Wat is een SSD?

Een SSD (Solid State Drive) is een type (fysiek) opslagmedium dat in computers gebruikt wordt en dezelfde rol vervult als een traditionele harde schijf (HDD).

De Nederlandse taal is een beetje misleidend omdat we bij een SSD ook vaak spreken over een SSD-schijf of 'harde schijf' (van het Engelse Hard Disk, waar ook Disk Drive of schijfstation uit voort komt). SSD's maken echter geen gebruik van een schijf zoals bij een HDD, maar van flash geheugen om data op te slaan.

Sommige andere opslagmedia zoals USB sticks gebruiken ook flash geheugen, maar het type dat voor SSD's gebruikt wordt is sneller en betrouwbaarder (en daarmee duurder).

SSD vs HDD

SSD's hebben zowel voor- als nadelen ten opzichte van HDD's. De voordelen zijn echter dusdanig aantrekkelijk en de nadelen voor zakelijke toepassingen zodanig irrelevant dat SSD's bijna altijd de voorkeur hebben.

Voordelen:

• Snelheid: SSD's zijn aanzienlijk sneller dan HDD's. Afhankelijk van het type wel zeker 10x sneller. Dit merk je al bij het starten van een computer maar ook bij het werken met databases of veel/grote bestanden.
    • Zuinig: SSD's gebruiken minder stroom.
    • Duurzaamheid: SSD's kunnen beter teggen een stootje en temperatuursverschillen.
    • Geluid: SSD's produceren aanzienlijk minder geluid dan een HDD.
    • Formaat: SSD's komen in verschillende formaten, maar zijn doorgaans allemaal kleiner dan een HDD.

Nadelen:

• Prijs: Een SSD is duurder dan een HDD per GB opslag.
    • Levensverwachting: Een SSD gaat doorgaans minder lang mee dan een HDD. Dit komt doordat een sector op een SSD maar een bepaald aantal keren kan worden overschreven. Tegenwoordig zijn SSD's geoptimalizeerd zodat ze verschillende sectoren gebruiken om zo de levensduur te rekken. Doorgaans is de levensduur aanzienlijk langer dan de financiële afschrijvingsperiode van een SSD.
    • Opslagcapaciteit: SSD's hebben een kleinere maximale opslagcapaciteit dan HDD's. Dit is bijvoorbeeld een belangrijke reden waarom we voor ons Big Storage-platform gebruik maken van HDD's.

Type SSD's

Er bestaan meerdere type SSD's, maar globaal gezien worden ze onderscheiden in vier categoriën:

SATA SSD: De eerste generatie SSD's die meestal in 2,5" formaat komt (maar ook in 3,5"). Ze maken net als HDD's gebruik van een Serial Advanced Technology Attachment (SATA). Dit maakt ze compatibel met systemen die nu gebruik maken van HDD's. Net als andere type SSD's zijn SATA SSD's een stuk sneller dan HDD's (+- 5-700MB/s vs +- 180-250MB/s). SATA SSD's gebruiken wij voor zowel BladeVPS'en als SandboxVPS'en.

sata ssd

M.2 SSD: M.2 SSD's zijn kleine rechthoekige sticks die een stuk compacter zijn dan SATA SSD's. Ze kunnen tot wel 6-7 keer sneller zijn dan SATA SSD's maar zijn ook duurder.

M.2 komen in verschillende formaten, voornamelijk in M.2. 2242, 2260, 2280, en 22110. De eerste twee getallen geven de breedte aan, de laatste twee tot drie de lengte. Een M.2 2280 is bijvoorbeeld 22mm (breedte) x 80mm (lengte). Je sluit ze zonder kabels aan, maar de M.2 gebruikt maakt ook gebruik van SATA.

m2 sata ssd

M.2 NVMe SSD: NVMe is de nieuwe M.2 standaard en staat voor Non-Volatile Memory Express. 'Express' is hier ook direct een hint: NVMe maakt geen gebruik meer van SATA maar van PCIe (i.e. PCI express). Verder zien M.2 NVMe SSD's er hetzelfde uit als standaard M.2 SSD's en gebruiken dezelfde aansluitingen.

Door gebruik te maken van PCIe in plaats van SATA, zijn NVMe SSD's aanzienlijk sneller (tot wel 15 keer sneller dan een SATA SSD). NVMe SSD's gebruiken wij voor het PerformanceVPS-platform.

m2 nvme ssd

PCIe SSD: Tot slot zijn er nog PCIe SSD's die daadwerkelijk een PCIe-slot in beslag nemen. Deze zijn een stuk omvangrijker maar duurder en meestal niet sneller dan een NVMe SSD. Om deze redenen worden doorgaans NVMe SSD's gebruikt in plaats van PCIe SSD's.

pcie ssd