cPanel Tutorial Series 3: Je VPS updaten

Dit is het derde deel van onze cPanel Tutorial Series. Ben je een nieuwe VPS met cPanel aan het inrichten, dan raden wij aan om bij deel 1 te beginnen.

Onze voorgeïnstalleerde versie van cPanel komt met CentOS 7 als onderliggend besturingssysteem. CentOS 7 gebruikt standaard vaak oudere versies van software (wel met recente security-updates), omdat het stabiliteit verkiest boven nieuwe features.

Niet alle software op je VPS is om die reden up-to-date. Zo komt de laatste versie van onze cPanel-VPS'en (68.0.23) op moment van schrijven met PHP 5.6.35 en MySQL 5.6.38. In dit deel laten wij zien hoe je de default versies update en aanpast op je gehele VPS. In deel 5 laten wij zien hoe je dit op domein niveau doet.

Met name CMS systemen zoals WordPress vereisen vaak nieuwere versies van PHP en MySQL om te functioneren. Het is dan ook raadzaam om je VPS te updaten.

Updates van software die gebruikt wordt door cPanel & WHM (bijvoorbeeld PHP en MySQL, maar bijvoorbeeld niet Fail2Ban) kun je het beste vanuit cPanel uitvoeren voor optimale compatibiliteit. Installeer je versies vanuit commandline, dan vergroot je de kans dat er een probleem ontstaat doordat je geïnstalleerde versie mogelijk niet werkt in combinatie met cPanel & WHM.

Iin dit behandelen wij de volgende onderwerpen:

• cPanel & WHM updaten.
  • CentOS 7 updaten.
  • Extra PHP versies toevoegen in WHM.
  • Default PHP versie aanpassen en PHP-FPM inschakelen in WHM.
  • De PHP-versie aanpassen per domein.
  • PHP.ini aanpassen in WHM.
  • De SQL-databaseversie updaten & aanpassen in WHM.

cPanel & WHM upgraden

cPanel controleert dagelijks automatisch op software updates en past ze toe op je VPS. De versie van cPanel & WHM zelf upgrade je eenvoudig vanuit WHM in twee stappen.

Stap 1

Log in op WHM en klik bovenaan rechts op het versienummer van cPanel & WHM.

whm version number

Stap 2

Klik vervolgens op 'Click to Upgrade' om cPanel & WHM te updaten.

whm upgrade to latest version

Reboot tot slot je VPS om de wijzigingen te verwerken.

cPanel, WHM en CentOS 7 updaten

Er zijn twee opties om cPanel, WHM en CentOS 7 tegelijkertijd te updaten: met behulp van EasyApache 4, of vanuit de commandline van je VPS met het commando hieronder. Deze stappen heb je al doorlopen als je deze tutorial series volgt bij het installeren van Fail2Ban en / of ClamAV.

Updaten vanuit commandline

Onze voorkeur gaat uit naar commandline, zeker als je al via SSH verbonden bent want je hebt enkel één commando nodig. Verbindt via SSH of de VPS console in je controlepaneel met je VPS en gebruik het commando:

sudo yum update

Updaten vanuit WHM

Stap 1

Log in op WHM (poort 2087) en zoek in het zoekveld bovenaan links op 'easy'. Klik in de zoekresultaten onder 'Software' op 'EasyApache 4'. Je krijgt een overzicht te zien zoals in het voorbeeld hieronder.

WHM EasyApache 4

Stap 2

Klik op 'Run system update' > 'Update'.

whm system update

Stap 3

WHM vraagt vervolgens om toestemming om de updates uit te voeren. Klik op 'Yes, run system update'.

WHM confirm system update

Niet iedere wijziging op je VPS wordt onmiddelijk doorgevoerd, maar worden pas verwerkt na een herstart. Wij raden daarom aan na een software update altijd je VPS te herstarten.

Extra PHP-versies toevoegen in WHM

cPanel maakt gebruik van EasyApache 4 voor het beheer van Apache en PHP en komt op moment van schrijven met Apache 2.4, PHP 5.5, PHP 5.6 en PHP 7.0 ingeschakeld.

Wil je bijvoorbeeld PHP 5.4 of 7.2 kunnen gebruiken in cPanel, dan moet je deze eerst beschikbaar maken in WHM.

Stap 1

Log in op WHM (poort 2087) en zoek in het zoekveld bovenaan links op 'easy'. Klik in de zoekresultaten onder 'Software' op 'EasyApache 4'. Je krijgt een overzicht te zien zoals in het voorbeeld hieronder.

WHM EasyApache 4

Stap 2

Klik op 'Customize' achter 'Currently Installed Packages'.

WHM EasyApache4 currently installed packages

Stap 3

Het menu van EasyApache 4 verschijnt en is standaard geopend op 'Apache MPM'.

Klik in het EasyApache 4 menu op 'PHP Versions'. Je krijgt een overzicht te zien van de PHP versies die beschikbaar zijn in je cPanel & WHM-installatie. Schakel naar wens PHP versies in of uit en klik op 'Review' in het EasyApache 4 menu.

WHM EasyApache 4 PHP versions

Desgewenst kun je hier ook voor je naar 'Review' gaat aanpassingen maken voor Apache MPM, Apache Modules, PHP Extensies, of Ruby via Passnger. Deze opties vallen echter buiten de scope van deze handleiding.

Stap 4

EasyAache toont je vervolgens een overzicht van de wijzigingen die doorgevoert gaan worden. Controleer het overzicht en klik onderaan op 'Provision'.

WHM EasyApache reviewWHM EasyApache review

Default PHP-versie aanpassen en PHP-FPM inschakelen in WHM

In cPanel en WHM wordt standaard gebruik gemaakt van PHP 5.6 en staat PHP-FPM uit. De performance (en veiligheid) van nieuwere PHP-versies is beter dan van oudere versies. Hetzelfde geld voor het gebruik van PHP-FPM ten opzichte van bijvoorbeeld mod_php.

In onderstaande stappen veranderen wij de default PHP-versie en schakelen PHP-FPM in WHM in voor alle accounts. Voeg je een domein toe in cPanel, dan zal die na deze stappen automatisch de ingestelde PHP-versie en PHP-FPM gebruiken. De PHP-versie kun je altijd later nog per domein handmatig aanpassen.

Stap 1

Log in op WHM (poort 2087) en zoek in het zoekveld links bovenaan op 'MultiPHP'. Klik op 'MultiPHP Manager'.

Heb je in de vorige paragraaf een nieuwe PHP-versie geïnstalleerd zoals PHP 7.2, dan kan het zijn dat je een melding te zien krijgt over PHP-FPM zoals in het screenshot hieronder. Klik in dat geval op 'Install', zo niet, ga dan door naar Stap 3.

whm php fpm upgrade warning

Stap 2

Je krijgt een overzicht te zien zoals in Stap 4 in het vorige onderdeel 'Extra PHP-versies toevoegen in WHM'. Scroll wederom naar onderen en klik op 'Provision'.

WHM opende voor deze installatie stappen een apart tabblad. Sluit deze af en keer terug naar de MultiPHP Manager.

Stap 3

Klik in MultiPHP Manager op 'Edit' direct achter ea-php56.

whm multiphp manager

Stap 4

Selecteer in het dropdown-menu de gewenste PHP-versie en klik op 'Apply'.

whm change system php version

Stap 5

Klik vervolgens op 'Turn On' achter 'System PHP-FPM Status' om PHP-FPM in te schakelen.

whm enable php-fpm

Let op: Heb je bovenstaande stappen doorlopen op een bestaande VPS in plaats van een nieuwe installatie? Klik dan op 'Convert All Accounts to PHP-FPM' om voor alle bestaande accounts PHP-FPM in te schakelen.

De PHP-versie aanpassen per domein

In het vorige onderdeel hebben wij de PHP-versie die je domeinen standaard gebruiken aangepast. Het is je allicht opgevallen (onderaan het screenshot) bij stap 3 in het vorige onderdeel dat je in WHM per domein de PHP-versie kunt aanpassen. Dit principe werkt praktisch hetzelfde in cPanel zelf en gebruikt ook de MultiPHP Manager:

Stap 1

Log in op cPanel, scroll naar onderen naar 'Software' op de hoofdpagina en klik op 'MultiPHP Manager'.

cPanel software

Stap 2

Vink het domein (of de domeinen) aan waarvoor je de PHP-versie wil aanpassen, selecteer achter 'PHP Version' de PHP-versie die je wil gebruiken en klik op 'Apply'.

cpanel set php version per domain

cPanel toont je een bevestiging en bij je domein is direct de PHP-versie onder 'PHP version' aangepast.

cpanel php version example

PHP.ini aanpassen in WHM en cPanel

Je kunt php.ini instellingen zoals de memory_limit en max_execution_time aanpassen in WHM en cPanel. Beide werken identiek met als enig verschil dat in WHM de aanpassing de standaardwaarden voor alle nog toe te voegen domeinen aanpast, en in cPanel je het enkel specifiek voor het betreffende domein aanpast.

WHM

Stap 1

Log in op WHM (voor het aanpassen van de php.ini server default), zoek in het zoekveld links bovenaan naar 'multiphp' en klik op 'MultiPHP INI Editor'. Ga vervolgens door naar Stap 2 onder cPanel.

whm multiphp ini editor

cPanel

Stap 1

Log in op cPanel (voor het aanpassen van php.ini voor een specifiek domein), scroll naar onderen naar 'Software' en klik op 'MultiPHP INI Editor'.

cpanel software

Stap 2

Je krijgt een overzicht zoals hieronder te zien. Pas de waardes naar wens aan en scroll daarna naar onderen en klik op 'Apply' om de wijzigingen te verwerken.

De SQL-databaseversie updaten & aanpassen in WHM

cPanel gebruikt standaard MySQL 5.6.38 als MySQL server. In deze handleiding zullen wij dit veranderen naar MariaDB 10.2. MariaDB 10.2 komt grotendeels overeen met MySQL 5.7 (zie deze pagina voor overeenkomsten en verschillen).

Stap 1

Log in op WHM en type in het zoekveld links bovenaan 'MySQL' en klik in de zoekresultaten onder 'Software' op 'MySQL/MariaDB Upgrade'.

Stap 2

Je krijgt onderstaand overzicht te zien. Selecteer de SQL versie die je wil gebruiken (wij raden MariaDB 10.1 of 10.2 aan) en klik onderaan links op 'Next'.

whm mysql mariadb upgrade

Stap 3

MariaDB 10.1 en 10.2 zijn een aardige stap vooruit in versie ten opzichte van MySQL 5.6. Je krijgt daarom enkele waarschuwingen te zien. Vink alle opties aan en klik op 'Continue'.

whm mysql mariadb upgrade step 2

Stap 4

Kies vervolgens of je een automatische of stap-voor-stap installatie wil uitvoeren. Wij kiezen voor deze handleiding voor de automatische (unattended) installatie. Deze optie update ook Ruby Gems (een package manager voor de Ruby programeertaal).

whm mysql mariadb upgrade step 3

De installatie zal enige tijd in beslag nemen (+- 15 minuten bij het schrijven van deze handleiding).

Je VPS is naast veilig ook helemaal up-to-date en klaar om domeinen aan te koppelen. Klik hier om verder te gaan naar Deel 4: Domeinen en subdomeinen koppelen.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.