Winkelwagen

  Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

  SSH op webhostingpakketten

  SSH staat voor Secure Shell en is een netwerkprotocol dat een veilige manier biedt om te verbinden met een computer of server op afstand. Door te verbinden via SSH heb je de mogelijkheid om aanpassingen te maken aan je webhostingpaket via de command-line.

  Command-line is een interface in een besturingssysteem of programma, waarmee je met specifieke commando's opdrachten geeft. Hiermee kun je bijvoorbeeld een (configuratie)bestand op je webhostingpakket aanpassen, of opdrachten uitvoeren.

  In dit artikel zullen we uitleggen hoe je verbinding maakt via SSH, en hoe je een SSH-key kunt genereren en toevoegen voor je webhostingpakket.


  Verbinden via SSH

  Ga binnen je controlepaneel via het linkermenu naar 'Webhosting'. Klik vervolgens onder 'Producten' op je domeinnaam.


  Klik nadat je op het juiste webhostingpakket bent beland bovenaan op 'Website' gevolgd door 'SFTP/SSH'. De gegevens voor SFTP en SSH zijn hetzelfde.

  Zoek je ssh gegevens op in het controlepaneel

  Om verbinden gemakkelijk te maken kun je voor zowel Windows (PuTTY) als Mac/Linux de juiste verbindingsreeks terugvinden in het overzicht. Deze bestaat uit je SFTP/SSH Gebruikersnaam en Host.


  SSH in Windows

  Voor het gebruik van SSH in Windows raden wij PuTTY aan. Je kunt PuTTY hier downloaden. Wanneer je PuTTY opent zie je het onderstaande scherm.

  het scherm wanneer je putty opent

  Vul de volgende velden in:

  • Host Name: Vul hier hetgeen in dat in je controlepaneel onder 'Windows (PuTTY) verbindingsreeks' staat.
  • PortHet poort nummer is 22.
  • Saved Sessions: Geef in dit veld een naam op voor je webhostingpakket.
  • Save: Klik op 'Save' om de instellingen op te slaan. In de toekomst kun je dan direct onder 'Saved Sessions' de naam van je webhostingpakket selecteren en met 'Load' > 'Open' direct verbinden met je webhostingpakket.
  • Open: Hiermee start je de SSH-verbinding met je webhostingpakket.

  Nadat er verbinding is gemaakt, wordt er eerst gevraagd in te loggen. Je wachtwoord is tijdens het typen verborgen (maar werkt wel). Je geeft dus je SFTP/SSH wachtwoord op, ondanks dat je die niet ziet, en drukt vervolgens op 'enter'.


  SSH in MacOS / Linux

  MacOS & Linux hebben een SSH-programma in het OS zelf: Je kunt van SSH gebruik maken via de terminal. Je vindt de terminal in 'finder' > 'applicaties' > 'utilities' (hulpprogramma's), of onderaan in je dock. Vervolgens verbind je met je webhostingpakket met het volgende commando:

  ssh <gebruikersnaam>@<host>

  Vervang bovenstaande voorbeeld met hetgeen dat in je controlepaneel onder 'Mac / Linux-verbindingsopdracht' staat.


  Een SSH-Key genereren en toevoegen

  Je hebt met het webhostingpakket de optie om een beveiligde verbinding op te zetten met een SSH-key. Deze bestaat uit een public en een private key. De private key bewaar je op je eigen computer en is dus geheim. De public key voeg je toe aan je webhostingpakket en verifieert wat er in de private key staat en maakt zo een beveiligde verbinding.

  Je kunt een SSH-key genereren door middel van de stappen in dit Knowledge Base artikel: 'Hoe genereer en gebruik ik SSH-keys?' De stappen zijn voor een webhostingpakket vrijwel identiek. Zorg er enkel voor dat je bij stap 3 de public-key (van het type ED25519 of RSA) niet lokaal opslaat, maar kopieert en vervolgens plakt in je controlepaneel.

  Zodra je een private en public key hebt aangemaakt kun je de public key toevoegen aan je webhostingpakket door in het SSH/SFTP overzicht in het controlepaneel op '+ Key toevoegen' te klikken. Plak de public key in het tekstveld en klik op 'Toevoegen'.

  voeg de public-key toe in het tekstveld


  SSH commando's

  Enkele commando's die handig zijn om te gebruiken op onze webhostingpakketten vind je hieronder:
   
  Navigeren
   
  ls: Dit laat de inhoud zien van de huidige directory. Op deze manier kun je gemakkelijk naar de juiste mappen navigeren.
  ls
  cd: Open een directory. Door bijvoorbeeld cd www in te voeren open je de www map. Met cd .. ga je een map terug.
  cd www
  cd ..
  cat: Open een bestand zonder deze aan te passen. Met cat error.log kun je bijvoorbeeld je error log uitlezen wanneer je in de /logs/ map zit.
  cat error.log
  vi: Open een bestand om deze aan te kunnen passen. Met vi .htaccess kun je bijvoorbeeld een .htaccess bestand aanpassen. Met i en Esc kan je tussen Insert en Command mode wisselen.
  In Insert mode kun je het bestand aanpassen, in Command mode kun je commando's gebruiken om je wijzigingen op te slaan of om af te sluiten. Gebruik in command mode :wq om op te slaan of :q! om af te sluiten zonder op te slaan.
  vi .htaccess
   
  WordPress commando's
   
  wp core version: Controleer welke WordPress versie geïnstalleerd staat. Dit commando moet uiteraard worden uitgevoerd in de map waar WordPress geïnstalleerd staat. Standaard is dit de www map.
  cd www 
  wp core version
  wp core update: Dit zal WordPress updaten naar de nieuwste versie.
  wp core update
  wp core update --version=6.2 --force: Update naar een gewenste WordPress versie. Vervang 6.2 met de gewenste versie.
  wp core update --version=6.2 --force
  wp plugin list: Open een lijst met huidige plugins. Vervang plugin met theme om hetzelfde te doen voor thema's.
  wp plugin list
  wp theme list
  wp plugin update --all: Update al je plugins. Vervang plugin met theme om hetzelfde te doen voor thema's.
  wp plugin update --all
  wp theme update --all
  wp plugin update <naam van plugin>: Update een specifieke plugin. Vervang plugin met theme om hetzelfde te doen voor thema's.
  wp plugin update wordfence
  wp theme update twentytwentytwo
  wp plugin deactivate/activate: Deactiveer of activeer hiermee plugins. Specificeer of je alle of een bepaalde plugin wil activeren/deactiveren door --all of de naam van de plugin achter het commando te zetten. Hetzelfde geldt voor thema's.
  wp plugin deactivate akismet
  wp plugin activate akismet
  wp theme deactivate twentysixteen
  wp theme activate twentytwentytwo
  wp plugin delete/install: Deactiveer of activeer hiermee plugins. Specificeer welke plugin je wil verwijderen of installeren door de naam van de plugin achter het commando te zetten. Hetzelfde geldt voor thema's.
  wp plugin install wordfence
  wp plugin delete
  wp theme install twentytwentythree
  wp theme delete twentytwentyone

  In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je verbinding kunt maken met je webhostingpakket via SSH.
   
  Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met onze supportafdeling. Je bereikt hen via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.

  Kom je er niet uit?

  Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

  Neem contact op