Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

Je VPS monitoren

Je kunt voor ieder IP-adres van je VPS een TCP-monitor instellen in het controlepaneel. Wij monitoren dan automatisch de geselecteerde poort(en) van jouw VPS. Wordt een van de gekozen poorten onbereikbaar (ongeacht de oorzaak), dan ontvang je automatisch een bericht per e-mail en/of SMS.

Je kunt de volgende instellingen aanpassen van de TCP-monitor:

  • Welke poorten je wil monitoren
  • De interval (1-6 minuten) van de monitoring
  • Het aantal time-outs waarna je een bericht ontvangt
  • Of je een bericht per e-mail en/of SMS ontvangt.
  • Het telefoonnummer / e-mailadres waarop je een bericht ontvangt.
  • Tijden waarop de monitor uit staat

Wanneer je server uitvalt en weer up gaat, sturen wij twee berichten. Blijft je server up, dan zijn er geen berichten.

Onze monitoring-diensten bieden wij gratis aan vanaf een BladeVPS X4 of groter, behalve bij de keuze voor SMS (€ 0,25 ex BTW / €0,3025 inc BTW per bericht). Voor een BladeVPS X1 kun je los deze monitoring kopen voor € 9,99 ex BTW (€12,10 inc BTW) per maand, maar het is dan altijd voordeliger om de VPS te upgraden naar een BladeVPS X4.


De VPS-monitor instellen

 

Stap 1

Log in op je controlepaneel, ga naar het tabblad 'BladeVPS' en klik op de naam van je VPS.


 

Stap 2

Scroll naar onderen aan de rechterkant, naar 'TCP Monitoring' en klik op het tandwiel.

vps tcp monitoring


 

Stap 3

Klik op 'Nieuwe monitor'.

vps monitoring nieuwe monitor knop


 

Stap 4

Op de ingestelde poorten wordt met een interval gecontroleerd of deze nog reageren. Dit interval is naar eigen wens in te stellen, van 1 minuut tot 6 minuten. Daarnaast kun je instellen na hoeveel timeouts je een melding krijgt, wie de contactpersoon is en de monitoring tussen bepaalde tijden uitzetten.

vps tcp monitoring instellingen


False positives / firewall

De pakketjes die wij sturen om de verbinding te testen, hebben geen hoge prioriteit voor je server en worden makkelijk gedropped. Wij raden aan 4-5 time-outs in te stellen om de kans op false positives te verlagen.

Daarnaast kan ook je firewall zorgen dat de monitoring denkt dat je poort onbereikbaar is. De TCP-verbindingen naar je servers worden door de VPS-monitor vanaf 80.69.67.10 / 2a01:7c8::ba11 gemaakt. Geef deze IP-adressen toestemming in je firewall, als je diensten op je server wilt monitoren die zich achter een firewall bevinden.


 

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.

Wil je dit artikel met andere gebruikers bespreken, laat dan vooral een bericht achter onder 'Reacties'.

 

Probeer BladeVPS een maand gratis

Maak van jouw volgende website of applicatie een succes op BladeVPS PureSSD. Probeer direct of een self-managed VPS iets voor jou is; de eerste maand krijg je van ons :-)!

Start nu je gratis maand

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

1
peterarends 10 juni 2019 (#3183)

Het monitoren werkt erg goed is mijn ervaring.

Wat ik nog heel graag zou willen is dat naast waarschuwingen per mail en sms een webhook aangeroepen zou kunnen worden. Dat zou zorgen voor flexibiliteit. Ik kan dan verder mijn eigen acties/logica implementeren.

0
stefanhendriks 26 juli 2018 (#1665)

@Matthijs van Beek, Na verdere inspectie in de mail zie ik inderdaad dat per poort wordt aangegeven wat failed is. Top!

0
Matthijs van Beek Admin 26 juli 2018 (#1663)

@stefanhendriks

Dit is inderdaad een of/of constructie. Wanneer de monitoring af gaat krijg je een mail waaruit blijkt welke poort er niet bereikbaar is. Daar kan iets in staan als : HTTP fail SMTP ok

0
stefanhendriks 25 juli 2018 (#1660)

Fijn dat er monitoring is. Wat ik mis is de werking van de vinkjes van poorten. Is dit een "of/of" constructie? Ofwel, als ik meerdere poorten laat monitoren dan krijg ik een melding bij een van de poorten? Of alleen als al deze poorten niet reageren? (Ik neem aan het eerste).

Het zou mooi zijn als die fijner afgesteld kan worden, bijv door alleen http, of smpt te monitoren en hier apart melding van te krijgen. Nu is het zo dat er een mail (of sms) wordt verstuurd met de melding dat de monitor 'af gaat', maar ik weet dan niet op welke poort het mis is gegaan.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op