Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Big Storage gebruiken voor webhosting en e-mail in DirectAdmin

Wij krijgen met enige regelmaat de vraag hoe je websites en/of e-mail op Big Storage kunt hosten op een DirectAdmin-VPS. Dit is inderdaad mogelijk, maar houdt er rekening mee dat Big Storage HDD's gebruikt en de VPS zelf SSD's. Bij het schrijven van dit artikel hebben wij met een test website van 3,8MB (groter dan de meeste simpele sites) echter geen merkbaar performanceverschil gemeten tussen Big Storage en een VPS.

Is performance geen issue, of wil je bijvoorbeeld grote files (e.g. iso's, raw media, etc.) aanbieden via je websites? Doorloop dan de stappen in dit artikel. Wij behandelen de volgende twee opties (en geven bij beide een use case als voorbeeld):

  • Websites en e-mail op DirectAdmin in zijn geheel hosten op je Big Storage
  • Websites en e-mail op je VPS hosten, bestanden op Big Storage

Websites en e-mail hosten op Big Storage

Het is mogelijk om websites en e-mail op je DirectAdmin-VPS op Big Storage te hosten. Databases blijven met het doorlopen van deze stappen wel op de SSD van je VPS staan.

 

Nieuwe accounts

Door de stappen in dit onderdeel te doorlopen worden alle nieuwe accounts (i.e. admins, resellers en users) op je DirectAdmin-VPS voortaan op je Big Storage aangemaakt. Let wel dat dit voor alle data van de gebruiker geldt, inclusief de e-mail.

  • Voor deze stappen is DirectAdmin 1.53 of nieuwer nodig

 

Stap 1

Verbind met je VPS via SSH of de VPS-console.


 

Stap 2

Maak eerst de directorie aan waar je wil dat alle user accounts terecht komen, bijvoorbeeld:

sudo mkdir /mnt/bigstorage/home/

Heb je je Big Storage op een andere plek gemount dan /mnt/bigstorage/ ? Vergeet dan niet dit aan te passen in bovenstaand commando.


 

Stap 3

Open de DirectAdmin-configuratie:

sudo nano /usr/local/directadmin/conf/directadmin.conf

 

Stap 3

Voeg de volgende regel toe onderaan het bestand (zodat je hem later makkelijk terug kunt vinden) en sla je wijzigingen op (ctrl + x > y > enter).

create_user_home_override=/mnt/bigstorage/home/

 

Stap 4

Herstart tot slot DirectAdmin.

sudo systemctl restart directadmin

Je bent nu klaar! Alle nieuwe DirectAdmin-accounts worden op je Big Storage aangemaakt en de bijbehorende data komt dan terecht in de respectievelijke /mnt/bigstorage/home/gebruikersnaam folder.


 

Bestaande accounts

Bestaande accounts kunnen helaas niet met bovengenoemde methode worden overgezet. Een relatief eenvoudige methode om de data over te zetten, is de volgende methode:

 

Stap 1

Maak een back-up locatie aan op je Big Storage, bijvoorbeeld:

sudo mkdir /mnt/bigstorage/temp_backup/

 

Stap 2

Kopieer alle data van de betreffende gebruiker naar de nieuwe map (vervang 'gebruikersnaam' door de naam van het account:

sudo cp -r /home/gebruikersnaam/* /mnt/bigstorage/temp_backup

 

Stap 3

Doorloop de stappen eerder in dit artikel voor de procedure voor nieuwe accounts.


 

Stap 4

Verwijder het account in DirectAdmin en maak het opnieuw aan (Resellers kunnen enkel door admins verwijdert worden, users door admins of resellers).


 

Stap 5

Kopieer nu (opnieuw via SSH) de data van het account terug in de nieuwe map (vervang 'gebruikersnaam' door de naam van het gewenste account) en verwijder de back-up:

sudo cp -rf /mnt/bigstorage/temp_backup/* /mnt/bigstorage/home/gebruikersnaam/
sudo rm -rf /mnt/bigstorage/temp_backup

De data van de bestaande gebruiker staat nu in de nieuwe map op je Big Storage en alle veranderingen zullen ook daar plaatsvinden.


 

Bestanden op je Big Storage als download aanbieden op je website

Je wilt misschien je website op je SSD hosten en bestanden op je Big Storage plaatsen, maar die wel op je website aanbieden. Dit is bijvoorbeeld een handige optie als je (of een van je klanten) bijvoorbeeld een bedrijf hebt in de fotografie, of videografie en je klanten de media als download wil kunnen aanbieden.

De ins en outs van websites ontwikkelen vallen buiten de scope van deze handleiding en de mogelijkheden om via Big Storage bestanden op je website aan te bieden zijn divers. Wij laten een methode zien hoe je via HTML je bestanden kunt aanbieden.

Wil je specifieke mensen bestanden geven die niet voor iedereen beschikbaar moeten zijn? Dan raden wij aan een inlogsystem op te zetten op de website in de vorm van een aanmeldportaal per gebruiker. Vergeet niet de website met SSL te beveiligen en de gebruiksrechten tot de mappen/bestanden te beperken.

Alternatief kun je overwegen voor je klanten in dat geval een FTP- of SFTP-account aan te maken. Dit is vaak veiliger dan het op je website rechtstreeks aan te bieden. Hoe je een FTP- of SFTP-server opzet leggen wij uit in de volgende handleidingen:


 

Via HTML bestanden op je Big Storage aanbieden

Deze stappen gaan ervan uit dat je website op de SSD van je VPS staan en je bestanden op je Big Storage wil aanbieden via je website zonder wachtwoordbeveiliging. Het aanbieden van een bestand via een met wachtwoord beveiligde link, valt op dit moment buiten de scope van deze handleiding.

 

Stap 1

Maak een folder aan op je Big Storage waar de files in terecht komen. Als je verschillende mappen per user wil aanmaken hoef je dit in deze stap nog niet te doen.

sudo mkdir /mnt/bigstorage/files

 

Stap 2

Ga naar de public_html folder van het betreffend domein en maak een symbolic link naar de map die je in Stap 1 hebt aangemaakt (vervang de domeinnaam en gebruikersnaam door die van jezelf):

sudo cd /home/transip/domains/example.com/public_html
ln -s /mnt/bigstorage/files files

 

Stap 3

Plaats een bestand dat je wil delen in de map die je op je Big Storage hebt aangemaakt (bijvoorbeeld via FTP/SFTP). In de volgende stap gaan wij als voorbeeld uit van het bestand movie.mp4


 

Stap 4

Wil je een openbare download link maken die voor iedereen beschikbaar is? Dan volstaat om op je website een link te maken naar je bestand in de files-directory. In HTML kun je dit bijvoorbeeld doen met de volgende code:

<a href="/files/movie.mp4" download>Download Link</a>

 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op