Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP?

Bij TransIP kan je naar wens e-mailadressen aanmaken om ze vervolgens in te stellen in het mailprogramma van jouw keuze in te stellen.

Bij het instellen van je e-mailadressen in deze programma's word je vaak gevraagd om een keuze te maken tussen POP3 en IMAP. Dit zijn twee manieren om aan te geven op welke manier je je e-mail wilt ontvangen. In dit artikel leggen we je exact uit wat het verschil is tussen POP3 en IMAP.

POP3

Met POP3 (Post Office Protocol, de 3 staat voor het versienummer) haal je e-mails op zoals je vroeger post zou ophalen bij een postkantoor. Je identificeert je, de medewerker kijkt of er nieuwe post voor je is en geeft deze aan je mee.

Je mailprogramma doet met POP3 hetzelfde: hij verbindt met de server (het postkantoor), zegt voor welk e-mailadres hij de mail op komt halen (identificatie), en de server geeft de nieuwe berichten mee (je post). Je mailprogramma toont deze op je computer zodat je ze kunt lezen.

De berichten staan dan op dat moment op je computer en niet meer op de server. De meeste programma's bieden echter wel een mogelijkheid om een kopie van de e-mail op de server achter te laten.

IMAP

IMAP (Internet Message Access Protocol) is zeer geschikt om e-mail te benaderen vanaf verschillende computers, vooral met de opkomst van mobiele apparaten.

De inhoud van je e-mailadres is namelijk op elk apparaat (zoals je computer, tablet of telefoon) precies hetzelfde, omdat je e-mail opgeslagen blijft op de server. Een bijkomend voordeel van IMAP is dat, wanneer bijvoorbeeld je telefoon onverhoopt kapot gaat, de e-mail nog veilig op de server staat.

Bij IMAP wordt in eerste instantie alleen de afzender en de titel van het bericht opgehaald. Pas als je op het bericht klikt wordt het volledige bericht opgehaald van de server, maar tegelijkertijd blijft het bericht ook op de server staan. In feite maakt IMAP een kopie van het bericht op de server en bewaart deze kopie op je computer. Daarnaast houdt je mailprogramma de verbinding met de server open zodat je nieuwe mails direct binnen ziet komen.

Hou er rekening mee dat, wanneer je IMAP gebruikt en een e-mail verwijdert, deze op alle apparaten (inclusief de server) verwijderd wordt.

In dit artikel hebben we het verschil tussen POP3 en IMAP toegelicht.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.