Wat is een IP-adres?

De IP in IP-adres staat voor Internet Protocol. Het is een techniek die gebruikt wordt om computers in een netwerk met elkaar te laten communiceren. De meest gebruikte toepassing is het internet.

Hoe werken IP-adressen?
In een IP netwerk krijgt elke computer een unieke code toegewezen (vergelijk het met een telefoonnummer). Deze code, bestaande uit vier getallenreeksen en gescheiden door een punt, wordt het IP-adres genoemd. Meestal is een IP-adres gekoppeld aan een bedrijf. Op die manier is gemakkelijk te achterhalen waar acties onder een bepaald IP-adres vandaan komen. Bij particulieren is het IP-adres waarmee je online gaat het IP-adres van je internetprovider.

IPv4 en IPv6
Er zijn twee soorten IP-adressen, IPv4 adressen en IPv6 adressen. IPv6 adressen zijn feitelijk de opvolgers van IPv4 adressen en zorgen ervoor dat er weer volop vrije IP-adressen zijn om te gebruiken. Dit in tegenstelling tot de voorraad IPv4 adressen die op aan het raken was. De opbouw van een IPv6 adres is anders dan een IPv4 adres, deze bestaat namelijk uit 8 reeksen van 4 karakters. Uiteraard krijg je bij een VPS de beschikking over een IPv6 range.

IP-adressen toevoegen aan je VPS
Bij een VPS van TransIP wordt standaard één IP-adres meegeleverd. Als je meer IP-adressen nodig hebt, kan je tijdens het bestellen van de dienst het aantal IP-adressen vooraf kiezen, tot een maximum van tien. Achteraf kan je ook via je controlepaneel extra IP-adressen bijbestellen voor je VPS door onderstaande stappen te doorlopen.

Stap 1

Log in op je controlepaneel, ga naar het tabblad 'BladeVPS' en klik links op de naam van je VPS.

Stap 2

Klik op 'Beheren' bovenaan rechts, gevolg door 'Add-ons bestellen'.

vps beheren - addon bestellen

Stap 3

Pas het aantal IP-adressen aan naar wens en klik op 'Verder'.

vps addons

Stap 4

Klik op 'Bestelling afrekenen' om het bestelproces af te ronden.

vps ip addon bestellen