Wat is sudo / root?

Wanneer je met een vorm van Linux werkt, bijvoorbeeld Ubuntu of CentOS, kom je vrij snel het commando 'sudo' en de term 'root' tegen, maar...

Wat is sudo / root?

Een Linux-VPS heeft een root-gebruiker, die je kunt vergelijken met de administrator op een Windows-computer. Deze root-gebruiker heeft standaard volledige toegang en rechten tot het besturingssysteem van je VPS (in tegenstelling tot andere gebruikers).

Sudo gebruiken

Veel command-line commando's kunnen enkel door een root-gebruiker worden uitgevoerd. Wanneer je echter via SSH, of de VPS-console op je VPS werkt, zul je doorgaans in eerste instantie als een andere gebruiker ingelogd zijn.

Om als deze (niet-root) gebruiker commando's als root-gebruiker uit te kunnen voeren, wordt gebruik gemaakt van het 'Sudo'-commando, wat staat voor 'super user do'.

Je gebruikt 'sudo' door het voor het commando te plaatsen dat je wil uitvoeren, bijvoorbeeld:

sudo nano /var/log

Er wordt vervolgens om een wachtwoord van de root-gebruiker gevraagd voor het commando daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Overschakelen naar de root-user

Alternatief kun je wanneer je bent verbonden via SSH als reguliere gebruiker overschakelen naar de root-gebruiker. Je hoeft daarna niet meer 'sudo' voor de commando's die je uitvoert te plaatsen. Je schakelt over naar de root-gebruiker met het commando:

CentOS / Debian:

su root

Heeft je gebruikersaccount root-privileges, dan gebruik je het volgende commando:

sudo su

Ubuntu:

Bij Ubuntu heeft je account standaard root-privileges en gebruik je het commando:

sudo su

Met het commando 'exit' schakel je terug naar de gebruiker waarmee je in eerste instantie met je VPS verbond

Jezelf root-rechten geven

In de meeste OS'en heeft je standaard gebruiker geen sudo/root-rechten. Wil je die aan jezelf geven? Voer dan het volgende commando uit als root-gebruiker (vervang user door de daadwerkelijke gebruikersnaam) en herstart daarna je VPS:

usermod -aG sudo user

CentOS:

CentOS gebruikt de wheel groep in plaats van de sudo groep. Hiervoor is de syntax:

usermod -aG wheel user

Als je een melding krijgt dat de sudo-groep (of wheel group) niet bestaat, kun je ook hanmdatig de sudo-groep toevoegen. Voeg eerst de groep toe:

groupadd sudo

Open daarna visudo met:

visudo

Controleer of onderstaande inhoud er in staat en zo niet, voeg die dan toe:

# Allow members of group sudo to execute any command
%sudo   ALL=(ALL:ALL) ALL

Je kunt nu als je met je eigen gebruikersnaam verbonden bent overschakelen met het commando:

sudo su

Aanvullende stappen bij Debian

Debian komt standaard zonder sudo. Wil je toch sudo kunnen gebruiken in plaats van over te schakelen naar de root-user (zie hieronder)? Schakel dan eerst naar de root-gebruiker en installeer sudo met:

apt-get install sudo -y

Daarna geef je jezelf root-rechten voor je daadwerkelijk het sudo-commando kunt gebruiken, zie de stappen hierboven.