De software en kernel van het besturingssysteem van je VPS updaten

Om je VPS zo veilig mogelijk te houden, raden we aan om regelmatig updates uit te voeren. In dit artikel lees je per besturingssysteem hoe je via command-line je software en de kernel op je besturingssysteem updatet.

• Belangrijk: oude besturingssystemen die een end-of-life status hebben bereikt ontvangen geen beveiligingsupdates meer en vormen daardoor een  veiligheidsrisico. Ook is er een kans dat software niet correct werkt als je desondanks de kernel update vanuit een externe repository. We raden daarom sterk aan om de VPS te herinstalleren met een nieuwer besturingssysteem.
    • Alle kernel updates (en sommige software updates) worden pas verwerkt na het herstarten van de server (of de betreffende service). Het is dan ook noodzakelijk de VPS na de update te herstarten. Stel dat er in een zeldzaam geval een probleem zit in de betreffende update, of in je configuratie, dan kom je daar dan ook direct achter en kun je indien nodig direct een back-up terugplaatsen.
    • Controleer voor de zekerheid na een herstart van je VPS na een kernel update nog een keer op nieuwe software (met de commando's in dit artikel): sommige software updates zijn afhankelijk van de kernel update voor je ze kunt installeren.

Software en kernel updaten

De huidige kernelversie van je Linux-distro controleer je met het commando:

uname -sr

De software en kernel van je besturingssysteem update je met de stappen hieronder. Let wel dat er soms in externe repositories nieuwere kernelversies beschikbaar zijn dan ondersteund worden door de officiële repositories. Er zijn dan echter aanvullende stappen nodig om daar gebruik van te maken.

CentOS 7
    sudo yum -y update

De officiële repositories ondersteunen maximaal kernel versie 3.x. Om Linux kernelversie 4.x te installeren in CentOS 7 gebruik je de commando's:

rpm --import https://www.elrepo.org/RPM-GPG-KEY-elrepo.org
    yum -y install https://www.elrepo.org/elrepo-release-7.el7.elrepo.noarch.rpm

CentOS Stream, AlmaLinux en Rocky Linux
    sudo dnf -y update

Debian
    sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Ubuntu
    sudo apt -y update && sudo apt -y upgrade

Windows Server

Voor het updaten van Windows Server 2008 R2, 2012 en 2012 R2 volg je de stappen in dit artikel van Microsoft.

Voor het updaten van Windows Server 2016 open je het startmenu en typ je 'Update'. Klik vervolgens op 'Check for updates' om na te gaan of er updates beschikbaar zijn. Na de check kun je beschikbare updates direct uitvoeren.

FreeNAS

Voor het updaten van FreeNAS gebruik je dit artikel uit de documentatie.

FreeBSD
    sudo pkg update
    sudo pkg upgrade
    sudo freebsd-update fetch
    sudo freebsd-update install

OpenBSD
    sudo pkg_add -ui
    sudo syspatch

Fedora

Voor het updaten van Fedora gebruik je dit artikel uit de documentatie.

Gentoo
    emerge --sync
    emerge -uDU --keep-going --with-bdeps=y @world

Kernelversie 4.x voor end-of-life besturingssystemen

Hieronder leggen we voor enkele besturingssystemen die een end-of-life status hebben bereikt uit hoe je naar kernelversie 4.x kunt updaten. Let wel dat deze besturingssystemen onveilig zijn omdat zij al jaren geen beveiligingsupdates ontvangen. Wij adviseren dan ook sterk om een nieuwer besturingssysteem te installeren en in ieder geval een snapshot te maken van je VPS voor je aan deze stappen begint. Wij bieden eveneens geen garantie op de correcte werking van servers die gebruik maken van deze verouderde besturingssystemen.

CentOS 6

rpm --import https://www.elrepo.org/RPM-GPG-KEY-elrepo.org
    yum -y install https://elrepo.org/linux/elrepo/el6/x86_64/RPMS/elrepo-release-6-12.el6.elrepo.noarch.rpm

Ubuntu

Een herinstallatie is de beste optie, maar voor Ubuntu is het mogelijk om in place upgrades uit te voeren van 12.04 naar 14.04, van 14.04 naar 16.04 etc. Let wel dat de kans groot is dat wanneer je dit proces vanaf Ubuntu 12.04 of 14.04 doorloopt naar bijvoorbeeld Ubuntu 20.04 dat oude software niet meer werkt.

Ubuntu 12.04

Voor Ubuntu 12.04 is een upgrade naar 14.04 en vervolgens naar 16.04 de enige beschikbare optie om kernelversie 4+ te kunnen gebruiken.

Update eerst je server voor zover mogelijk en herstart deze:

sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
    sudo reboot

Upgrade nu Ubuntu 12.04 naar 14.04 met de volgende commando's:

sudo dpkg --configure -a
    sudo do-release-upgrade

Ubuntu 14.04

Voor Ubuntu 14.04 zijn er twee opties:

• Upgraden naar Ubuntu 16.04:
      Installeer eerst eventueel beschikbare updates:
      sudo apt-get -y update && sudo apt-get -y upgrade
      sudo reboot
      Upgrade nu Ubuntu 14.04 naar Ubuntu 16.04:
      sudo do-release-upgrade
    • De Xenial (Ubuntu 16.04) kernel installeren zonder Ubuntu 14.04 verder te upgraden naar Ubuntu 16.04:
      sudo apt-get -y install linux-generic-lts-xenial
      sudo reboot

Debian 7

Voor Debian 7 is er geen betrouwbare, ondersteunde optie om te upgraden naar Kernel 4.x. In dit geval is een herinstallatie de beste optie.

Debian 8

Via de 'backports'-repository is het mogelijk om Kernel versie 4.x te installeren. Update hiervoor eerst je VPS en herstart deze:

sudo apt -y update && sudo apt -y upgrade
    sudo reboot

Voeg vervolgens de backports repository toe en installeer de 4.x kernel:

sudo echo "deb http://ftp.us.debian.org/debian/ jessie-backports main" >> /etc/apt/sources.list
    sudo echo "deb-src http://ftp.us.debian.org/debian/ jessie-backports main" >> /etc/apt/sources.list
    sudo apt-get -y update
    sudo apt-get -y install -t jessie-backports linux-image linux-image-amd64
    sudo reboot

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.