cPanel Tutorial Series 4: Domeinen en subdomeinen koppelen

Dit is het vierde deel van onze cPanel Tutorial Series. Ben je een nieuwe VPS aan het inrichten, dan raden wij aan om bij deel 1 te beginnen.

Je (sub)domein(en) aan je VPS met cPanel koppelen

Voor je gebruik kan maken van een (sub)domein binnen cPanel moet je domein gekoppeld worden aan je VPS. Je koppelt je (sub)domeinen door je DNS-instellingen van je domein naar je VPS te laten verwijzen en in cPanel je domein toe te voegen.

In het eerste deel van deze tutorial series onder het kopje 'voor het eerst inloggen in cPanel', heb je allicht bij stap 7 al een domein toegevoegd. Wil je voor het daarbij opgegeven domein een website en / of e-mail koppelen, volg dan de stappen onder 'DNS' hieronder en ga daarna verder met deel 5 van de cPanel tutorial series.

In dit deel behandelen wij de volgende onderwerpen:

• De DNS van je domein instellen
    • Een domein in WHM aan je VPS toevoegen
    • Een Domein in cPanel aan een bestaande gebruiker toevoegen (addon domain)
    • Een subdomein toevoegen
    • Meerdere domeinen aan één website koppelen

Voeg je een domein, addon domain, of subdomein toe aan cPanel & WHM dan wordt automatisch het best beschikbare SSL-certificaat gebruikt om het te beveiligen. Is er geen certificaat beschikbaar, dan wordt een self-signed certificaat gegenereerd (door AutoSSL als je deze tutorials volgt).

Meer informatie hierover vind je in ons artikel 'Ik wil een SSL-certificaat in cPanel installeren' en komen wij ook kort op terug in het volgende deel van onze cPanel tutorial series.

Extra domeinen en aliassen ondersteunen

cPanel/WHM gebruikt 'addon domains' en 'parked domains' om respectievelijk meerdere domeinen aan één cPanel-account te koppelen en om domein aliassen te gebruiken. Deze optie staat standaard uit maar zet je eenvoudig aan in twee stappen:

Stap 1

Zoek in WHM op 'Packages' en klik op 'Edit Package'. Selecteer vervolgens 'default' en klik op 'Edit'.

whm edit package

Stap 2

Pas de optie 'Max Parket Domains' en 'Max Addon Domains' aan naar 'Unlimited'. Scroll vervolgens naar onderen en klik op 'Save Changes'.

whm edit package parked addon domains

DNS van je domein instellen

Host je op je VPS een website voor je domein, dan is die niet automatisch bereikbaar. Hiervoor moeten je DNS records van je domein naar je VPS verwijzen. Hieronder volgt een voorbeeld hoe de DNS records voor je domein er uit kunnen zien.

Voorbeeld DNS instellingen

Het duurt maximaal 24 uur (vaak korter) voordat DNS wijzigingen wereldwijd verwerkt en zichtbaar zijn. Dit is iets waar wij helaas geen invloed op hebben.

Let wel: De ins en outs van DNS vallen buiten de scope van deze handleiding. Voor meer informatie over DNS, zie dit artikel.

Een domein in WHM aan je VPS toevoegen

WHM bied je twee opties om een domein toe te voegen aan je VPS:

• Een geheel nieuw cPanel account aanmaken om een nieuw domein te beheren
    • Een domein toevoegen aan je VPS. CPanel noemt dit een 'addon domain'.

In onderstaande stappen laten wij zien hoe je een domein aan een nieuw account toevoegt (als addon domain).

Tijdens dit proces maak je om veiligheidsredenen altijd een nieuwe FTP-gebruiker aan voor het FTPs-beheer van het domein. Wij raden om veiligheidsredenen aan deze nieuwe gebruiker geen SSH root toegang te geven.

Stap 1

Log in op WHM, of klik op de naam WHM als je al ingelogt bent. Klik vervolgens op 'Account Functions'.

whm account functions

Stap 2

Klik op 'Create a New Account'.

whm create a new account

Stap 3

Hetzelfde overzicht verschijnt als in stap 7 van het onderdeel 'voor het eerst inloggen in cPanel & WHM' in het eerste deel van onze cPanel tutorial series. Vul de velden in zoals in het voorbeeld hieronder (maar dan met de gegevens voor je nieuwe domein) en klik op 'Create'.

whm create accont

Voor het beheren van het domein log je in cPanel in met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je zojuist hebt aangemaakt.

Een Domein in cPanel aan een bestaande gebruiker toevoegen (addon domain)

Wil je een domein in cPanel aan een bestaande gebruiker toevoegen, dan gebruik je de 'Addon Domain'-functie. Standaard kan een gebruiker onbeperkte Addon Domains aanmaken. Stel je liever een limiet in, dan doe je dat vanuit 'WHM' > 'Account Functions' > 'Modify an Account'.

Stap 1

Log in op cPanel met het account waarin je het domein wil toevoegen en klik onder 'Domains' op 'Addon Domains'.

cpanel addon domains button

Stap 2

Vul de velden in zoals in het voorbeeld hieronder (maar dan met je eigen gegevens) en klik op 'Add Domain' om je domein toe te voegen.

cpanel create addon domain

Je extra domein is nu aan je bestaande cPanel account toegevoegd.

• cPanel maakt automatisch voor je Addon domain een subdomein map aan in de public_html folder van het domein dat met je cPanel account geassocieerd wordt. Dit heeft geen invloed op de werking van je extra domein en komen wij in het volgende deel van de cPanel tutorial series op terug.

• Vroeger kon voor ieder Addon Domain een FTP-gebruiker worden aangemaakt. Dit is geschrapt met de introductie van cPanel's licentie systeem waarbij licenties worden afgenomen op basis van het aantal cPanel-accounts op een server.

Een subdomein in cPanel toevoegen

In de vorige onderdelen hebben wij uitgelegd hoe je een extra domein toevoegt in cPanel. Hieronder laten wij zien hoe je een subdomein toevoegt in cPanel.

Stap 1

Log in op cPanel en klik onder 'Domains' op 'Subdomains'.

cPanel subdomains button

Stap 2

Geef onder 'Create a Subdomain' de naam van je subdomein op en selecteer onder 'Domain' het domein waarvoor je een subdomein wil toevoegen. Klik vervolgens op 'Create' om je subdomein toe te voegen.

cPanel create subdomain

Let op: Ongeacht of je het subdomein voor het hoofddomein of een addon domein toevoegt, wordt voor FTP in de public_html map een map aangemaakt met de naam voor je subdomein.

Dit is lastig wanneer je bijvoorbeeld het subdomein example.cpaneltest.com en example.seconddomain.com hebt dan gebruiken beide dezelfde FTP-folder. Wij raden dan ook aan om onder 'Document Root' de map aan te passen naar public_html/seconddomain.com/example, zie het screenshot hieronder voor een voorbeeld van het eindresultaat.

cPanel modify subdomain

Meerdere domeinen aan één website koppelen

Je wilt misschien meer dan één domein dezelfde website laten tonen. Hiervoor biedt cPanel twee verschillende opties:

• Een 'Parked Domain / Domain Alias ': Bij deze methode verandert de naam van je domein niet wanneer je de site bezoekt. Stel dat je het domein voorbeeld.net op deze manier aan voorbeeld.com koppelt. Een bezoeker van voorbeeld.net wordt dan doorgestuurd naar voorbeeld.com maar blijft het adres voorbeeld.net zien in zijn browser.

• Een '(301/302) Redirect': Bij deze methode verandert de naam van je domein wel wanneer je de site bezoekt. Stel dat je het domein voorbeeld.net op deze manier aan voorbeeld.com koppelt. Een bezoeker van voorbeeld.net wordt dan doorgestuurd naar voorbeeld.com en ziet voorbeeld.com als adres in zijn browser.

Parked Domain

Een Alias / Parked Domain is in essentie hetzelfde, maar stel je beide verschillend in. In onderstaande stappen laten wij zien hoe je hiervoor de Alias functie in cPanel gebruikt aangezien die zeer snel en eenvoudig toe te voegen is.

Stap 1

Log in op cPanel en klik op 'Aliases' onder 'Domains'.

cpanel domain aliases

Stap 2

Geef je domeinnaam op onder 'Domain' en klik op 'Add Domain'.

cpanel add domain alias

Stap 3

Je krijgt een bevestiging te zien dat je domein succesvol als alias is toegevoegd. Klik op 'Go Back' om terug te keren naar de vorige pagina.

cpanel alias added

Je domeinalias is nog niet geconfigureert om daadwerkelijk door te sturen. Klik op 'Manage Redirection' om dit in te stellen.

cpanel alias manage redirection

Stap 4

Geef het domein op waar je naar wil doorsturen en klik op 'Save'. Je alias domein stuurt nu door naar je domein.

cpanel configure alias

Redirect

Stap 1

Log in op cPanel en klik op 'Redirects' onder 'Domains'.

cpanel redirects

Stap 2

Vul vervolgens de configuratie van je redirect in naar eigen voorkeur en klik op 'Add'. Je hebt voor het instellen de volgende opties:

• Type: Gebruik een 301 of 302 redirect. De verschillende worden uitgelegd in ons artikel over het doorsturen van websites (bij onze webhsotingspakketten).
    • Https://(www.)?: Geef hier het domein op dat je wil doorsturen.
    • / : Geef in dit veld de eventuele subdirectory op waar je naar door wil sturen.
    • Redirects to: Geef hier de het domein op waarnaar je wil doorsturen.
    • www. redirection: Stel in of je bijvoorbeeld jedomein.com en www.jedomein.com wil doorsturen, of enkel een van beide.
    • Wild Card Redirect: Met deze optie stuur je ook al je subdomeinen door voor dit domein.

cpanel add redirect

Nu je je domein aan je VPS hebt gekoppeld kun je aan de slag met je website en / of mail inrichten. Ga door naar deel 5 voor het uploaden van je website, database en gebruik van SSL, of ga door naar deel 6 als je alleen je e-mail wil inrichten.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.