(Early Access) Ik wil mappen op mijn website beveiligen met een wachtwoord

Met behulp van een .htaccess en een .htpasswd bestand beveilig je eenvoudig een map op je website met een gebruikersnaam en een wachtwoord. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een map binnen je website alleen toegankelijk maakt voor gebruikers die in het bezit zijn van de bijbehorende inloggegevens.

Maak een .htpasswd bestand aan

In het .htpasswd bestand vul je de gebruikersnaam en een versleuteld wachtwoord in die nodig zijn om de betreffende map te kunnen benaderen. Dit bestand upload je vervolgens middels SFTP naar de map die je wilt beveiligen.

Stap 1

Bezoek deze pagina en vul hier de gebruikersnaam en het wachtwoord in die je wilt gebruiken om de beveiligde map op je website te kunnen benaderen. Klik dan op 'Genereer' en kopieer de regel die voor je wordt aangemaakt.

Genereer een gebruikersnaam en wachtwoord

In het bovenstaande voorbeeld hebben we de gebruikersnaam 'Gebruiker1' en een wachtwoord met 8 tekens ingevoerd. Wanneer we op 'Genereer' klikken, wordt het wachtwoord voor je versleuteld.

Stap 2

Open nu een tekstbestand en plaats hier de zojuist gegenereerde gebruikersnaam en het versleutelde wachtwoord in. Sla het tekstbestand nu op met de naam '.htpasswd'. Let op dat je bij het opslaan naast 'Opslaan als' voor 'Alle bestanden' kiest.

Maak een .htpasswd bestand aan

Stap 3

Ga binnen het controlepaneel naar naar 'Webhosting' en selecteer het betreffende webhostingpakket.

Klik aan de rechterkant op 'File Manager/Bestandsbeheer'. Hier kun je nu naar wens bestanden van je website uploaden. In het artikel 'Het gebruik van het Bestandsbeheer in je controlepaneel' lees je hoe je gebruik maakt van deze functie in je controlepaneel.

Klik op bestandsbeheer

Navigeer nu naar de map van je website die je wilt beveiligen en upload daar het .htpasswd bestand naartoe.

In het onderstaande voorbeeld willen we de map /images van het domein site-voorbeeld.nl met een wachtwoord beveiligen.

Upload het bestand naar de map die je wilt beveiligen

In dit artikel vind je meer informatie over het gebruik van 'SFTP Bestandsbeheer' in je controlepaneel.

Maak een .htaccess bestand aan

In het .htaccess bestand geef je op dat je een map van je website wilt beveiligen en in welke map het .htpasswd bestand gevonden kan worden.

Stap 1

Open opnieuw een tekstbestand en plaats hier de volgende regels in:

AuthName "Beveiligd gedeelte"
AuthUserFile /path/naar/uw/dir/.htpasswd
AuthGroupFile /dev/null
AuthType Basic

require valid-user

Naast 'AuthUserFile' plaats je het absolute pad waar het .htpasswd gevonden kan worden. In ons voorbeeld hebben we het .htpasswd bestand in de map /images van het domein site-voorbeeld.nl geplaatst.

In dat geval vullen we naast 'AuthUserFile' het absolute pad als volgt in:

AuthUserFile /sites/transiptutorials.nl/www/images/.htpasswd

Vervang hier het domein 'transiptutorials.nl' met je eigen domeinnaam en de map 'images' met de map die jij wilt beveiligen.

Stap 2

Sla nu het tekstbestand op met de naam '.htaccess'. Let op dat je bij het opslaan naast 'Opslaan als' voor 'Alle bestanden' kiest.

Sla het .htaccess bestand op

Stap 3

Open je controlepaneel en ga weer naar 'SFTP bestandsbeheer'. Navigeer opnieuw naar de map van je website die je wilt beveiligen en upload hier het .htaccess bestand naartoe.

Upload het .htaccess bestand naar de map die je wilt beveiligen

Zodra je nu de betreffende map op je website bezoekt, zal er gevraagd worden om een gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. De inhoud van de map wordt nu alleen getoond na het invullen van de correcte inloggegevens.

De map van je website is nu beveiligd

Hier vul je het wachtwoord in die je via https://www.transip.nl/htpasswd/ hebt opgegeven. Dit is dus niet het versleutelde wachtwoord.

Als je verschillende gebruikers toegang wilt geven tot de beveiligde map, kan dit uiteraard ook. Maak in dat geval de nieuwe gebruikers aan via https://www.transip.nl/htpasswd/ en plaats deze onder elkaar in het .htpasswd bestand.

Voeg meerdere gebruikers toe aan het .htpasswd bestand

Sla hierna het .htpasswd bestand op en upload deze via 'SFTP Bestandsbeheer' opnieuw naar de map die je wilt beveiligen.

In dit artikel hebben we beschreven hoe je je (een deel van) je website kunt beveiligen met een wachtwoord.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet om onze supportafdeling te benaderen. Je kunt hen bereiken via de knop 'Neem contact op' aan de onderzijde van deze pagina.