Winkelwagen

  Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

  CentOS Stream 8 installeren

  In deze handleiding lichten wij de installatie van CentOS Stream 8 toe. Wil je weten hoe je je VPS herinstalleert? Neem dan een kijkje in ons artikel 'Een OS (her)installeren op je VPS'.

  In deze handleiding gaan wij uit van een handmatige installatie van CentOS Stream 8. Wanneer je het Fast Installs installatieproces gebruikt, wordt een minimal install geleverd en ontvang je, indien van toepassing, je inloggegevens per e-mail.

  Stap 1

  Na de bestelling / herinstallatie van je VPS met CentOS Stream 8 word je in de VPS-console gegroet door het taalselectie-menu.

  centos stream 8 installation language selection

  Wij raden aan voor Engels te kiezen: Er is meer documentatie in het Engels dan in welke andere taal dan ook voor CentOS Stream 8, wat het oplossen van problemen / volgen van andere handleidingen veel makkelijker maakt.


   

  Stap 2

  Je krijgt nu het scherm 'Installation summary' te zien. Het kan een momentje duren voor alle opties beschikbaar zijn. Pas eerst naar wens de localization aan (of ga gelijk naar stap 3 als je deze niet wil wijzigen.

  centos stream 8 installation summary

  Je vindt onder 'Localization' drie opties:

  • Time & Date: Pas je tijdszone aan indien deze niet correct staat. Wanneer je deze optie aan klikt krijg je een  wereldkaart te zien, waar je je (globale) positie kunt aangeven en de datum & tijd automatisch mee wordt ingesteld.
   centos stream 8 installation date and time
    
  • Keyboard: Pas de taal aan van je toetsenbord door op het plusje te klikken en de gewenste layout toe te voegen. Je kunt dit altijd na afloop doen vanuit command-line en wij raden aan tijdens de installatie dit niet te wijzigen (tenzij je bijvoorbeeld een azerty-toetsenbord gebruikt).
   centos stream 8 installation keyboard layout
   In Nederland is de standaard gebruikte layout English (US) en niet Dutch, Flemish (Dutch)
    
  • Language Support: Kies de talen waarin je je installatie kunt weergeven. Wij raden opnieuw Engels aan omdat de CentOS-community ook voornamelijk Engels gebruikt.
   centos stream 8 installation language selection

  Stap 3

  Onder 'Software' vind je twee opties: 'Installation Source' en 'Software Selection'. De Installation Source geeft aan dat je onze mirror gebruikt om CentOS Stream 8 te installeren en hoef je niet aan te passen.

  Klik op 'Software Selection' om te selecteren welke software je wil selecteren. Wij raden een 'Minimal Install' aan: hiermee installeer je enkel de essentiëlen en voorkom je dat er software wordt meegeïnstalleerd die je nooit gebruikt. Het is in Linux eenvoudig om vanuit command-line later specifiek de software toe te voegen die je wil gebruiken.

  centos stream 8 installation software selection

  • In onze handleidingen verwijzen wij vaak naar de text-editor nano. Deze wordt niet standaard mee geïnstalleerd en kun je na de installatie los installeren met dnf -y install nano).
  • CentOS Stream 8 komt bij een minimal install met SSH. Je hoeft dit dus niet los te installeren.
  • Wij raden het gebruik van een GUI af. Voor de doeleinden waarvoor Linux VPS'en doorgaans gebruikt worden (e.g. website, database, applicatie, en/of e-mail hosting) is een GUI binnen Linux niet nodig.

   

  Stap 4

  Klik vervolgens op 'Installation Destination' en selecteer je SSD onder 'Local Standard Disks' en 'Automatically configure partitioning'. Dit is de aanbevolen methode voor nieuwe installaties, of herinstallaties waarbij eerdere data overschreven mag worden.

  centos stream 8 installation destination


   

  Stap 5

  Klik vervolgens op 'Network & Host name'. De hostname die standaard staat ingesteld is een placeholder. Pas deze aan (gebruik bijvoorbeeld de syntax server.jedomein.nl) en vergeet niet in de DNS-instellingen van je domein een DNS-record aan te maken voor de hostname.

  centos stream 8 installation network & hostname


   

  Stap 6

  Klik onder 'User Settings' op 'Root Password' om een wachtwoord in te stellen voor de root-gebruiker en deze in te schakelen. Wil je geen root-gebruiker inschakelen? Ga dan naar stap 7.

  centos stream 8 installation root password


   

  Stap 7

  Klik vervolgens op 'User Creation' en maak in ieder geval één gebruiker aan. Optioneel kun je deze gebruiker administrator maken zodat je met deze gebruiker via sudo, sudo su of su - root-privileges kunt gebruiken.

  centos stream 8 installation create user


   

  Stap 8

  Klik in het scherm 'Installation Summary' op 'Begin Installation'. Het is niet noodzakelijk een security policy te configureren tenzij je organisatie dit vereist. Dit heeft verder geen negatieve impact op de beveiliging van je VPS.

  Je krijgt de voortgang van de installatie te zien (dit zal een paar minuten duren).

  centos stream 8 installation configuration


   

  Stap 9

  Klik na het afronden van de installatie op 'Reboot System'.

  centos stream 8 installation finished


   

  Na de installatie van de updates is je VPS klaar met installeren. Je krijgt nu het inlogscherm van je VPS te zien en kunt direct van start met de verdere configuratie!

  CentOS Stream 8
  Kernel 4.18.0.373.e18.x86-64 on an x86_64
  
  server login:

  Kom je er niet uit?

  Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

  Neem contact op