De DocumentRoot van je website

De DocumentRoot of Sitepad is de map op een webserver die wordt aangeroepen bij het benaderen van jouw domeinnaam. Wanneer je een webhostingpakket gebruikt, is de /www/ map de standaard DocumentRoot. Dit zorgt er voor dat, als jouw domeinnaam wordt bezocht, de inhoud van de /www/ map (jouw website) wordt weergegeven.

De inhoud van je DocumentRoot is zichtbaar voor het publiek, de mappen en bestanden die niet in de DocumentRoot staan zijn niet publiek inzichtelijk.

Stel dat je de map /public/ binnen de /www/ map als DocumentRoot hebt ingesteld. Dit zorgt er voor dat de inhoud van de map /public/ wordt aangeleverd bij het bezoeken van je domeinnaam. De overige bestanden en mappen binnen de /www/ map zijn dan niet zichtbaar voor de buitenwereld. Deze bestanden en mappen kunnen alleen gebruikt worden door jouw website zelf en zijn op deze manier afgeschermd van externe invloed.

De DocumentRoot wijzigen

Let op: De mogelijkheid om de DocumentRoot aan te passen is toegevoegd voor geavanceerde gebruikers. We raden daarom aan om alleen de DocumentRoot aan te passen als je hier bekend mee bent.

Om de DocumentRoot van de website op je webhostingpakket aan te passen, log je in op je controlepaneel en navigeer naar jouw domeinnaam via het 'Domein & Hosting' tabblad. Klik op 'Webhosting beheren' naast 'Webhosting' om jouw website op het webhostingpakket te beheren.

Klik op webhosting beheren

Je kunt voor je subdomeinen en hoofddomein de DocumentRoot wijzigen door bovenaan op 'Website' -> 'Domeinen & SSL' te klikken. Klik vervolgens op de drie puntjes naast het hoofddomein of het subdomein waarvan je de DocumentRoot wilt aanpassen, gevolgd door 'Websitepad bewerken'.

wijizg je websitepad

Daarna vul je onder 'Pad' de naam van de map in die je als DocumentRoot wil gaan gebruiken. Klik vervolgens op 'Opslaan'.

beheer de document root

Om een map binnen een map als DocumentRoot in te stellen, plaats je er een ' / ' tussen. In het bovenstaande voorbeeld wordt de map /www/public/ de DocumentRoot.

Toepassingen voor de DocumentRoot

Het instellen van een andere DocumentRoot dan de /www/ map is aan te raden wanneer je bijvoorbeeld een Laravel- of Magento2-website wil hosten op je webhostingpakket. Voor deze type websites wil je namelijk doorgaans specifieke bestanden en mappen van de buitenwereld afschermen.

Het is bij een Laravel- of Magento2 website verstandig om een map binnen je /www/ map als DocumentRoot in te stellen. Daarin plaats je de bestanden en mappen van je website die je aan het publiek wil tonen. De overige bestanden en mappen binnen de /www/ map zijn dan niet publiekelijk zichtbaar; deze worden specifiek gebruikt voor de configuratie van je Laravel- of Magento2 website.

Bekijk het artikel 'Het gebruik van SFTP Bestandsbeheer in je controlepaneel' om de bestanden en mappen van je website via je controlepaneel te beheren.

Om je bestanden en mappen via een SFTP-programma te beheren, kan je gebruik maken van Filezilla of Cyberduck. Let wel dat je de DocumentRoot alleen via je controlepaneel kan wijzigen.

In dit artikel hebben we uitgelegd wat de DocumentRoot of Sitepad is en hoe je deze via je controlepaneel aanpast.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.