Composer installeren in Linux

Composer is een tool voor dependency management in PHP. Je kunt met Composer eenvoudig aangeven welke libraries je project nodig heeft (de dependencies) en Composer beheert deze vervolgens voor je.

In deze handleiding laten wij zien hoe je Composer installeert op een server met Ubuntu, Debian of CentOS.

Vereisten

Voor Composer is PHP 5.3.2. of nieuwer nodig. Wij raden om veiligheidsredenen aan de nieuwste versie van PHP te gebruiken (7.4 op moment van schrijven). Voor de installatie van PHP kun je gebruik maken van onze handleidingen voor de installatie van Apache met PHP-ondersteuning (je bent vrij het deel over de installatie van Apache over te slaan en enkel PHP te installeren).

Composer heeft naast de basics van PHP ook php-cli php-zip wget en unzip nodig. Vaak zijn deze packages al geïnstalleerd als je op je server al met PHP aan de slag bent gegaan. Zo niet, dan installeer je deze als volgt:

CentOS:

sudo yum -y install php-cli php-zip wget unzip

Ubuntu / Debian:

sudo apt -y install php-cli php-zip wget unzip

Composer installeren

Stap 1

Verbind met je VPS via command-line of de VPS-console.

Stap 2

Download de composer-installer met het commando:

sudo php -r "copy('https://getcomposer.org/installer', 'composer-setup.php');"

Stap 3

Controleer de integriteit van het script met de commando's:

HASH="$(wget -q -O - https://composer.github.io/installer.sig)"
    sudo php -r "if (hash_file('SHA384', 'composer-setup.php') === '$HASH') { echo 'Installer verified'; } else { echo 'Installer corrupt'; unlink('composer-setup.php'); } echo PHP_EOL;"

Je krijgt de volgende output als alles goed is gegaan, zo niet, download dan opnieuw het installatie script:

Installer verified

Stap 4

Installeer tot slot Composer in de /usr/local/bin directory (zodat het voor alle gebruikers beschikbaar is) met het commando:

sudo php composer-setup.php --install-dir=/usr/local/bin --filename=composer

Verwijder na de installatie de installer met het commando:

sudo rm composer-setup.php

Mocht je aan de hand van deze handleiding nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' onderaan deze pagina.