Hulpartikel overzicht

Hulpartikel

De kosten van een WordPress website maken

Een website bouwen doe je vaak met het meest gebruikte CMS systeem dat er bestaat: WordPress. Dit is een gratis opensourcesysteem waarmee je jouw website kunt voorzien van een gebruikersinterface om je website volledig te kunnen managen. De vraag is waar je met een WordPress website kosten gaat maken om jouw website te runnen. Wat kost WordPress hierin, en welke kosten moet je altijd maken voor een WordPress website?

De prijs van een WordPress website

Voor het gebruiken van WordPress als systeem betaal je niets, maar er zijn bijkomende kosten wanneer je meer wilt maken van je WordPress website, naast de kosten voor het hosten van je website. Hierbij wordt de prijs van een WordPress website in totaal bepaald door de volgende kostenposten.

Soort kosten

maandelijks

jaarlijks

eenmalig

hosting kosten

10 euro

120 euro

 

domeinregistratie kosten

 

9 euro

 

premium WordPress template*

  

60 euro

premium WordPress plugins*

 

60 euro

 

*Aangezien je maar 1 WordPress thema gebruikt zijn die kosten gemakkelijk vast te stellen. De prijs bij premium plugins wordt bepaald door hoeveel plugins je gaat gebruiken en soort plan dat je afneemt. Elementor Pro is bijvoorbeeld een alles-in-1 plugin, en weer andere plugins zijn een aanvulling per soort.

Wat kost een WordPress website

WordPress zelf is een gratis opensourcesysteem, de ontwikkeling hiervan wordt uitgevoerd door vele developers wereldwijd, die ieder een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van WordPress.

Het downloaden, installeren en gebruiken van WordPress is gratis, en het systeem komt met vele gratis opties zoals thema’s en plugins om de functionaliteit uit te breiden. De echte kosten die je gaat maken bij het gebruiken van WordPress is wanneer je kiest voor premium templates voor je design, en premium plugins met volledige opties.

Prijs van WordPress thema’s

Thema’s die de look en feel van je website bepalen zijn vaak simpel van opzet met een aantal custom opties die je kunt aanpassen. Deze zijn gratis. Wanneer je kiest voor een premium template met veel meer designwerk en custom-opties, dan moet je hiervoor wel betalen. Deze premium templates kosten meestal rond € 60,-.

De aanbieders van WordPress templates bieden zowel gratis als premium templates. Hiervoor kies of download of koop je templates bij o.a:

 • Themeforrest
 • Templatemonster
 • Envato

Prijs van WordPress plugins

Ook de plugins die de functionaliteit van de website uitbreiden en verbeteren komen vaak gratis met een light versie. Voor een nog betere premium versie moet je betalen. De prijzen hierin zijn sterk afhankelijk van het soort plugin, en de aanbieder ervan.

Top 5 gratis plugins

Top 5 betaalde plugins

Contact Form 7 (formulieren)

Elementor Pro (pagebuilder) € 59,- p/j

Yoast SEO (seo plugin)

WP Rocket (caching) € 49,- p/j

Elementor (pagebuilder)

Divi (pagebuilder) € 249,- eenmalig

Classic Editor (WordPress editor)

Gravity Forms (formulieren) € 59,- p/j

WooCommerce (webshop)

WP Review Pro (ratings) € 67,- p/j

Hosting kosten voor een WordPress website

Naast de specifieke kosten dat WordPress met zich meebrengt zijn er ook reguliere kosten die je maakt voor het runnen van een website. Hiermee maak je kosten voor domeinregistratie en webhosting.

WordPress domein registreren

Een domein registreer je bij TransIP voor het eerste jaar met een kennismakingsprijs. Daarna geldt het reguliere tarief.

WordPress hosting registreren

Webhosting registreer je voor de ruimte die je nodig hebt om je website te installeren. Voor webhosting betaal je voor het eerste jaar een kennismakingsprijs. Daarna betaal je het reguliere tarief. Wanneer je ervoor kiest om WordPress hosting volledig te laten managen door TransIP ben je verzekerd van een veilige en up-to-date WordPress website.

Kosten voor managed WordPress hosting

Naast de reguliere WordPress hosting kun je ook kiezen voor Managed WordPress. Hiermee ben je altijd verzekerd van een veilige up-to-date versie van jouw website. Bovenop de voordelen van reguliere WordPress hosting worden ook de volgende onderdelen door ons gemanaged:

 • Bescherming tegen malware en kwetsbaarheden
 • Uptime garantie met 24/7 monitoring
 • Updaten van de nieuwste WordPress versie
 • Updaten van geïnstalleerde WordPress plugins en thema’s
 • Altijd de laatste PHP versie geïnstalleerd

Daarnaast krijg je ook een testomgeving van je website. Hierin kun je aanpassingen testen voordat deze live worden gezet. Hiermee ben je zeker van een goed werkende WordPress website.

Kosten voor WordPress website zelf maken

Wanneer je ervoor kiest de website zelf te maken en onderhouden, dan kun je de meeste kosten makkelijk overzien. De meeste kosten die je maakt zijn hierboven al uitgelegd.

Alle werkzaamheden die je zelf uitvoert vragen vooral jouw tijd als investering. Je kiest bewust voor het volledig zelf in de hand houden van jouw website. Hierbij spendeer je tijd aan de volgende werkzaamheden:

 • Installeren, instellen en updaten van de website en plugins
 • Opmaken van de website en template design
 • Content maken en samenstellen
 • Webshop inrichten

Kosten voor een WordPress website laten maken

Als je ervoor kiest om de website te laten maken kun je een professionele website verwachten. Hierbij maak je wel kosten die je niet hoeft te maken wanneer je zelf aan de website gaat werken.

Een eenvoudige blog website kost minder dan een grote webshop met duizenden bezoekers. Om een indicatie te geven van de kosten voor het ontwikkelen en ontwerpen van een website, noemen we hier drie veelvoorkomende voorbeelden.

Let op: dit zijn gemiddelde kosten die wij vaak tegenkomen

Kosten eenvoudige WordPress website

Dit zijn kleinere WordPress websites waar weinig maatwerk bij komt kijken. Je krijgt een website met een standaard oplevering in design en installatie van functionaliteit.

Kosten: €500,- tot €1500

Kosten professionele WordPress website

Ondernemingen die een serieuze WordPress website willen hebben vereisen meer maatwerk. De webbouwer maakt een op maat gemaakt ontwerp en levert dit met de vereiste functionaliteiten die je nodig hebt om je klanten en markt te bedienen.

Kosten: €1500,- tot €5000

Kosten WordPress website op maat

Wanneer je iets echt unieks wilt neerzetten en een website met veeleisend design en functionaliteiten wilt hebben, zal een webontwikkelaar een website ontwikkelen die voldoet aan de hoogste standaarden. Indien nodig zal er samengewerkt worden met andere partijen om dit proces soepel te laten verlopen.

Kosten: €5000,- tot €50.000,-

Kosten voor een WordPress webshop laten maken

WordPress wordt ook vaak gebruikt voor webshops. Hierbij wordt er vooral gebruik gemaakt van Woocommerce. Dit is de WordPress plugin dat een WordPress website de functie van een webshop geeft. De plugin is gratis en kent veel opties om aan te passen. Maar ook hier komen kosten bij kijken wanneer er complexe functionaliteiten toegevoegd moeten worden. Betaalde add-ons geven hiermee de webshop extra mogelijkheden.

Let op: dit zijn gemiddelde kosten die wij vaak tegenkomen

Kosten basis WordPress webshop

Voor ondernemers die een kleine of simpele webshop willen beginnen, gebruikt de developer een basis ontwerp met weinig tot geen maatwerk. Dit is vooral geschikt voor webshops die alleen basis functionaliteiten nodig hebben.

Kosten: €3500,- tot €7500,-

Kosten op maat gemaakte WordPress webshop

Voor bedrijven die hoge verwachtingen hebben en streven naar een groot klantenbestand, is maatwerk essentieel in hun webshop. Dit vereist vaak geavanceerde technische functionaliteiten op de achtergrond en een state-of-the-art winkelervaring voor de klanten.

Kosten: €7500,- tot €75.000,-

Rekenvoorbeeld kosten WordPress website

Soort kosten

Standaard eenvoudige website

Standaard webshop

Eenmalige kosten

Template inkopen

€60,-

€60,-

Ontwikkeling obv template

€1000,-

€3000,-

Teksten voor pagina’s

€750,- (10 pagina’s)

€1500 (20 pagina’s)

Jaarlijkse kosten

Domeinnaam (1 jaar)

€9

€9

Webhosting

€10

€20

Doorontwikkeling website

€375

€1500 (20 uur)

Onderhoud / updates

€500

€1800 (24 uur)

WordPress website kosten op de lange termijn

Wanneer je jouw WordPress website wilt laten groeien, dan kies je voor social advertisement en zoekmachinemarketing. Hiermee maak je kosten voor zowel de advertentiekosten als ook het volgen van een cursus voor advertisement en zoekmachinemarketing.

Het promoten van je WordPress website met social en Google advertising brengt je maandelijkse kosten mee voor een budget. Dit is erg afhankelijk van wat je doelstellingen zijn. Je kunt rekening houden met een startbudget van € 300,- per maand.

De vindbaarheid van je WordPress website verbeter je met SEO. Dit is een discipline die je moet aanleren. Hiervoor kan je dan ook cursus volgen die, afhankelijk van de cursus aanbieder, € 500,- tot € 1.000,- kan kosten.

Je kunt er ook voor kiezen om de online marketingactiviteiten van je WordPress-website uit te besteden aan een online bureau. Hierbij zijn de kosten hoger dan wanneer je dit zelf uitvoert. Denk aan een tarief van ongeveer € 100,- per uur. Ze bieden met name de volgende diensten aan om jouw werk te verlichten:

 • Copywriting
 • Online adverteren
 • Zoekmachineoptimalisatie

Heb je ook een goed idee?

Stuur jouw idee in! Met genoeg stemmen komt jouw idee op onze wishlist!

Heeft dit artikel je geholpen?

Maak een account aan of log in om een beoordeling achter te laten.

Reacties

Maak een account aan of log in om een reactie te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Ontvang persoonlijke hulp van onze supporters

Neem contact op