URL Checker Tools

Een URL check kan je om verschillende redenen uitvoeren. Meestal doe je het om te controleren of een link van jouw website veilig is, is overspoeld met onveilige backlinks of om de SEO-prestaties van je webpagina te beoordelen. In dit artikel leggen we uit waarom je een URL moet checken en welke tools hiervoor het meest worden gebruikt.

Waarom een URL checken?

De redenen zijn uiteenlopend maar hebben de betreffende URL of Domein centraal staan om te checken. Dit wordt vooral gedaan voor o.a.:

• Broken links checken
    • De veiligheid van een link of website checken
    • De indexatie van een domein of website checken
    • Speed/performance van een url of domein testen
    • De SEO performance van een webpagina of domein checken
    • Beschikbaarheid van een domein checken
    • Checken wie een domeinnaam heeft geregistreerd
    • Meest gebruikte URL en Link checker tools

Voor elke reden om een URL of link te checken is er een passende tool die je de inzichten geeft die je nodig hebt. We laten je de meest gebruikte checking tools hier zien:

Niks is zo vervelend als het het hebben van broken links. Hiermee verlies je een verbinding naar een URL, pagina, bestand of backlink met een waardevolle verwijzing naar jouw website. Met de gratis Ahrefs broken link checker kun je snel een overzicht krijgen van alle links die gebroken zijn en deze herstellen waar je dat kunt.

De veiligheid van een URL of link wordt steeds belangrijker. Een onveilige URL op jouw webiste kan de performance en betrouwbaarheid van jouw website sterk doen afnemen. Dit geldt ook voor links die naar jouw website verwijzen of links waar je met jouw website naar toe verwijst. Met Google Safe Browsing check je snel of het domein of een URL of link veilig is.

#3 URL indexatie checken met Google Search Console

De beste tool om een goed inzicht te krijgen in het checken of jouw URL's zijn geïndexeerd in zoekmachines, is Google Search Console. Deze tool laat goed zien wat de URL-inhoud van jouw website is en toont de status van jouw geindexeerde webpagina’s en URL’s die indexatieproblemen hebben. Daarnaast krijg je ook alle inzichten over jouw websiteverkeer uit zoekmachines, en de speed performance en mobiele website gebruiksgemak.

#4 Speed performance van een URL checken met Pagespeed Insights

Tegenwoordig is de snelheid van het laden van een webpagina steeds belangrijker geworden voor de gebruikerservaring van websitebezoekers. Hiermee is het testen van de laadtijd van een pagina ideaal om te weten waar de problemen liggen. Met Pagespeed Insights kun je dit snel achterhalen.

#5 Domeinnaam beschikbaarheid checken bij TransIP

Bij TransIP kun je direct de beschikbaarheid van een domein checken. Hierdoor kun je snel vinden of je gewenste domein nog beschikbaar is en welk alternatief er daarnaast beschikbaar is moch het domein met jouw gekozen extensie al zijn bezet.

Domein url beschikbaarheid checken

#6 Eigendom van domein checken met Whois

Ben je op zoek naar de eigenaar van een domeinnaam, dan kun je gebruikmaken van WHOIS. Deze tool wordt vaak ingezet om te achterhalen wie een domeinnaam heeft geregistreerd, bijvoorbeeld als je wilt weten wie jouw merknaam misbruikt of wie verantwoordelijk is voor frauduleuze verwijzingen naar jouw website. Met WHOIS kun je eenvoudig achterhalen op wiens naam een domeinnaam staat geregistreerd en waar het domein gehost wordt.