Wat zijn dedicated en shared CPU cores

Bij TransIP kun je als virtuele server gebruik maken van een SandboxVPS, VPS of PerformanceVPS. Respectievelijk maken de eerste twee gebruik van shared en de PerformanceVPS van dedicated CPU cores. Het verschil tussen beide is kort samengevat dat bij shared CPU cores je samen met andere VPS'en gebruik maakt van dezelfde CPU cores van een hypervisor. Bij dedicated CPU cores zijn de cores voor jou gereserveerd, ongeacht of jij die volledig belast of niet.

We lichten dit toe aan de hand van een voorbeeldscenario: We gaan uit van een hypervisor met 50 CPU cores en 100 CPU hyperthreads. Op de hypervisor plaatsen we vervolgens enkel VPS'en met 4 CPU threads per stuk.

• PerformanceVPS: CPU cores zijn dedicated, oftewel voor jou gereserveerd. Het aantal VPS'en op een hypervisor is dus het aantal CPU cores van die hypervisor, gedeeld door het aantal beschikbare CPU cores per VPS. In dit voorbeeld, kunnen er 100 (threads) / 4 = 25 VPS'en op deze hypervisor staan.
    • Reguliere VPS: CPU cores zijn shared, oftewel je deelt de cores van een hypervisor met andere VPS'en. Stel dat iedere VPS op een hypervisor gemiddeld 50% van zijn beschikbare CPU vermogen gebruikt, dan kunnen er twee keer zoveel VPS'en op één hypervisor staan dan bij een PerformanceVPS, oftewel 50 VPS'en.
      Aanvullende leestip: Shared cores kunnen een rol spelen in het ontstaan van steal-time en is een van de redenen waarom wij gebruik maken van automatische migraties op onze VPS-platformen. Meer informatie over automatische migraties vind je in dit artikel.

Er kunnen hierdoor dus meer reguliere VPS'en op één hypervisor tegelijk staan dan mogelijk is bij Perfomance VPS'en. Dit speelt bijvoorbeeld een rol in de prijs van Windows Server-licenties, zie dit artikel.

Daarmee zijn we aan het eind gekomen van dit artikel over dedicated en shared CPU cores.