Je domeinnaam altijd met of zonder www bereikbaar maken

Op je webhostingpakket kun je naar wens een website plaatsen. Afhankelijk van wat je bezoekers in de adresbalk van hun browser invoeren, zullen zij de website kunnen bereiken via zowel www.jouwdomein.extensie als jouwdomein.extensie.

We kunnen ons echter voorstellen dat je je domeinnaam altijd met www. of juist zonder www. bereikbaar wil maken. In dit artikel leggen we je stap voor stap hoe je hier voor zorgt.

Maak een .htaccess bestand aan

In het artikel 'Ik wil weten wat het .htaccess bestand is' lees je meer informatie over het .htaccess bestand en hoe je deze toevoegt. Lees dit artikel goed door alvorens je begint.

Maak nu een nieuw .htaccess bestand aan door een tekstbestand op je computer aan te maken. Dit kun je doen in bijvoorbeeld Kladblok of met Notepad++.

Je domeinnaam altijd met www. bereikbaar maken

Om altijd www. voor je domeinnaam te plaatsen, voeg je in het tekstbestand de volgende regels toe:

RewriteEngine On
    RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
    RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

Sla dit bestand vervolgens op als .htaccess.

Het is nu tijd om het bestand naar je website te uploaden. Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'SFTP bestandsbeheer'. Open nu de 'www'-map en klik op 'Uploaden'. Zoek nu het .htaccess bestand op die je eerder hebt aangemaakt en upload deze.

Hou er rekening mee dat het .htaccess-bestand mogelijk als .htaccess.txt is opgeslagen en ook zo is geüpload. Klik in dat geval op het bestand en klik rechts op 'Hernoemen'. Verander de bestandsnaam nu naar .htaccess en klik op 'Hernoemen'.

Zodra het .htaccess-bestand is geüpload, is deze direct actief en zal je domeinnaam altijd met www. ervoor worden getoond!

Delete
    Je domeinnaam altijd zonder www. bereikbaar maken

Om je domeinnaam zonder www. ervoor bereikbaar te maken, voeg je in het tekstbestand de volgende regels toe:

RewriteEngine On
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\. [NC]
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(?:www\.)?(.+)$ [NC]
    RewriteRule ^ https://%1%{REQUEST_URI} [L,NE,R=301]

Sla dit bestand vervolgens op als .htaccess.

Het is nu tijd om het bestand naar je website te uploaden. Ga binnen het controlepaneel naar het tabblad 'Domein & Hosting' en selecteer in de linkerkolom het betreffende domein (niet aanvinken).

Klik nu naast 'Jouw website' op het tandwiel, gevolgd door 'SFTP bestandsbeheer'. Open nu de 'www'-map en klik op 'Uploaden'. Zoek nu het .htaccess bestand op die je eerder hebt aangemaakt en upload deze.

Hou er rekening mee dat het .htaccess-bestand mogelijk als .htaccess.txt is opgeslagen en ook zo is geüpload. Klik in dat geval op het bestand en klik rechts op 'Hernoemen'. Verander de bestandsnaam nu naar .htaccess en klik op 'Hernoemen'.

Zodra het .htaccess-bestand is geüpload, is deze direct actief en zal je domeinnaam altijd zonder www. ervoor worden getoond!

Delete

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je, ongeacht de invoer van de URL, je domeinnaam altijd met of zonder www. in de adresbalk bereikbaar maakt.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.