artikel je geholpen?

   Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

   Reacties

   Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

   0
   Nick Brouwer Admin 7 december 2018 (#2355)

   @spektakel

   Deze plek is bedoeld om over dit artikel met andere gebruikers te discussiëren. Mocht je het antwoord op je vraag niet in dit artikel terug kunnen vinden, dan helpen onze helden van support je hier graag bij! Je kunt hen benaderen door de knop 'Neem contact op' aan de onderkant van deze pagina te gebruiken.

   0
   spektakel 7 december 2018 (#2354)

   Ik had last van spam, vooral op twee van mijn mailadressen. Ik heb daarop die specifieke mailadressen gewijzigd. Nu heb ik minder last van spam, maar ik krijg ook niet alle mail meer. En sommige mails verdwijnen automatisch naar de prullenbak. Ik verlang bijna terug naar de ellende van daarvoor.

   0
   Matthijs van Beek Admin 28 september 2018 (#2002)

   @martijnbellaard

   Deze plek is bedoeld om over dit artikel met andere gebruikers te discussiëren. Mocht je het antwoord op je vraag niet in dit artikel terug kunnen vinden, dan helpen onze helden van support je hier graag bij! Je kunt hen benaderen door de knop 'Neem contact op' onder dit artikel te gebruiken.

   0
   martijnbellaard 26 september 2018 (#1996)

   Wat gebeurd er nu als ik de knop omzet

   Kom je er niet uit?

   Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

   Neem contact op