Big Storage aan een (Linux) VPS koppelen

Met Big Storage heb je de mogelijkheid om een extra schijf aan jouw VPS toe te voegen, met een aanzienlijke opslagcapaciteit. Dit is bijvoorbeeld handig voor de opslag van data zoals media of back-ups.

Volg de volgende stappen om een Big Storage te bestellen en in gebruik te nemen op jouw VPS met een Linux-based besturingssysteem. Mocht je al een Big Storage bezitten die je wilt gebruiken hiervoor, dan begin je bij de configuratie van je Big Storage.

Voor Windows Server en (Free)BSD is een aparte handleiding beschikbaar.

Big Storage bestellen

Stap 1

Ga in je controlepaneel naar het tabblad 'BladeVPS'.

Stap 2

Scroll naar onderen naar 'Extra's bestellen' en klik achter 'Extra opslag, tot wel 40TB' op 'Bestellen'.

vps extras big storage

Stap 3

Kies de grootte van de schijf en of je wel of niet gebruik wilt maken van offsite back-ups voor jouw Big Storage-schijf. Wanneer je klaar bent klik je op 'Ga verder' en doorloop je het verdere bestelproces.

transip big storage bestellen

Let op! Het kan altijd even duren voordat de nieuwe schijf zichtbaar en gekoppeld is.

Stap 4

Na het voltooien van de bestelling, kom je terug op de overzichtspagina. Je ziet nu onder de VPS console een deel 'Big Storage X TB'. Je kunt je Big Storage beheren door op het tandwiel er achter te klikken.

Big Storage configureren

Configureren (CentOS, Debian & Ubuntu):

Voer de stappen in dit artikel uit als gebruiker met root rechten

Stap 1

Voer het volgende commando uit voor- en nadat je de Big Storage aan je server gekoppeld hebt:

lsblk

De output zal er ongeveer zo uit zien:

NAME      MAJ:MIN    RM    SIZE  RO    TYPE   MOUNTPOINT
sr0          11:0     1   1024M   0    rom
vda         253:0     0    150G   0    disk
└─vda1      253:1     0    146G   0    part   /
└─vda2      253:1     0      1K   0    part
└─vda3      253:1     0      4G   0    part
vdb         253:0     0   3000G   0    disk

Na het koppelen van de Big Storage schijf is er een nieuwe vdX bij gekomen. Dit is de Big Storage schijf. Vervang X met de letter van je Big Storage schijf (in dit voorbeeld b) in de commando’s waar vdX in staat.

LET OP: Stap 2-3 overschrijven bestaande partities en filesystems! Voer dit ALLEEN uit als de schijf gewist is of nog niet gepartitioneerd is.

Ga naar stap 4 als je NIET bestaande partities en filesystems wil overschrijven en Big Storage aan een andere server koppelt, of als je jouw VPS opnieuw geïnstalleerd hebt.

Stap 2

De schijf moet gepartitioneerd worden voordat we er een filesystem op kunnen zetten. Hiervoor kan je het volgende commando uitvoeren (voeg sudo ervoor toe wanneer je van Ubuntu gebruik maakt):

parted -s --align optimal /dev/vdX -- mklabel gpt mkpart primary 4MiB 100%

Indien parted nog niet geïnstalleerd blijkt (vaak bij Debian / Ubuntu het geval) kun je via het commando apt-get install parted dit alsnog installeren.

Stap 3

Hierna kan je een filesystem aan maken. Hieronder gebruiken we XFS als filesystem, maar je kunt uiteraard ook kiezen voor ext4 of btrfs mocht je dat liever willen. Dit valt echter buiten de scope van deze handleiding.

mkfs.xfs /dev/vdX1

Mocht mkfs.xfs nog niet geïnstalleerd zijn dan kun je die als volgt installeren:

Ubuntu:

apt-get install xfsprogs

CentOS:

yum install xfsprogs

Stap 4

Nu mount je de Big Storage schijf en voeg je dit direct aan /etc/fstab toe. Voer hiervoor de volgende commando’s na elkaar uit:

mkdir /mnt/bigstorage
echo "/dev/vdX1 /mnt/bigstorage xfs defaults 0 0" | sudo tee -a /etc/fstab
mount /mnt/bigstorage
df -h | grep bigstorage

Wanneer dit goed gegaan is dan zie je na het uitvoeren van het laatste commando een regel die er ongeveer zo uit ziet:

/dev/vdb1 2.0T 33M 2.0T 1% /mnt/bigstorage

Stap 5

Als laatste test je of je naar de Big Storage schijf kan schrijven:

touch /mnt/bigstorage/testfile && rm /mnt/bigstorage/testfile

Wanneer je geen foutmelding krijg te zien bij het uitvoeren van het bovenstaande commando, dan heb je de Big Storage schijf succesvol gekoppeld aan jouw VPS!