Winkelwagen

  Sorry, we konden geen resultaten vinden voor jouw zoekopdracht.

  Een AAAA-record instellen

  In dit artikel leggen we uit hoe je een AAAA-record instelt binnen de DNS instellingen van je domeinnaam.

  Het AAAA-record is vrijwel gelijk aan een A-record. Met dit type record koppel je ook (sub)domein door middel van een IP-adres aan een server (denk hierbij aan een webserver of een mailserver).

  Bij AAAA-records kun je alleen IPv6-adressen invullen. IPv4-adressen kun je met A-records instellen.


  Waar voeg ik een AAAA-record toe?

  DNS-records voeg je eenvoudig en kosteloos toe via je controlepaneel. Klik in het linkermenu op 'Domein' en klik vervolgens in de linkerkolom op het domein waar je het AAAA-record voor wilt instellen (niet aanvinken).

  Scrol nu naar 'Geavanceerd Domeinbeheer', gevolgd door 'DNS'. Zie je dit nog niet terug, zet dan eerst de schakelaar om achter 'TransIP instellingen'. Je ziet daarna een overzicht terug van jouw DNS-records, die je vervolgens naar wens kan aanpassen.

  aaaa record


  Hoe stel ik een AAAA-record in?

  In het bovenstaande voorbeeld zie je een AAAA-record terug voor het domein site-voorbeeld.nl. Dit record is ingesteld voor het hoofddomein (zonder www ervoor) en wijst naar het IPv6-adres 2a01:7c8:3:1337::27.

  Dit is het IPv6-adres van onze 'Gereserveerd'-pagina. Als we nu site-voorbeeld.nl invoeren in de adresbalk, zullen we uitkomen op de TransIP 'Gereserveerd'-pagina.


  Naam

  Een A-record stel je in door met de naam te beginnen. Hier geef je op voor welk deel van het domein het DNS-record moet werken. Een A-record kun je instellen voor zowel je hoofddomein (het root domein) als een subdomein.

  • Wil je een AAAA-record voor het root domein instellen, dan vul je een @ in het 'Naam'-veld in.
  • Wil je een AAAA-record voor een subdomein instellen, dan vul je alleen het subdomein in het 'Naam'-veld in.
   • Onze DNS-software voegt dan het root domein automatisch op de achtergrond aan het subdomein toe.

  TTL

  De 'TTL' van een DNS-record bepaalt hoe lang het record in de cache mag blijven staan. Wij raden aan om de TTL laag te houden, bijvoorbeeld op 5 minuten.


  Type

  Omdat je een AAAA-record wilt instellen, kies je onder 'Type' voor 'AAAA'.


  Waarde

  Als 'Waarde' van een AAAA-record vul je altijd het IP-adres in van de server waar je je (sub)domein naartoe wilt laten wijzen.

  Zodra je jouw AAAA-record hebt toegevoegd, klik je op 'Opslaan'.


  • Om je hoofddomein met www ervoor bereikbaar te maken, voeg je een DNS-record toe met de naam 'www'. Vervolgens kies je CNAME als type en een '@' als waarde. 
   • Op die manier wijst het DNS-record voor het subdomein 'www' altijd naar hetzelfde record als het A- en/of AAAA-record voor je hoofddomein.
  Het www record wijst naar het hoofddomein
  • Hou er rekening mee dat het tot maximaal 24 uur kan duren voordat wijzigingen van DNS-instellingen wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit is in verband met de wijze waarop externe systemen dit verwerken. Hierop hebben wij helaas geen invloed. Overigens zie je de wijzigingen wel al ruim binnen 24 uur.

  Dit artikel heeft het instellen van een AAAA-record behandeld. Voor een algemene uitleg over DNS-records en het invoeren hiervan check je het artikel 'Wat zijn DNS en nameservers?'.

  Wil je weten hoe je onder andere de AAAA-records van jouw webhostingpakket instelt, gebruik dan het artikel 'De DNS instellingen van mijn webhostingpakket'.
   

  Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze supportafdeling. Zij zijn te benaderen via de knop ´Neem contact op´ aan de onderzijde van deze pagina en via de knop ´Contact´ in je controlepaneel.

  Kom je er niet uit?

  Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

  Neem contact op