Wat is een IP-adres?

De IP in IP-adres staat voor Internet Protocol. Het is een techniek die gebruikt wordt om computers in een netwerk met elkaar te laten communiceren. De meest gebruikte toepassing van IP-adressen is het internet.

In een IP-netwerk krijgt elke computer een unieke code toegewezen (vergelijkbaar met een telefoonnummer). Deze code wordt het IP-adres genoemd en kan er uitzien als 123.123.123.123 (IPv4) of 2a01:7c8:aabb:cc::1(IPv6). Meestal is een IP-adres eigendom van een bedrijf, bijvoorbeeld een internetprovider (zoals KPN) of cloud provider (zoals TransIP). Het IP-adres dat je als particulier thuis gebruikt wanneer je op het internet een website bekijkt, is bijvoorbeeld eigendom van je internetprovider. Door de eigenaar van het IP-adres te bekijken is gemakkelijk te achterhalen waar acties onder een bepaald IP-adres vandaan komen.

IPv4- en IPv6-adressen

Er zijn twee soorten IP-adressen, IPv4-adressen (bijv 123.123.123.132) en IPv6-adressen (bijv 2a01:7c8:aabb:cc::1). IPv6 is in het leven geroepen omdat de hoeveelheid IPv4-adressen wereldwijd opraakt. Sterker nog: ze zijn op en worden nu gerecycled. IPv6-adressen zijn feitelijk de opvolgers van IPv4-adressen en zorgen ervoor dat er weer volop vrije IP-adressen zijn om te gebruiken.

Een IPv4-adres is opgebouwd uit 4 delen van 3 getallen gescheiden met een comma. Ieder deel heeft een waarde tussen de 0 en 255, dus de 'hoogste' waarde is 255.255.255.255. Er zijn op basis van deze opbouw dus maximaal 256 x 256 x 256 x 256 = 4,294,967,296 IPv4-adressen.

De opbouw van een IPv6-adres is anders dan een IPv4 adres, deze bestaat namelijk uit 8 reeksen van 4 karakters (in plaats van getallen). Door deze opbouw zijn er een waanzig grote hoeveelheid IPv6-adressen beschikbaar, namelijk 340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456. Dit zijn er naar verwachting meer dan we als mensheid ooit nodig hebben.

IP-adres bij hostingsdiensten

Wanneer je gebruik maakt van een hostingdienst, bijvoorbeeld om een website te hosten, krijg je een IP-adres toegewezen. Dit is meestal het IP-adres van de specifieke server waarop de dienst wordt gehost, maar kan bijvoorbeeld ook het IP-adres van een firewall of loadbalancer zijn (een dienst waarmee verkeer over meerdere achterliggende servers verspreid wordt) die voor de daadwerkelijke webserver opereert.

Bij het bezoeken van een website of online dienst, zoekt je browser naar het IP-adres van de server waar de website of dienst op staat gehost. Eenmaal gevonden haalt de browser de website op van die server en toont de website in je webbrowser.

IP-adres bij thuis- en bedrijfsnetwerk

Wanneer je bent aangesloten op het publieke internet krijg je een openbaar IP-adres dat door de internetprovider wordt toegewezen en is gekoppeld aan je internetmodem.

Apparaten die zijn aangesloten op je thuisnetwerk maken gebruik van de internetverbinding van je modem. Ze delen hetzelfde publieke IP-adres dat door je modem wordt doorgegeven om een verbinding met het internet te kunnen maken. Bij bedrijven kan dit vergelijkbaar werken, maar het komt ook voor dat een bedrijf meerdere publieke IP-adressen heeft en gebruik maakt van meerdere lokale (privé) netwerken die niet via het publieke internet bereikbaar zijn.

Binnen je thuis- of bedrijfsnetwerken kunnen de apparaten die op een modem of router zijn aangesloten ook onderling met elkaar communiceren, met een door de router toegewezen privé IP-adres (dit ziet er bijvoorbeeld uit als 192.168.0.3). Op deze manier zijn apparaten onderling van elkaar te onderscheiden binnen hetzelfde netwerk met elk een uniek IP-adres, maar blijven ze verborgen voor de connectie met het internet.

Wat is mijn IP-adres?

Wil je weten wat je publieke IP-adres is waarmee je op het internet navigeert? Kijk dan op: https://www.transip.nl/ip-check/

Wil je weten wat het IP-adres is dat bij je website hoort, gebruik dan een 'DIG' tool zoals http://www.kloth.net/services/dig.php en zoek op de naam van je domein.

Kun je een IP-adres of internetverbinding verbergen?

Het is niet mogelijk om een IP-adres te verbergen; als het verborgen is kan het immers niet gebruikt worden. Wel kun je een apparaat voor het publieke internet verbergen door het bijvoorbeeld achter een firewall en/of in een privé netwerk te plaatsen (dit is in feite wat je modem doet in je thuis netwerk).

Welke informatie is er gekoppeld aan een IP-adres?

De (WHOIS) informatie die gekoppeld is aan een IP-adres geeft eigenlijk informatie weer over het bedrijf dat eigenaar is van het IP-adres. Hieronder vallen de volgende informatiegegevens: