Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Apache werkt niet na een update van mijn VPS

Het kan gebeuren dat na een update van je VPS Apache niet meer werkt. Een veel voorkomende reden hiervoor is dat het bijvoorbeeld kan gebeuren dat PHP-FPM na de update opnieuw moet worden ingeschakeld. In dit artikel leggen wij uit wat je kunt doen om problemen na een update van Apache te verhelpen.


De oorzaak onderzoeken

De beste plek om te beginnen met het probleem te onderzoeken is in journalctl. Services die niet willen starten zullen daar altijd een melding maken van de oorzaak. Gebruik hiervoor voor Apache de volgende syntax:

Ubuntu / Debian:

journalctl -xe -u apache2

CentOS 7:

journalctl -xe -u httpd

Het hangt heel erg af van de oorzaak van het probleem welke foutmelding je hier zult zien, en dus ook welke stappen je moet ondernemen om het te verhelpen. In dit artikel gaan wij ervan uit dat het probleem is ontstaan na een update van Apache. De meest voorkomende melding die je dan zult zien is de volgende:

Jun 04 09:35:11 ubuntu16.transipdemo.nl apache2[735]:  * The apache2 instance did not start within 20 seconds. Please read the log f
Jun 04 09:35:11 ubuntu16.supporttest.nl systemd[1]: apache2.service: Control process exited, code=exited status=1
Jun 04 09:35:11 ubuntu16.supporttest.nl systemd[1]: Failed to start LSB: Apache2 web server.

In dit geval probeert Apache te starten, maar duurt het opstartproces te lang. Dit komt doorgaans doordat na een update van Apache je PHP-FPM opnieuw moet inschakelen. Je kunt dit herkennen aan dat direct na het updaten van je VPS je de volgende melding voorbij ziet komen:

NOTICE: Not enabling PHP 7.3 FPM by default
NOTICE: To enable PHP 7.3 FPM in Apache2 do:
NOTICE: a2enmod proxy_fcgi setenvif
NOTICE: a2enconf php7.3-fpm

Voer in dat geval het onderste commando uit en herstart Apache om het probleem te verhelpen (vervang apache2 door httpd als je CentOS gebruikt):

a2enconf php7.3-fpm
systemctl restart apache2

 

Werkt Apache niet na een update en kom je een andere foutmelding tegen dan behandelt is in dit artikel? Laat het ons weten in een bericht onder 'Reacties'. Wij kijken dan of wij het voor je kunnen reproduceren en opnemen in dit artikel.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op