Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

IPv6-bouncemeldingen van Gmail-adressen

Googles netwerk is volledig IPv6 geschikt en IPv6-verkeer heeft altijd preferentie boven IPv4-verkeer. Omdat je VPS standaard ook over IPv6 beschikt, zul je normaliter ook naar het Google netwerk mailen via een IPv6-verbinding. Google stelt echter ook strenge eisen aan waar je mailserver aan moet voldoen, zoals een correct ingesteld reverse DNS / PTR-record en een SPF-record waarin je mailserver gemachtigd wordt om mail te verzenden namens dat domein.

emailadres@gmail.com
SMTP error from remote mail server after end of data:
host gmail-smtp-in.l.google.com [2a00:1450:4013:c01::1a]:
550-5.7.1 [2a01:7c8:1337::3:1337] Our system has detected that this message does
550-5.7.1 not meet IPv6 sending guidelines regarding PTR records and
550-5.7.1 authentication. Please review
550-5.7.1 https://support.google.com/mail/?p=ipv6_authentication_error for more
550 5.7.1 information. z76si12472562lfd.36 - gsmtp

De bovenstaande bounce-melding geeft eigenlijk al aan wat het probleem is. Er wordt gemaild via een bepaald IPv6-adres (controleer in de bouncemelding wel goed welk IPv6-adres dit precies is), maar hiervoor is geen reverse DNS / PTR-record ingesteld en je hostname moet in dat geval ook via een 'AAAA'-record bereikbaar zijn. Omdat dit niet het geval is en dit dus niet voldoet aan de IPv6 sending guidelines, wordt de mail geblokkeerd door Google.


 

De oplossing

Om dit op te lossen stel je je reverse DNS in. Hiervoor kun je de stappen in dit artikel gebruiken. Een alternatieve oplossing zou bijvoorbeeld het uitschakelen van IPv6 op je VPS zijn, maar dit is doorgaans iets complexer en dit is met oog op de toekomstige overstap naar IPv6 ook niet de meest aan te raden oplossing.


 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

Probeer BladeVPS een maand gratis

Maak van jouw volgende website of applicatie een succes op BladeVPS PureSSD. Probeer direct of een self-managed VPS iets voor jou is; de eerste maand krijg je van ons :-)!

Start nu je gratis maand

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

0
proteon 3 oktober 2018 (#2026)

Voor veel moderne systemen (in elk geval RedHat- en Debian-based) kan je met sysctl IPv6 tijdelijk uitschakelen. Als root:

  • sysctl -w net.ipv6.conf.all.disable_ipv6=1
  • sysctl -w net.ipv6.conf.default.disable_ipv6=1

Door het commando opnieuw te draaien, met i.p.v. de 1 nu een 0, schakel je IPv6 weer in. Je kan ook je machine rebooten.

0
Matthijs van Beek Admin 6 oktober 2017 (#143)

Het is niet noodzakelijk om meerdere PTR records toe te voegen. Wanneer je zoals in bovenstaand voorbeeld 1 ipv6 adres hebt volstaat het toevoegen van een PTR record voor één enkel domein (e.g. server.domeinnaam.nl), zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_DNS_lookup

0
hcderaad 6 september 2017 (#33)

Wat is de beste methode om te kunnen omgaan met PTR records van 1 mailserver die voor meerdere domeinen de mail afhandelt? Is dat meerdere IPV6 adressen met per adres een PTR voor dat andere domein? Dat lijkt mij lastig want dan moet in de mailserver ook duidelijk worden geconfigureerd over welk adres de uitgaande mail voor dat domein gaat.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op